興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

未得閒出街試,暫時響屋企試的都幾好

覺得顏色好過 D300,唔知係咪形住,硬係覺得d相出來既感覺唔同左:

D700

D300

d300 好,定d700好?

as usual,d 相全部用 jpg fine large 影,乜都無執,影完就咁 up 上 smugmug

[ 本文章最後由 googoo 於 08-7-27 14:04 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

姑姑
我想要張big head得個頭 ,
f5.6, iso 800 既相呀..

thx

子爵府

as requested,呢張係比較好既:

呢張係比較差既:

我屋企d windows 係 tinted 綠色,d wb 我都未係好攪得掂,廳set 左manual wb 好d,但房又唔得

男爵府

又有新野玩, 恭喜恭喜

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

googoo,

第一張靚靚, iso800 好好, 公喜公喜

overall 滿意ma??

原文章由 googoo 於 08-7-28 00:18 發表

呢張係比較差既:

我屋企d windows 係 tinted 綠色,d wb 我都未係好 ...

子爵府

KnN,
please check pm

子爵府

原文章由 googoo 於 08-7-28 00:18 發表

呢張係比較差既:

我屋企d windows 係 tinted 綠色,d wb 我都未係好 ...

影raw再較得唔得?

好, 等我買部返來自已試.

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-29 02:37 發表

影raw再較得唔得?

好, 等我買部返來自已試.

現階段影 raw 有問題, 要 capture nx2 先開到 (送得個 trail version,無咩興趣裝) 我個 iphoto 又未開到,又未check ps2 有 batch 未

子爵府

原文章由 googoo 於 08-7-29 09:32 發表

現階段影 raw 有問題, 要 capture nx2 先開到 (送得個 trail version,無咩興趣裝) 我個 iphoto 又未開到,又未check ps2 有 batch 未

Software 貴都係一個問題. 如果我買D3就可以省卻呢個煩惱. D3如果$31800 再九折都不失為一個好選擇.

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-29 10:01 發表

Software 貴都係一個問題. 如果我買D3就可以省卻呢個煩惱. D3如果$31800 再九折都不失為一個好選擇.

yes, one of the review i've read said that even though d700 is cheaper, if you add the 直倒,同埋d 電,真係不如買 d3 好過

子爵府

原文章由 googoo 於 08-7-29 10:07 發表

yes, one of the review i've read said that even though d700 is cheaper, if you add the 直倒,同埋d 電,真係不如買 d3 好過

D3 重同無內閃, shutter life 就長一倍 (不過都用唔著).

如果PQ一樣, D700比較輕便d. 可能我最終都會買D700. Anyway, 仲有三日時間考慮. :lol

子爵府

仲有,d700 d 相係細過 d300 小小,佢都有 dx crop function,所以用 dx 鏡都得,but 淨係crop 中間比你啦,不過好似得番 5 M pixel 咁上下

子爵府

原文章由 googoo 於 08-7-29 10:23 發表
仲有,d700 d 相係細過 d300 小小,佢都有 dx crop function,所以用 dx 鏡都得,but 淨係crop 中間比你啦,不過好似得番 5 M pixel 咁上下

呢樣同D3 identical. 我覺得 D3 只有一個缺點, 就係pixel 密度不足, 要影大頭的話detail唔夠D2X多. 其他都非常好. 不過我估 D700 都係一樣.

子爵府

剛問左Nikon, 佢話D3做緊promotion, 會送full version NX2.

D700 就得60days trial version, 之後再買就盛惠 $1580 (Suggest retail price).

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-29 10:30 發表

呢樣同D3 identical. 我覺得 D3 只有一個缺點, 就係pixel 密度不足, 要影大頭的話detail唔夠D2X多. 其他都非常好. 不過我估 D700 都係一樣.

不過咁講有 d 唔公道,因爲唔可以怪佢,話佢 crop 出來既 比唔上人,如果要比,就要用 d3 用 85/1.4 & d2x 用 50/1.4,or 用 zoom lens 撇除1.5 crop 呢個 factor.

子爵府

剛問左Nikon, 佢話D3做緊promotion, 會送full version NX2.

D700 就得60days trial version, 之後再買就盛惠 $1580 (Suggest retail price).

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-29 10:46 發表

係咪 人生交叉點呢

不過 capture nx2 都唔好得過 capture nx 好多,有 d review d 人狂炳,話好難用。
要 1580 的話,我寧願買 aperture2 (apple 自發的執相軟件)

子爵府

原文章由 googoo 於 08-7-29 10:46 發表

不過咁講有 d 唔公道,因爲唔可以怪佢,話佢 crop 出來既 比唔上人,如果要比,就要用 d3 用 85/1.4 & d2x 用 50/1.4,or 用 zoom lens 撇除1.5 crop 呢個 factor. ...

無咁比較過. 年初等候D3期間, 我買左部D2Xs頂住先, 影左大約500張, D3就到手D3, 我跟手就賣左D2Xs, 後來三個月, 用D3影左三千幾張硬係影唔返D2Xs果種detail (當然其他方面就好好多), 所以決定換返D2Xs, 一換返, 果種detail又返晒來喇.

當初如果我由D200直上D3, 相信就會簡單好多, 開心好多. :lol

子爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-29 10:55 發表

無咁比較過. 年初等候D3期間, 我買左部D2Xs頂住先, 影左大約500張, D3就到手D3, 我跟手就賣左D2Xs, 後來三個月, 用D3影左三千幾張硬係影唔返D2Xs果種detail (當然其他方面就好好多), 所以決定換返D2Xs, 一換返, ...

亦可能因爲 d2x 用 ccd,d3 用 cmos。
我姐夫話 ccd 好過 cmos 好多,成套理論講過比我聼,但我聼唔明 lor 佢自己用 pentax

首頁

尾頁

跳至