興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 grace911 的帖子

大光圈..

其實 易影D甘解!!

都係攪清楚光圈同快門.... 我成日攪唔清....
我相信人在造,天在看!

男爵府

yschen 發表於 12-6-22 14:29

大光圈..

大光圈唔等於易影D!!
如你對焦唔岩, 光圈同快門既組合唔配合, 一樣影唔到!
想易影D?? 買部DC咪得LOW!

光圈同快門既組合, 你想了解多D, 上網啦!

複式洋房

grace911 發表於 12-6-22 15:19
大光圈唔等於易影D!!
如你對焦唔岩, 光圈同快門既組合唔配合, 一樣影唔到!
想易影D?? 買部DC咪得LOW!

grace911 你之前page 1寫影BB 用大光圈易D丫ma.. 我咪將佢記住.

而且我會上網睇ga...

你都唔洗 LOW 甘既..

識就唔會問喇我.....
我相信人在造,天在看!

男爵府

yschen 發表於 12-6-22 16:47
grace911 你之前page 1寫影BB 用大光圈易D丫ma.. 我咪將佢記住.

而且我會上網睇ga...
你誤會了, 我的意思係, 因為BB 唔可以用閃燈, 而且佢唔會坐定定比我地影,
所以用支大光圈既鏡, 可以避免因快門/光圈唔夠而要用閃燈.
而且可以做到你想要既景深效果, 例如: 一對小手

但用錯光圈同快門既組合, 真係影唔到一張清楚既相(光/暗....), 你應該明白.
當然你可以推高個ISO, 但你一推高左, 質素就差左, 光圈/快門既組合就要改變, 咁要改幾多先岩.

光圈同快門既組合, 你想了解多D, 真係上網睇會好D麻, 咁你就可以得心應手!
我只係建議, 冇惡意成份!

子爵府

yschen 發表於 12-6-22 14:29

大光圈..

了解下光圈, 快門同iso的關係會有很大幚助.
不要盲目以為大光圈就係好鏡, 亦唔係有F1.0, F1.2, F1.4就要用到盡, 其實24-105對你已經很夠用了

練習多d就ok~~
To be or not to be  that is the question~

禁止訪問

複式洋房

oldyc 發表於 12-6-22 17:19
了解下光圈, 快門同iso的關係會有很大幚助.
不要盲目以為大光圈就係好鏡, 亦唔係有F1.0, F1.2, F1.4就要 ...

24﹣105 係好好用呀。。。

我都學習緊

我相信人在造,天在看!

複式洋房

有budget 直上全片幅

首頁

尾頁

跳至