婆媳關係

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

接返個細仔走再同佢離婚
個細仔留係佢地度無好下場
分佢身家仲要個個月攞佢膳養費 (當之前D家用)
你媽咪唔肯幫你照顧細仔
可以日抖請人/搵BB中心
到細仔大D既時候再同媽咪傾下
唔好諗住無眼屎乾淨盲俾個細仔佢地就當了左件事
人心肉做,
細仔仲要係你親生而你又唔係因為憎佢先離婚
你今日放棄你個細仔
將來你一定後悔
到你真係想見佢果陣
佢應該會好憎你
唔好俾呢D事發生呀

別墅

其實我真有想過自己要個細,但經歷左一次婚姻失敗,大仔由三歲開始,跟到我而家12歲,所有艱辛非筆墨能形容。我老公本來係好好,除左好錫細仔,連我大仔亦視如己出,縱使佢經濟上幫唔到手,但佢會做跟得老公or 老豆,車我地周圍走,不過佢一發癲,就會講好多惡毒的說話,其實我都好衝動,我地兩個嘅性格,令到大家好易一痴埋就嘈交,今次我地為左奶奶嘈,老公係好過火,但佢曾經講過,佢爸從來無理過佢地,佢媽好似寡母婆咁湊大佢兩兄妹,所以無論佢媽係點,做啱好做錯好,佢都會維護佢媽。男人黎講,佢本質唔差,只係一火遮眼就乜都講得出,呢一個月,三日唔埋兩日就嘈,嘈到大家都有啲神經質,兩個都當對方係仇人咁。

我唔係維護你地所講嘅廢柴,只係可能我之前描述得唔夠清楚,令大家有咁嘅錯覺。每次出街食飯都係佢比錢,雖然佢無錢,但佢事實上對我地一啲都唔孤寒,佢日頭返工係捱麵包,晚上同我地一齊出街先會食餐好。

基本上,如果爭拗唔係奶奶,我老公應該唔會發晒神經,但我亦由於今個月不停嘈交,都無晒理性,攪到玩到無彎轉,因為奶奶成日責怪我,我忍到忍無可忍,老公仲話奶奶係好人,完全無維護過我,所以關係變得好敵對。

就係有一個人帶大個仔嘅經驗,我真係唔想再試多次,我真係好矛盾,可能 jm們睇到我咁會好滾,但人生總有啲關頭係好矛盾,理性同感性都好難做。
[url=http://www.TickerFactory.com/]

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

你真係決定唔要撫養權?你唔會後悔?佢响男家屋企長大,唔知會聽到咩野閒言閒語,可能會話你係衰媽媽,將來你想同佢食一餐飯既機會都可能無,因為佢已經恨你..

水晶宮

rose_carmen 發表於 16-3-15 18:08
其實我真有想過自己要個細,但經歷左一次婚姻失敗,大仔由三歲開始,跟到我而家12歲,所有艱辛非筆墨能形容 ...
你講到廢佬幾好都好,但到緊要關頭,佢都係要佢媽,唔要你,仲有咩好講.
你都話,無論佢媽點做,佢都會企係佢媽果邊架啦.
咁將來佢媽係你仔面前打你毒針,廢男都唔會幫半句口!
你預左咪OK囉.
仔係你既,你鐘意比邊個湊大,其實同呢度任何一個人都無關係架.

mamacy    發表於 16-3-15 19:08
美菲絲    發表於 16-3-15 18:40

別墅

其實我未決定到,因為事發到而家兩日,我同老公無聯絡,我同佢仲未開盤口,不過之前嘈交佢有講過,離婚一係仔跟佢,一係仔跟我但佢無錢比我。

雖然而家未開盤口,但我已經諗點做先好。
[url=http://www.TickerFactory.com/]

珍珠宮

回覆:我地因為奶奶離婚了

你99 只係普通典型麻煩99, 罪不致死。

最大問題係你老公 真係好廢 又無錢又無責任心又愚孝 同埋我唔覺得佢會真心愛錫細仔囉!只會拎個仔出黎應酬佢父母同埋爭身家, 如果你真心愛錫個細仔, 你唔應該將撫養權俾你老公。 你可以請工人可以請本地姨姨亦可以放育嬰園丫

別墅

方方媽媽 發表於 16-3-15 18:23
你講到廢佬幾好都好,但到緊要關頭,佢都係要佢媽,唔要你,仲有咩好講.
你都話,無論佢媽點做,佢都會企係佢媽果 ...
你真係講出左重點,其實我係無想過搶奶奶個仔,好希望可以和平共處,但事實上係唔得。佢呀媽踩到上心口,佢都仲話無問題,真係無計傾。

大宅

個仔岩岩先生日 你唔會唔捨得既咩?我真係併左條命都會要自己個仔 你唔想.......無得咁架喎媽媽
你都有份決定要細仔 點解而家火遮眼就唔要 單身路難行 當初仲試?開心就嘻嘻哈哈 嘈交就話唔想行多次舊路?
我係旁外人 只想勸你 但最後始終係你決定
既然你覺得老公其實好好 只係奶奶做架兩 咁你去同你奶奶道歉 以後對佢好好好好 睇下你老公係咪會好似你所形容 如果係 我真心希望你有返個好老公 以後奶奶既事 你就忍啦 反正呢度好多都係忍奶奶架
如果唔係 唔好唔要自己個bb 啦!自己架!十月懷胎 第一眼 第一個笑容 諗清楚呀jm

子爵府

rose_carmen 發表於 16-3-15 18:08
其實我真有想過自己要個細,但經歷左一次婚姻失敗,大仔由三歲開始,跟到我而家12歲,所有艱辛非筆墨能形容 ...
好多女人當個老公有第三者既時候都會好似你咁講~~~如果唔係因為個女人~~~我老公唔會咁對我~~~~
你講你老公既好~~~~可能我大貪啦~~~個男人做唔到跟得老公/老豆~~一家人週圍去既~~~依種男人嫁得既咩錢搵得少冇問題架~~多有多洗~~少有少洗既姐~~~而且你自己都搵到~~~個男人唔係唔返工/有錢留黎自己洗都唔俾你~~就得啦~~~

維護呀媽係人都會~~~但都有底線架~~~而且又唔係叫佢鬧奶奶~~~只係奶奶既然湊唔到BB~~咪請工人囉(你都話唔係請唔起)~~奶奶湊又唔得~~請工人又話唔得~~~淨係要個新抱做(但新抱又係頭家既經濟來源~~即係冇可能唔做)~~

個仔請假就會冇收入~~~咁個新抱請假唔會冇收入既咩???
錢都係用係頭家到(唔係新抱袋落自己袋~~)~~~何解要指定收入高工時長果個黎湊B~~~一個家庭各展所能~~~搵錢多既咪去搵錢~~得閒d既咪去幫手分擔下其他野~~~

PS.唔係話你一定要離婚~~~只係真係冇辦法要離婚時~~~你自己諗清楚個細仔既去向囉~~~

侯爵府

醒目開學勳章

回覆:rose_carmen 的帖子

呢個奶奶係慈禧?

子爵府

rose_carmen 發表於 16-3-15 18:24
其實我未決定到,因為事發到而家兩日,我同老公無聯絡,我同佢仲未開盤口,不過之前嘈交佢有講過,離婚一係 ...
離婚一係個仔跟佢~~~一係仔跟你但佢無錢俾你~~~~

乜佢依家有俾錢你咩???你之前話冇家用架~~~
佢一向冇俾家用你~~即係一直都係你自己養自己同個仔啦~~~咁你會驚佢離婚後唔俾錢你

shum2012    發表於 16-4-2 19:25

洋房

好多時係溝通問題

伯爵府

引用:Quote:rose_carmen+發表於+16-3-15+14:23+

原帖由 方方媽媽 於 16-03-15 發表
係成段感情同婚姻中,老女人得到一個男孫,廢男人得到一棵搖錢樹,你呢?
你收獲了甚麼? 連一個珍惜你的老公也 ...
我直情覺得樓主遇上「騙徒母子二人組」
自己辛苦啲湊大兩個仔,呢個廢柴老公,當以前撞鬼算數,最緊要走得快

別墅

我覺得你離婚後一定要攞番細仔,坦白講,佢尼家人咁q麻煩,費事你細仔將來同佢哋一樣,至於你老公話要你細仔做籌碼將來分身家,尼d說話簡直唔係人講,我相信若果佢得唔到細仔的時候佢会再揾第二個同佢生,樓主唔好比尼家人害左你個細仔,小朋友係無孤架!你話辛苦咁都冇辦法,自己的事要承擔責任,請姐姐幫手,申你老公返佢老母度,咁你間屋米夠位囉,可以的話叫你媽媽幫手睇下。

侯爵府

2024年龍年勳章

睇完樓主講既野,覺得樓主都係想原諒C6,
既然係甘,樓主又要返工,建議樓主無法幾迫夾都好,
請工人照顧bb, 工人放假就拜託媽媽幫幫手,至於99,又湊唔掂,想玩bb可以,但要視乎bb時間表就唔就到,就唔到都無辦法~
但依家樓主想有轉灣餘地,都要睇C6點諗啦,C6肯既就要傾點數,再同99講聲前事不計,再試下相處

男爵府

有機會一定要同佢講,佢同佢老豆有咩分別,都係唔保護妻兒佢個仔重衰d因為比老豆當搖錢樹。我會排育嬰院或請姐姐湊都唔會比番佢,仔女都係跟媽媽最好。

別墅

其實我而家無乜方向點做,因為老公人頭豬腦都應該唔會咁快搵我開盤口,之前係有一段時間覺得婚姻好有問題,找左公教婚姻輔導會,想睇下點會好啲,點知輔導員遲遲都無覆我,到我一心要離婚玩到返唔到轉頭之後,尋日下午個輔導員就打黎話約我黎緊星期五去傾下,頂,果下我真係覺得timing都好差下喎!

當個輔導員同我傾左一陣,約完時間之後,我開始有啲動搖,你知啦,唔講唔講就照離婚照去馬,但講左出黎,又開始懷疑自己,一路心大心細到今日忍唔住講晒出黎

珍珠宮

你99可能係煩,你99唔存在,你同你老公可能會和諧好多。。
但你老公無理由為左你唔要99個喎~
而你老公亦無理由永遠唔結婚~
所以你老公咪要做好尼個橋樑囉~jm們鬧你老公,可能難聽啲,但我諗出發點都係尼樣!
依加睇到嘅係,無野煩戈陣,咪錫你囉~一有野煩,就推晒問題俾人,就算你99嘈,其實佢先最了解佢媽,佢去傾下,咁會唔會好啲?
好多人都有婆媳糾紛,比你99更野蠻嘅都有,我99係其中一個,我都明白嬲到想離婚嘅心情,什至我因為99,一直都唔想生,但老公一直都好努力去維繫,什至會令我覺得,99衰je~老公係無辜個喎~咁你老公又有無努力過?令你有咁嘅感覺?
新婚戈陣,感情梗係好,但婚姻生活係有好多考驗,你地又係咪經得起?
老實講,男人太愚孝,只有做老婆嘅忍讓,無得解決,我什至覺得現今社會,戈啲男人係唔適合結婚~就算結,都只係為左生bb,要仔唔要乸嘅,大有人在!
成件事,我覺得最可憐嘅,係個bb!

美菲絲    發表於 16-3-15 19:45

子爵府

hkgra 發表於 16-3-15 18:56
睇完樓主講既野,覺得樓主都係想原諒C6,
既然係甘,樓主又要返工,建議樓主無法幾迫夾都好,
請工人照顧bb, ...
樓主話佢出錢請工人~~~佢老公都唔肯留個仔係屋企俾工人湊~~~一定要俾奶奶湊~~~
但奶奶又唔肯長湊BB~~~請工人去奶奶屋企湊~~奶奶又話唔得~~~

個奶奶淨係認為個新抱放完工~~~仲應該去煮埋飯洗埋碗先好湊個B返屋企~~~

樓主又唔可能做全職媽媽~~~咁有乜可能可以滿足到個奶奶呢~~~而佢老公又要企奶奶果邊~~~個老婆唔通真係識飛咩~~~又要返長工時搵錢~~又要煮飯洗碗~~~

別墅

回覆 美之選468 的帖子

首頁
34567...13

尾頁

跳至