婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

LSC 發表於 11-8-18 10:13
其實我自己唔係好在乎奶奶俾幾多嘢我, 如果佢對我態度係好嘅,會尊重我父母嘅, 乜都唔俾我都無所謂, 我從來 ...

我都係咁話,其實俾咩無咩所謂
大家互相尊重就可以啦

我明白你老公點解會有d失望
因為我老公都係咁
我地結婚時佢都成日話佢地家族咁多人,
我一定會有好多金,同埋99會俾好重手,
因為99同佢講過大禮同結婚當日都有
但原來唔係,
我諗我媽俾我的加埋重過佢地家族咁多人俾的
ha...老公都話金貴賣左去,
我話賣就賣左男家...ha....
佢會唔開心話而家係咪要分得咁清楚~ha

t8480552  但99又唔諗下佢自己俾左d乜,有咩資格話人地,我爸自己拿錢擺酒99都好唔like  發表於 11-8-20 14:59
t8480552  佢地成日以為佢d親戚實送金結果得個吉,斟茶廿蚊利事加公價來飲,99都黑面  發表於 11-8-20 14:58

子爵府

我99俾我對鈪都唔重架,早排攞番出來睇,個扣位仲變左色,唔知係咪K金黎mouth:

LSC  吓!變色??  發表於 11-8-23 10:54

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我媽比我果對都係舊金,不過我覺得好有紀念,因爲係佢結婚時,我亞麻送比佢架

大宅

回覆:LSC 的帖子

樓主,妳老公終於明白佢媽子點對妳係好事,但C6明知佢媽點對我佢也無反應,我咪仲傷(心)

Home Page忘記背後, 努力向前

大宅

你地仲可以攞對鈪去賣, 我99俾個對就已經生鏽, 放多10年20年可能散埋.....

LSC  生鏽咁離譜  發表於 11-8-23 11:02
t8480552  生鏽..........鐵既,真係無乜人收過,留返佢,以後可能好值錢  發表於 11-8-22 04:32

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我屋企人都以為我對龍鳳厄好重,點知係空心,重輕過我呀媽送比我條頸鍊,帶著幾個鐘就變晒形

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我99比咗對佢結婚時人地送既比我,大家一定認為佢係想送對佢帶過既比我等我一代傳一代!?但事實係佢話唔想補錢換
話說有一日佢攞對龍鳳鐲出黎叫我試下,咁我帶住話有少少窄,佢就話啱啦唔使換,我話咁是但啦(但其實係窄到轉都轉唔到)跟住佢好開心咁話,前幾日諗住攞去換999•9(因為佢嗰對唔係純金)要補成5-6000蚊,而家帶得落唔使攞幾千蚊出黎,心諗係你都唔好咁同我講呀。
真係嬲到我cc下,因為老公有個親戚早我地半年結婚,99都同人兩份買對純金龍鳳鐲比個新娘呀,一結完婚即刻賣咗對鐲,仲要我相熟金鋪話唔係純金佢地唔收,個auntie問我邊個送?咁輕仲要唔係999•9都送得出,我話99,佢細細聲問我,我99有冇蝦我?係咪唔係咁鍾意我•••

yucheung  你個99真係極品...就算係都唔好講出黎呀...  發表於 11-8-21 16:52

大宅

回覆 cyns2004hk 的帖子

其實, 都唔知佢明唔明GA

不過, 明又好唔明又好

佢唔需要我刻意討好老爺奶奶

加上, 佢對我同我屋企好已經足夠

而佢知道對鈪有幾重後, 就無再提賣金噐啦

大宅

encina 發表於 11-8-19 12:58
我都係咁話,其實俾咩無咩所謂
大家互相尊重就可以啦

我都係咁話, 要賣就賣男家果喲喲

女家唔賣GA, 雖然我媽都讚成我賣左喲鈪仔介子仔

別墅

我結婚時我奶奶幫我戴的龍鳯鈪係我同我老公自已俾錢買的!因為奶奶話要...
早幾個月我個女滿月,我奶奶見我娘家好多人送定金器俾我女,我奶奶仲叫我攞我結婚時的金器幫我女戴,睇落好似佢送咁!唉...

大宅

引用:[i=s]+本帖最後由+LSC+於+11-8-23+11:00+編

原帖由 LSC 於 11-08-23 發表

回覆 cyns2004hk 的帖子
99叫C6沒收我女家金器,那年我好唔想!因為99把口就話把金器放係屋企唔安全,佢不知幾想吞掉我女家既金器!

我心想我點放金器關妳老人家咩事?走來
"吉"我?我同C6講如果保險箱加埋佢老媽既名就唔得!佢好鐘意係我屋企拎嘢俾佢乖孫mouth:

Home Page忘記背後, 努力向前

男爵府

cyns2004hk 發表於 11-8-24 01:58
99叫C6沒收我女家金器,那年我好唔想!因為99把口就話把金器放係屋企唔安全,佢不知幾想吞掉我女家既金器! ...
咁後未點ar?

複式洋房

乜奶奶送既金冇咁重, 或者唔夠女家重, 就係代表奶奶對媳婦差?
咁要送幾多先夠? 100兩?
斤斤計較,又貪錢...

子爵府

陰公得過我?

我結婚時.. 99 一仙都無出....

只比左一條金頸 LEEN 過我 !

我一直都無帶過直到有一年...

我地手頭緊....

決定屋企有乜就拿出黎賣...

拿住果條金 LEEN 去問價...

入到 周 xx ...

比個 sales 睇..

佢 " 嘩 " 左聲.... 跟住話果 d 款真係好耐無出 (差 d 想唔收咁既款 -.-)

最後唔幾得賣到幾錢 ...

條 LEEN 係一條吊住個心型既牌... 一面係一條金魚定唔知鯉魚...
另一面寫住 "身體健康 " !!

咁鬼老土。。。我好肯定佢係床下低抄返出黎。。。可能當年佢老公送比佢既...

完全唔係我果個年代既野來 。。。

複式洋房

回覆:老公一直以為奶奶俾我對龍鳳鈪好重, 今日終於發覺唔係

好彩我媽話我知, 有對太爺爺留落黎o既實心龍鳯鈪....一定唔存在俾人話輕o既問題

ps, 我是c6

人一木太  一個愛你既女人唔會介意龍鳯鈪幾重.  發表於 11-9-8 11:41

大宅

未結婚時我99同C6講話會俾對好粗重2兩龍鳯鈪我(金價$2xxx買落) , 點知到結婚當日所見重幼過我屋企送最幼那對(屋企俾多過2對我). C6見到無聲出, 到我賣金時發現一對都不夠1兩.

男爵府

引用:乜奶奶送既金冇咁重, 或者唔夠女家重, 就係

原帖由 dada10 於 11-09-06 發表
乜奶奶送既金冇咁重, 或者唔夠女家重, 就係代表奶奶對媳婦差?
咁要送幾多先夠? 100兩?
斤斤計較,又貪錢... ...
有人咁講過咩?
你睇番呢度啲人覆, 人地99係比唔係吹水話自己比好重金就想收埋人地娘家比啲金!
我諗人地既意思係比唔起就唔好比,唔好係其他人面前作到自己比好多!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:我結婚時都係老公開口先有對會變形好幼龍鳳

原帖由 princessDD 於 11-08-18 發表
我結婚時都係老公開口先有對會變形好幼龍鳳呃,咁我結婚時咪帶囉。點知之後99問我做咩會帶?之前無所以講過 ...
結婚/擺酒當日唔戴咁幾時戴?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:其實我自己唔係好在乎奶奶俾幾多嘢我,+如果

原帖由 LSC 於 11-08-18 發表
其實我自己唔係好在乎奶奶俾幾多嘢我, 如果佢對我態度係好嘅,會尊重我父母嘅, 乜都唔俾我都無所謂, 我從來 ...

好仔不論爺田地!不用太介懷。攞咗可能仲慘。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

複式洋房

oooCeciooo 發表於 11-9-8 11:07
有人咁講過咩?
你睇番呢度啲人覆, 人地99係比唔係吹水話自己比好重金就想收埋人地娘家比啲金!
...

你再睇番呢度D人覆, 大部份都話99俾金少, 係到唱, 但係D 99跟本冇講過自己會俾幾多!
俾得多金, 就係6299識做, 結婚之後唔會遺憾, 唔會埋怨老公,
俾得少金, 就話嫁得委屈
你地結婚既目的係乜? 你地有幾愛你地老公?
連老人家D 錢都想立埋...
比唔起就唔好比? 到時咪又係到開post唱~
如果樓主唔介意, 又點會開post?
又點會話係咩秘密? 輕又點? 會影響人生邊一方面?
有人咁講過咩? 你睇下#44啦

首頁

尾頁

跳至