2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

點算?已排梗期睇政府,亦都有上語言班,但表現不佳,佢明白你要求的指示,但只係唔肯講,可以點做?

複式洋房

回覆:wendysnoopy 的帖子

可能有啲小朋友真係唔鍾意講嘢!至少佢聽得明你指示,即係認知同聽力冇問題!如果佢只係少講,咁即係佢說話能力冇問題!至於講多少同發音正唔正,即使成日講嘢嘅小朋友發音都未必好!開咗學,有其他小朋友帶動,可能情況會好咗,唔好太擔心!

大宅

我女女兩歲了,都係只識講少少單字。教又唔學都唔知點算。都係好擔心

別墅

聽講針灸治療係好有幫助,或者可以一試喎

大宅

快D搵語言治療師做評估,唔好等政府,有D人會去針灸。

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆:九月返K1 仲未識講野

返咗學有無好啲?因為我見好多都係返學講嘢進步咗好多!

複式洋房

我個女剛3歲, 講得好叻, 可以同人溝通到. 我覺得係因為我哋無請工人姐姐湊, 而係嫲嫲湊, 我哋成家人又成日同佢講野, 所以佢學得好快.

妳唔使太擔心, 同佢講多D, 讚佢好多, 再加上返學見得小朋友多, 到時自自然然會講, 我怕到時妳嫌佢煩呀.

大宅

我女女兩歲兩個月,都係只識講單字。又唔學講!都擔心啊!準備幼稚園面試,好擔心

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:九月返K1 仲未識講野

樓主,你依家帶小朋友上緊咩班呀?有無同老師傾過點解上完都無太大進步呢?係口肌問題定佢唔太肯用口去表達所想?

我仔2歲都唔多講時我都仲覺得等佢返學群下其他人(2歲n班),但當佢返足半年都無咩進步,我就同佢出去做私人訓練,因為政府排得太耐都未有。所以唔好理人講返左學就自然會講,小朋友個個發展不一,未必真係群下人就會講,因為佢地唔講嘅原因各有不同。

最後我仔一上堂個幾兩個月已經有明顯進步,因為姑娘教搵到問題所在加強訓練,我地又係屋企練,對正下藥就進步得好快

大宅

我仔就嚟26個月,識唱幾首歌,仲自己編曲,改歌詞,有時會問我地食緊咩?攪緊咩?我嘅做法係當佢大人咁同佢講野,問佢多啲野,要面對面對答.加油!

大宅

引用:樓主,你依家帶小朋友上緊咩班呀?有無同老

原帖由 丁丁aunty 於 15-11-03 發表
樓主,你依家帶小朋友上緊咩班呀?有無同老師傾過點解上完都無太大進步呢?係口肌問題定佢唔太肯用口去表達 ...
請問係響邊度做私人訓練呀?

子爵府

虎到金來勳章

樓主,你依家帶小朋友上緊咩班呀?有無同老師傾過點解上完都無太大進步呢?係口肌問題定佢唔太肯用口去表達 ...
Hello,想問你小朋友上咩堂?
因我小朋友都有同類的問題。
可pm資料給我嗎?謝謝。

大宅

回覆:wendysnoopy 的帖子

甘你k1都考到學校丫起碼,我仔連面試都唔過,點算

大宅

引用:點算?已排梗期睇政府,亦都有上語言班,但

原帖由 wendysnoopy 於 15-08-19 發表
點算?已排梗期睇政府,亦都有上語言班,但表現不佳,佢明白你要求的指示,但只係唔肯講,可以點做? ...
你小朋友而家講野未呀

大宅

邊度上堂。有無資料可以pm我

大宅

請問邊到上堂?

大宅

引用:點算?已排梗期睇政府,亦都有上語言班,但

原帖由 wendysnoopy 於 15-08-19 發表
點算?已排梗期睇政府,亦都有上語言班,但表現不佳,佢明白你要求的指示,但只係唔肯講,可以點做? ...
請問小朋友而家點呀。

大宅

引用:Quote:原帖由 wendysnoopy 於 15-08-19 發

原帖由 Star_Shop 於 16-03-02 發表
請問小朋友而家點呀。
現在講野多左,但仍不能對答,及只限你講完後,接著先跟隨著我講

大宅

引用:Quote:原帖由 Star_Shop 於 16-03-02 發表

原帖由 wendysnoopy 於 16-03-02 發表
現在講野多左,但仍不能對答,及只限你講完後,接著先跟隨著我講
甘有無去僨評估?

首頁

尾頁

跳至