跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-3-30 00:46
我女最喜歡大眼雞,佢係呢邊唔食蒸魚,話唔好食。要食魚只可以煎魚柳。
...

當然唔好食,香港嘅地理位置係鹹淡水交界,d魚鮮特別好味,呢邊嘅唔係有陣泥味就係冇咩味,大眼雞以前蒸或蕃茄煮,魚湯都好食,仲有潮州凍魚
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-3-30 00:51
當然唔好食,香港嘅地理位置係鹹淡水交界,d魚鮮特別好味,呢邊嘅唔係有陣泥味就係冇咩味,大眼雞以前蒸或 ...

潮州凍魚係我女最愛,加埋普寧豆醬可以自己食一條。係香港大搞到佢太識食,呢度d嘢成日話唔好食

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 20-3-30 01:00
潮州凍魚係我女最愛,加埋普寧豆醬可以自己食一條。係香港大搞到佢太識食,呢度d嘢成日話唔好食
...

我果兩細一大呢邊大咪一樣嘴尖 老公去香港時帶佢去食茶記,佢愛上凍奶茶,又鍾意去和民同泉章居。。。唔知幾時至可以再食。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-3-30 01:09
我果兩細一大呢邊大咪一樣嘴尖 老公去香港時帶佢去食茶記,佢愛上凍奶茶,又鍾意去和民同泉章居 ...

你個邊都有港式茶餐廳,我呢度冇。和民其實麻麻,有好多居酒屋好食過佢。我c6係客家人,所以泉章居都愛吃。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-3-30 01:18
你個邊都有港式茶餐廳,我呢度冇。和民其實麻麻,有好多居酒屋好食過佢。我c6係客家人,所以泉章居都愛吃 ...

十幾年前和民抵食又好食呀,後來就唔知啦。泉章居我留低好多腳毛,喺銅鑼灣做咗好多年,果度係我飯堂之一,好掛住霸王雞,梅菜扣肉,梅菜蒸鯇魚,仲有午飯時間嘅陳皮鴨腿湯飯同雞腿湯飯。

我呢邊茶記。。。好過冇,太多水準唔得又貴,暫時冇邊間嘅奶茶真係掂,所以退而求其次,平時飲咖啡頂住。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-30 01:40
十幾年前和民抵食又好食呀,後來就唔知啦。泉章居我留低好多腳毛,喺銅鑼灣做咗好多年,果度係我飯堂之一 ...
好掛住杯香港奶茶。
我自己沖極都唔好飲。
屋企人會寄 Lipton 果款即沖奶茶比我,紫色包裝果款。
屋企啲飲晒啦!個parcel 又未到。
我上網見人哋喺 加州 ranch 99 有得賣,我哋呢度間 ranch 99 冇嘅!

王國長老

big007 發表於 20-3-30 04:38
好掛住杯香港奶茶。
我自己沖極都唔好飲。
屋企人會寄 Lipton 果款即沖奶茶比我,紫色包裝果款。

有人介紹俾我話呢隻好飲,但要煲,唔好跟個盒上面講即沖,唔夠茶味,之後加黑白奶同煉奶,不過我未得閒試煲,網上有得賣,你可以睇下。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-30 04:50
有人介紹俾我話呢隻好飲,但要煲,唔好跟個盒上面講即沖,唔夠茶味,之後加黑白奶同煉奶,不過我未得閒試 ...
睇唔到個attachment! 請問係邊個牌子?

王國長老

big007 發表於 20-3-30 05:54
睇唔到個attachment! 請問係邊個牌子?

再post試下睇唔睇到,牌子名係Tai Luen, 呢隻係港式紅茶茶膽,100%錫蘭茶葉。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-30 06:00
再post試下睇唔睇到,牌子名係Tai Luen, 呢隻係港式紅茶茶膽,100%錫蘭茶葉。

...
都係睇唔到,唔緊要,有牌子可以上網搵,唔該晒~

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-3-30 06:06
都係睇唔到,唔緊要,有牌子可以上網搵,唔該晒~

Houston有間香港茶餐廳的奶茶ok的,但我都好耐冇飲啦!

我暫時飲東南亞奶茶,有時買到維他港式奶茶都好。我係奶茶控,係香港一定一日一杯,如果唔飲係唔醒。我兩個小朋友就係維他檸檬茶控,基本上屋企一定要有。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-3-30 06:14
Houston有間香港茶餐廳的奶茶ok的,但我都好耐冇飲啦!

我暫時飲東南亞奶茶,有時買到維他港式奶茶都好。 ...

我果兩個仔女好怪,檸檬茶唔鍾意,鍾意維他奶豆奶,我地去港式茶餐廳,餐飲我仔會要豆漿/奶,我女就要檸蜜。以前我鍾茶走鴛鴦走,呢邊好少人識,個個都係lipton 紅茶包沖,本身味已經寡同dry, 再走埋甜就難飲到冇人有,唯有係叫少甜,點都要有甜味呃下自己:呢杯係奶茶。。呢杯係奶茶。。呢杯係奶茶。

大宅

ivyscyip 發表於 20-3-30 06:14

我暫時飲東南亞奶茶,有時買到維他港式奶茶都好。 ...
維他奶茶我都試過。
我都係維他檸檬茶超級fans !
暫時似乎係marks &Spencer strong tea bag沖出嚟最似香港奶茶。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-30 06:00

...
Amazon 冇添!

伯爵府

好媽媽勳章

big007 發表於 20-3-30 06:52
Amazon 冇添!

Amazon 我買 Aik Cheong Teh Tarik,好味但比港式奶茶偏向甜。

VLT冇其他代替品

王國長老

big007 發表於 20-3-30 06:52
Amazon 冇添!

我上次係去mikoplace買過年福袋時買到,不過mikoplace好似要over 35 至有free shipping, 有其他snack架,但我覺得有d係好貴。你google mikoplace睇下。

大宅

rose-mag 發表於 20-3-30 06:57
我上次係去mikoplace買過年福袋時買到,不過mikoplace好似要over 35 至有free shipping, 有其他snack架, ...
啱啱睇咗, out of stock.
原來,有Lipton 果隻即沖奶茶呀! 好驚喜,多謝你話比我知呢個website.
Lipton milk tea 都係 out of stock.
我會 睇住幾時有貨!
好開心 ~

王國長老

回覆樓主:

剛煮起焗千層麵,而家開飯啦

大宅

rose-mag 發表於 20-3-30 08:50
剛煮起焗千層麵,而家開飯啦
我又睇唔到attachment 嘅

王國長老

big007 發表於 20-3-30 08:54
我又睇唔到attachment 嘅

你用手機定電腦?咩型號?咩browser? 要問下it部門。

首頁

尾頁

跳至