少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

如果你個女13歲同人有咗BB你會點做?(希望大家比D意見我唔該)

大宅

睛靈勳章

Re: 如果你個女13歲同人有咗BB你會點做?(希望大家比D意見我唔該)

如果我係當事人即你老公,我一定會報警,個女得13歲咋,冇可能比佢生個bb出黎,佢今日一定會怨我,但他日當佢腦旬生埋時一定會明白我咁做都係為佢好.......

珍珠宮

畀面勳章

Re: 如果你個女13歲同人有

popochu 寫道:
如果我係當事人即你老公,我一定會報警,個女得13歲咋,冇可能比佢生個bb出黎,佢今日一定會怨我,但他日當佢腦旬生埋時一定會明白我咁做都係為佢好.......

係. 我都同意. 既然屋企人管唔到佢, 就要比人地教. 報左警, social welfare 一定插手介入, 安排個女入mother's choice待產, 有人睇住佢, 有人教下佢. 佢又唔洗墮胎 (其實亦唔應該墮胎). 生左出黎, social welfare會同佢同埋屋企人傾, 自己要定去po leung kuk. 而且不斷都有人supervise住個女仔既生活, until 18歲.

court一定會出兒童保護令supervise個女仔, 佢太細喇. 都係搵police & social welfare好.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你同佢個女的關係太尷尬了......如果係我,我會先報警, 讓第三者(警方,社署)等去處理及輔導。 我唔忍心個bb無左, 如果可以的話, 我寧願辛苦d,收養左佢。

複式洋房

我覺得個女仔得嗰十三歲, 前面仲有好多好長好難的路要行, 如果生個bb出來未必會係好事, 帶住個bb將來好難面對好多事或會比人用有色眼鏡看(如果佢行番正途, 我本人唔覺得唔要個bb係自私, 而係費事害埋佢啫). 而且一個十三歲的少女根本發育都未完全成熟, 唔知對個bb發展有無影響
但一定要報警, 等有關方面作出適當決定及安排, 起碼個女仔都可以有機會試吓比人敎嘛 , 因佢都柀種懷咗了, 而且當事人父母根本無時間/愛心可抽出來敎. :cry: :cry:

大宅

諗都唔洗諗落左佢

禁止訪問

複式洋房

我覺得要報警,因為你地根本就無得簡,你真係要試下同你老公傾傾呢件事啦。因為個女仔係未夠砰架,老實講,如果你老公覺得個女宜家咁細個,唔可以生bb住,咁如果要落既話,你地會簡係邊度呢?大陸定係香港呀,如果係大陸就危險,分分鐘一屍兩命,但如果係香港呢,你地會搵d咩人幫手呢?黑市個d,搵得黑市既基本上同返大陸無乜分別,最安全既方法都係搵番一d合法既人工流產手術幫個小朋友,但如果咁做既,就一定要報警囉。
同埋如果你老公又真係考慮過,叫個女生左個bb出黎,咁又點呢,最後都係會比人知道個女仔係未成年懷孕架,趁宜家仲早,快d解決件事啦。
所以我覺得你地宜家係無得簡架喇,雖然你地一報警,個女同埋攪大個女仔個肚既男仔既前途就乜都無哂,但都無辦法架喇,做錯野就要企出黎接受應得既呈罰,要比佢知道乜野係可以試乜野係唔可以試。
最後希望你老公就今次呢件事多d關心一下自己個女啦,畢竟都係自己親生既,唔可以一句話比人種壞就由佢架,雖然已經係13歲女,但都需要屋企人既關心架。

伯爵府

好媽媽勳章

嘗試同老公解釋清楚形勢, 千析唔好比籍口佢因為覺得咁多年黎無係個身邊而搞成咁, 而且亦都可以話比個教訓個女仔, 等社工同佢傾.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

複式洋房

ocean_baby 寫道:
我覺得要報警,因為你地根本就無得簡,你真係要試下同你老公傾傾呢件事啦。因為個女仔係未夠砰架,老實講,如果你老公覺得個女宜家咁細個,唔可以生bb住,咁如果要落既話,你地會簡係邊度呢?大陸定係香港呀,如果係大陸就危險,分分鐘一屍兩命,但如果係香港呢,你地會搵d咩人幫手呢?黑市個d,搵得黑市既基本上同返大陸無乜分別,最安全既方法都係搵番一d合法既人工流產手術幫個小朋友,但如果咁做既,就一定要報警囉。
同埋如果你老公又真係考慮過,叫個女生左個bb出黎,咁又點呢,最後都係會比人知道個女仔係未成年懷孕架,趁宜家仲早,快d解決件事啦。
所以我覺得你地宜家係無得簡架喇,雖然你地一報警,個女同埋攪大個女仔個肚既男仔既前途就乜都無哂,但都無辦法架喇,做錯野就要企出黎接受應得既呈罰,要比佢知道乜野係可以試乜野係唔可以試。
最後希望你老公就今次呢件事多d關心一下自己個女啦,畢竟都係自己親生既,唔可以一句話比人種壞就由佢架,雖然已經係13歲女,但都需要屋企人既關心架。

agree 你哋真係無得簡,趁宜家仲早,快d解決件事啦。唔好再拖啦!個肚唔等得ga!

禁止訪問

珍珠宮

我啱啱至睇到呢個topic.......我都覺得今次大家意見都好好,沒有人意氣用事;關係差咗好難自動變番好,借呢件事揾社工幫手可能對幾方面都好,亦唔代表係唔負責任!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

畀面勳章

其實真係冇得揀. 就算你而家唔理佢, 如果佢一路大住個肚, 到生o個時去醫院, 見佢未夠16歲, 一定唔比佢返屋企住, 一定"焗"住比police & soc welfare攪.

你諗下, 與其佢到時都係咁, 不如而家去處理好, 搵soc worker幫下手. 起碼如果要留住個bb, 都要做番產檢 (你都冇理由睇佢好似d大陸人咁臨生至入院而乜產檢都冇做過啦.). 如果佢唔識諗中途落左佢, o係hk都冇醫生咁做, 如果佢去大陸/hk地下醫生去做, 仲危險啦, 有乜事你都過意唔去啦!

大宅

若果你地 keep 個 bb
到 bb 出世 o個日
醫院都會報警, 因為個女仔只係 13,4 歲

若然你地 ng 要個 bb
去醫院做手術, 醫院都係會報警
你地無理由俾佢去黑市做 o者~~~~~
所以.....真係一條路 ----> 報警

同未成年少女發生關係係刑事罪行
個男仔無可能 ng 知 o格 :evil:

經一事, 長一智
希望個女以後生生性性 la
bare in mind we are always on your sides

男爵府

真係只有一樣野可以做,就係<報警>!
要唔要就睇你地點諗喇!
如果比我簡,梗係唔要啦!真係自己都未攪點,仲學人生仔,害人害己.

大宅

Agree 報警, let's social worker help her.....

大宅

我對個BB、個男仔或者父女既感情都NO COMMENT,但係我反而擔心個女仔將來點算?

無論係什麼決定都好,最難走既都係個女仔,但係又係佢自己一手搞出來,一定要佢從事件中學識:認錯!

佢肯同DADDY講已經好好,好過有D人只係找個EXCUSE問DADDY OR MUMMY 拿幾百元,就可以去深圳搞掂,佢同DADDY講即是仲有計傾,要比個女仔知道仲有人關心佢,好想幫佢之餘,亦要比佢知道今次係佢自己做錯事,一定GUARANTEE 搞掂件事後,佢會唔會生性做人?

如果連GUARANTEE都唔肯,呢個女都無得救,而家D人可以變得好快,好似我朋友做教官,佢話手上好多犯絞壞都係幾個月之間既事,可能3個月前仲係乖乖女一名,一變起上黎,什麼人都無面比,有個女仔F.1問阿媽攞唔到錢(只係為左200)就拿刀傷阿媽,但係佢係9月份開學時仲係小妹妹咁比阿媽送番學,到11月已經就出事!

所以無論什麼決定都好?都要比阿女知道你地好關心佢之餘,一定要佢GUARANTEE會生性,不然好快又有第二次!

大宅

我身邊曾經發生過一件同你一樣既事, 當時人係我堂妹, 當時佢得14歲, 又係學壞左, 大左肚返來, 仲要有左6個月, 佢未成年, 我伯父話一定要報警, 但係報警又如何? 個女唔講過男仔個名出來, 大家都唔會知邊個係經手人, 最後去左母親的抉擇, 生左個女出來, 我堂妹當時已經話唔要, 但係我伯父邊捨得丫, 最後接左個孫回來當係自己女養, 最慘既係個女做錯事都未後悔過, 比以前更變本加厲,有一次仲要同我講係佢父母自己攞苦來辛, 佢一早已經話唔要, 佢仲話會比錢養個女, 可能佢父母當初真係選擇錯誤, 諗住個女做左人地亞媽會長大, 點知仲衰過以前, 我姨生今年都已經7歲啦! 佢開始識問點解家長一行會係家姐既?(佢由懂事開始就叫佢做家姐)我地都唔知點同佢講?
其實我真係想同你講, 警一定要報, 要佢地知道嚴重性, 我相信同佢一齊個男仔都唔會大佢好多, 而家既青少年唔會有付責任這說話講架啦! 但係我勸你地就唔好要個BB, 佢而家仲細, 雖然係一個生命, 你要佢生出來將個BB交比保良局, 定係你地自己養丫? 每一個決定都係會令你們將來後悔, 你們諗清楚呀! 同個女傾下睇下佢想點, 解釋比佢聽每一個決定會對佢將來有咩影響, 如果佢唔聽, 試下揾母親的抉擇幫下手.

子爵府

好媽媽勳章

如果站係個細路女立場唔好報警住,佢已經咁反叛,報警令佢無地自容無晒自尊(雖然遲早實會驚動警方),但首先安撫佢,平服佢心情.了解整件事始未,等佢自願講出邊個經手人,等細路女信任大人,以后事情先好辦.而家佢六神無主先唔好鬧.搵社工一齊傾,分析要同唔要bbo既利弊,然后同佢講雖然屋企人支持但因為佢地采過界做左法律上唔容許o既事,所以要得懲罰一定要報警.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

我會:

先帶佢睇多次醫生, 証實係咪有BB先, 可能佢月經遲來, 以為自己有左呢?!

有左BB就一定要佢落, 唔係就一世0架0剌!

之後都係要報警, 話晒個男仔都係與未成年少女.......

BTW, 點解佢個媽咪&後父唔理佢架

首頁

尾頁

跳至