興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

恭喜晒 !!!
唔好客氣, 多d 上來, 有問題即管問, 有好多人答你

順便 post d 相出來睇睇

複式洋房

恭喜晒!

450D + f1.8: 識得用, 其實好好用.

大宅

原帖由 Jeco 於 09-2-19 19:33 發表
真係多謝咁多位師兄之前解答左咁多有關DSLR既問題, 尤其是 chloepapa同埋Sonic131.....等等,都唔怕麻教我依個小師妹...hehe

今日我買左450D KIT SET同埋f1.8...(始終都無揀1.4, 因為諗住試吓先!)....結果對我依個初 ...

你係邊到買呀?幾錢..?

大宅

記住影多d靘相俾我地睇呀...^o^

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會唔會支鏡 set 左 MF 啊, 咁就冇左 auto focus.

唔想前清後模, 可以繼續用支 50/1.8, 不過要將光圈教細, 如 f4.0, f5.6...

原帖由 Jeco 於 09-2-21 09:45 發表
又有問題啦!請指教:

我用kit鏡時, 唔知點解用任何既mode黎影, 全部都模查查既?

其實如果我唔想影到前清後模時, 我又可唔可以用支1.8呢? 係咪較光圈>1.8 ? ...

禁止訪問

複式洋房

如果鏡頭set左AF, 正常係會有紅點!!
我都唸唔到點解會focus唔到??!!!

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我買左450D後, 連囡囡打千秋都影得好清楚, 比DC好好多, 我係初哥對呢部機都好滿意

禁止訪問

公爵府

4) 我買左450d後, 都買左個外置hard disk, 250G $499, 如果320G, $599, 呢個係1月底價錢

原帖由 Jeco 於 09-2-23 12:14 發表
係呀! 當買返黎影第一張相既時候, 我真係好開心呀! 因為真係同DC差好遠呀! 室外夠光既時候效果真係一流, 室內就就暫時慢慢學緊啲FUNCTION!

有幾條仲摸緊, 有無師兄請指教:
1)
以前用DC機影相, 可以直接係部機到CUT ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1)
以前用
DC機影相, 可以直接係部機到CUT, 而家得嗎?

唔得, 要事後做

2)
手動對焦時, 我見剩係可以揀一點對焦, 如果一幅三人合照, 我可否揀3點架?

只可以用一點, 三人合照可以對中間距離果個, 收細光圈影, 或者用DEP funtion影, 先對最近, 再對最遠, 部機找合適光圈.

3)
點樣SET先可以晒出黎既相有埋日期架?

冇得set, 你可以晒相時要求晒相舖出埋或者自己用software 加上去至晒.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

d90 liveview 有人面對焦, 最多可以對5塊面...

原帖由 clpapa 於 09-2-23 12:34 發表
1)
以前用DC機影相, 可以直接係部機到CUT相, 而家得嗎?

唔得, 要事後做

2)
手動對焦時, 我見剩係可以揀一點對焦, 如果一幅三人合照, 我可否揀3點架?

只可以用一點, 三人合照可以對中間距離果個, 收細光圈影, 或者 ...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

禁止訪問

大宅

用 photocap 把日期加在相片吧.
又可以加文字, 方便好用,又免費.

Click http://www.johnson-wang.idv.tw/ download & learn..

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

行多幾間問吓, 唔係間間收extra charges.

原帖由 Jeco 於 09-2-24 12:38 發表
我問晒相店, 晒相加日期, 佢話要加錢, 本身0.9一張相, 加埋日期就1蚊! 你哋係咪咁架?

公爵府

之前去過快圖X晒, 叫佢加日期無另外收費

首頁

尾頁

跳至