婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lwylwy235 發表於 22-9-2 21:04
回覆 wholemilk 的帖子

做左都話冇 佢痷尖聲悶

d6299係咁心理變態. 自己d仔女就公主王子千祈唔好叫佢d仔女幫手做家務, 人地d仔女就係奴才乜都要做返工揾錢做家務照顧全家服侍周到. 做咗唔會感恩仲覺得係應份嘅. 既然d家務你做咗佢都話你冇做, 你就如佢所願乜都唔好做等佢做. 反正做咗都係俾人話懶咁做嚟做乜? 去做吓facial 唔好!

大宅

回覆 myki 的帖子

冇錯個姑仔估做兼職,一星期番2日工,又話佢好辛苦,又要捱。
我一星期番足6日,佢都話,我地以前又咪要番工同做家務,有咩咁辛苦姐
仲有佢個細仔冇做野半年,日日係屋企訓,佢又煮俾佢食又幫佢洗埋碗。我地果d佢又唔會洗
總之 呢隻惡野,難相處,以後都唔想再見到佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

算啦, D 99係咁架啦, 雙重標準得好緊要, 明既, 始終佢同D仔女先有血緣關係

子爵府

wholemilk 發表於 22-9-6 01:19
你搬出去,99嘅呢啲委屈就輸到你承受了,諗吓你洗乾淨哂啲衫,徒手托啲柴米油鹽返屋企,隨時留意沐浴露洗頭 ...
我覺得家務要求真係人人吾同,所以我一向都只會要求自己吾會要求人地,好似你講的野入面,我只會做買野,最多一個星期一次吸下塵拖下地,洗下衫,其他都吾會做,所以就算我獨自都好輕鬆,再懶d我野都吾買,直接網購送上門,或者叫外賣。所以如果你真係要求我清潔風扇,我當然會覺得很辛苦

大宅

mimi199188 發表於 22-9-11 22:38
我覺得家務要求真係人人吾同,所以我一向都只會要求自己吾會要求人地,好似你講的野入面,我只會做買野,最多一個星期一次吸下塵拖下地,洗下衫,其他都吾會做,所以就算我獨自都好輕鬆,再懶d我野都吾買,直接網購送上門,或者叫外賣。所以如果你真係要求我清潔風扇,我當然會覺得很辛苦
恭喜你,證明你無仔女,唔會有BB仔周圍爬周圍摸,跟住又伸手入口嘟。

子爵府

wholemilk 發表於 22-9-11 23:14
恭喜你,證明你無仔女,唔會有BB仔周圍爬周圍摸,跟住又伸手入口嘟。
呢個同有冇仔女冇關係,主要系我個人比較懶,而且冇咩潔癖,近視吾用眼鏡咩都當睇吾到

伯爵府

jojocatjojo 發表於 22-9-3 09:51
得奶奶一個惡頂唔需要離婚, 但如果加埋個媽寶老公,就即刻走人,成全佢哋攬埋一齊過下半世
...

講得岩
睇知老公點handle

大宅

lwylwy235 發表於 22-9-5 00:59
回覆 jojocatjojo 的帖子

我都係咁諗如果個老公又係咁,我寧願走 ,過自己自由自在生活

求返你老公放過你
嫁比佢,係想同你開心過生活
我成日覺得,新抱係人地個女,都有呀媽生,點解d奶奶要去到甘盡,前世欠左佢?

叫老公睇下而家,當初娶你的初衷同承諾,就係為左要你受苦,比奶奶折磨人生,

問題係可以解決,佢所謂既要照顧呀媽什麼理由,都只係佢肯唔肯走出舒適圈,唔肯踏出呢一步!

cathngai    發表於 23-1-23 14:16

大宅

回覆 KARORO1030 的帖子

超煩,唔結婚仲好。個老公買左樓 帶埋佢老母,佢細佬妹一齊住。
問題係佢地食完拍拍籮油就走,乜都推俾我洗。
我一唔洗,個奶奶又俾說話我聽,話我懶,佢d仔女食完走左去又唔講,每次食完扔係度就要俾人執,又唔去做野,每日係屋企訓。間屋係老公買,佢話有責任要養晒佢地。
諗諗下都想離婚,過自由自在生活仲好

大宅

回覆 myki 的帖子

冇錯

大宅

熱血勳章

叫奶奶親自示範黎比你學習下,跟手話自己無佢做得咁好,都係無謂激親你啦奶奶,你親自handle翻

男爵府

回覆樓主:

我係因為ex 99而離婚。
淡而無味

伯爵府

lwylwy235 發表於 23-1-3 01:34
回覆 KARORO1030 的帖子

超煩,唔結婚仲好。個老公買左樓 帶埋佢老母,佢細佬妹一齊住。
嘩!咁嘅情況,畀著我已經離咗婚, 樓主你都好忍得。

大宅

Sadness 發表於 23-1-23 05:50
我係因為ex 99而離婚。

呢兩三年自己弟妹都結婚,見到佢哋啲奶奶和外母……內心比較之下

再諗起ex阿媽,
當年好後悔跟咗呢個裙腳仔遇到個變態加自視甚高嘅阿媽,浪費了青春

男爵府

nldw2012 發表於 23-1-23 17:17
呢兩三年自己弟妹都結婚,見到佢哋啲奶奶和外母……內心比較之下

再諗起ex阿媽,

認同!
反而諗番我自己就覺得執番身彩,如果唔係真係會抑鬱,生命中遇到呢啲母與子,一次就夠。
淡而無味

民房

尋日我終於同老公提出離婚,因為實在忍受唔到佢家人既欺凌同壓榨,言語及行為上既侮辱!
我奶奶好煩,個人無文化又無修養,總係諸多挑剔!
依4年黎,作為新抱,我覺得應該盡番自己責任,照顧佢地!所以每當佢地有咩頭暈身熱,或者有事情要解決,就會搵我搞,但無事無幹就會當你隱形!
岩岩年三十罵到我年初二,全因佢要搵人出氣!我受夠了!

珍珠宮

gigiyauyau 發表於 23-1-24 10:28
尋日我終於同老公提出離婚,因為實在忍受唔到佢家人既欺凌同壓榨,言語及行為上既侮辱!
我奶奶好煩,個人 ...
支持你。
男人系廢物

伯爵府

回覆 gigiyauyau 的帖子

你C6有何反應?

大宅

你個惡奶奶因咩事新年流流鬧你?佢真係大晒咁,當心抱唔係人咁鬧?

民房

lwylwy235 發表於 23-1-24 21:12

你個惡奶奶因咩事新年流流鬧你?佢真係大晒咁,當心抱唔係人咁鬧?

佢緊張,一急就亂,一亂就亂發脾氣!

首頁

尾頁

跳至