烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今次清清地就咁用蕃茄同甘筍整燉飯,冇加其他嘢,但個飯就咁都好好食啦。

Singpiano    發表於 14-12-13 03:17
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

材料:
蕃茄3個
甘筍3條
米1又1/4杯(我用牛奶罐當杯量米)
蒜頭3瓣
青蔥1條
紅蔥頭1個
洋蔥1/4個
清水兩量杯
月桂葉1片
乾羅勒葉碎半茶匙
俄勒崗少許
鹽大半茶匙
黑胡椒粉少許

煮法:
1)蒜頭切碎,紅蔥頭切半再切薄片,洋蔥切細粒,青蔥切花,蕃茄每個切4至6份,甘筍切細塊。
2)鑊下油,爆香蒜頭、紅蔥頭、洋蔥、青蔥至微黃,倒入清水及月桂葉、乾羅勒葉碎、俄勒崗略煮至出味。

3)米洗完後加入鑊中,較中小火煮至飯熟,中間留意會唔會乾水燶底。

4)最後試味加入鹽及胡椒,可以將蕃茄及甘筍篤爛混入飯中,又可以原塊上。

**可以用雞湯代替清水煮,不過就要試過味至加鹽及胡椒。
**明火煮飯最緊要唔好大火,唔係就燶底兼生米。

加個蒜炒甘藍菜,素食健康又好味。

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Yum...I want to add some cheese
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

王國長老

anixon 發表於 14-12-11 15:44
Yum...I want to add some cheese
加芝士實好味,但我要減肥要忍口,加咗芝士就唔係素食啦。

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

rose-mag 發表於 14-12-12 07:48

係喎
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

公爵府

+4熱血勳章

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

回覆:明火蕃茄甘筍燉飯

翡翠宮

禁止訪問

侯爵府

大宅

引用:Quote:anixon 發表於 14-12-11 15:44 Yum..

原帖由 rose-mag 於 14-12-12 發表
點解加芝士唔係素食嘅?

王國長老

Vincywan 發表於 14-12-12 00:40
點解加芝士唔係素食嘅?
芝士由牛奶造出嚟,所以唔算係素食

大宅

伯爵府

引用:今次清清地就咁用蕃茄同甘筍整燉飯,冇加其

原帖由 rose-mag 於 14-12-12 發表
今次清清地就咁用蕃茄同甘筍整燉飯,冇加其他嘢,但個飯就咁都好好食啦。
你好勁呀。,日日都有新意思。我煮到頂唔順。老公出咗trip 十日,我就食咗三餐公仔面加三餐出街食。其如都係碟頭餃。 好慘。

呢個飯好似好易,但你可否寫埋以下的英文係乜,如果有相就最好。
我煮嘢係超新手。好多材料的分唔到。

青蔥1條一一係咪綠色長長一條嗰d
紅蔥頭1個一一細細個定大大個的,好似洋蔥咁樣?
洋蔥1/4個~~黃色的?
月桂葉1片~~乾定濕?
乾羅勒葉碎半茶匙 ~~??
俄勒崗少許~~??

王國長老

1mocha 發表於 14-12-12 07:45
你好勁呀。,日日都有新意思。我煮到頂唔順。老公出咗trip 十日,我就食咗三餐公仔面加三餐出街食。其如都 ...
錯覺嚟,我係返全職架,唔可以日日煮,靠我媽咪幫手,我主要係星期六日煮婦,不過如果我周日有時間,
我會整仔女同老公午餐盒或者煮嚟晚飯加餸。我有個好為食又嘴尖老公,又有對揀飲擇食又有食物敏感嘅仔女,有時點都要煮D唔同嘅嘢,我仔唔食海鮮,所以今次就佢煮呢個。

一個人的確有時冇心機煮,以前我一個人喺香港都係好求其,或者煮一次食兩三日,今晚煮多D飯,聽日整炒飯,後日煮湯飯,最鍾意就係一兜過,以前成日整有味飯同湯飯,鳳爪排骨北菇雞等。

青蔥1條一一係咪綠色長長一條嗰d 係,普通煮中菜用嘅蔥,英文spring onion
紅蔥頭1個一一細細個定大大個的,好似洋蔥咁樣? 係細細個紅色嘅,有人叫乾蔥頭,英文係shallot,其實都屬於onion嘅一種
洋蔥1/4個~~黃色的? 咩色都冇所謂,通常係紅白黃三隻較普遍,你可以睇下幾張圖,有講到大概煮邊種菜用邊隻洋蔥適合,不過其實睇你喜好,白洋蔥比較sharp比較辣,生食就麻麻,紅洋蔥生食較理想,通常配漢堡或整沙律,黃洋蔥都算辣,但用嚟炒會令到餸菜有甜味。其實仲有好多分類,例如baby onion,pearl onion等,多數人就咁焗,最普遍用都係之前講呢幾種。其實我地中國人煮餸用嘅青蔥或紅蔥頭都屬onion一種,青蔥又叫春蔥,shallot又叫冬蔥。

月桂葉1片~~乾定濕? 乾,通常都係買乾貨,一樽樽用好耐,英文係Bay Leaf/Leaves。

乾羅勒葉碎半茶匙 ~~?? 羅勒乾濕都有人用,乾會方便存放,一樽樽賣已經係磨碎咗,加入煮湯或焗雞焗牛等都用得著,新鮮嘅多數用嚟整青醬Pesto sauce或夾水牛芝士片同蕃茄片係好健康又好食前菜,羅勒英文係basil。去食越南粉有時都會用basil代替香花菜你放入去拌食。

俄勒崗少許~~?? 俄勒崗一般都係用乾貨,又係晒乾磨碎一樽樽賣,英文係OREGANO,香味比較濃,煮湯醃肉都會用得著。

香草其實好好用,增加香味同口味,除咗basil、oregano,常用香草仲有rosemary迷迭香、thyme百里香、parsley巴西莉(又叫歐芹、洋芫荽或鬼佬芫茜),如果冇地方唔想買好多種的話,可以去買Italian mixed herbs,通常係撈埋好幾隻香草,煮西菜成日用得著。

[size=13.63636302948px]rosemary迷迭香

[size=13.63636302948px]thyme百里香

[size=13.63636302948px]parsley巴西莉

男爵府

好正呀

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 14-12-12 07:45 你好

原帖由 rose-mag 於 14-12-13 發表
錯覺嚟,我係返全職架,唔可以日日煮,靠我媽咪幫手,我主要係星期六日煮婦,不過如果我周日有時間,
我會 ...
係喎,唔記得你話過係去你媽媽家食飯。老公鍾意西餐。間唔中自己加餸。

多謝你比d咁詳細的資料我,有返d 英文,我就知你講緊d 乜材料,我來到呢度先開始要煮飯,係香港係從來未煮過。所以係呢度才開始注意到原來有咁多材料。

我重有二個小朋友要我煮比佢地食。如果得我一個,我怕我日日唔係cornflakes 就yogurt 算。

其實我係香港都成日上bk,但真係冇認認到人。只係睇topic..但移民之後成日都係入咗你d topic問嘢。頭頭都唔覺,入得多就認得你張大頭相。可咁啱你煮的嘢好吸引我。真係多謝你.

首頁

尾頁

跳至