基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 有基督徒的姊妹小產過嗎, 請問你們對神的信心如何?

ypt....原來如此~~~咁都好! 我呀?隨時再黎過囉!
ypt 寫道:
WongMing....其實我都好心急架~ 但係現在要進修, 每星期要返三日學, 好辛苦, 我想等讀埋呢季, 停一停進修( 剛好我小產一年,我現在已小產8個月了), 冇咁辛苦, 輕鬆d再懷孕, 我諗咁會好d嘛~ 咁你打算幾時再努力做"人仔"呀

子爵府

WongMing....加油呀, 我支持你

子爵府

thanks!!!!
ypt 寫道:
WongMing....加油呀, 我支持你

複式洋房

May God bless you all. :lol:

[/img]

複式洋房

I was 10 weeks and 2 days pregnant (12/3/05)when I found out I had a miscarriage. Me and my husband wanted a baby so much and we have been praying for it. And when God answered our prayers we were so happy, and I had the same feeling as ypt, I was very confused. My husband said to me, we always pray to God for a healthy baby, and there must be a reason behind it. God always wants to give us the best, so may be it is better for the baby to go to heaven first. Let's trust in God and pray hard.
[/img]

男爵府

各位姊妹: 我覺得很多事都係事後(可能過很長的日子)才發現神的心意如何, 我現在仍在等候階段, 我相信有一天神會叫我真正明白祂的心意, 不過有你們沿途陪伴我, 這條路一定不會太難行~~

大宅

WongMing,
加油呀!希望快d聽到你好消息啦!

做完手術的一刻,要同bb講再見,真係忍唔住喊左一餐。心入面真係唔開心。尋晚特登查撤母耳記,哈拿求子的故事。當時不育的女人真係好慘,無仔女就無地位,仲要俾佢老公另外一個老婆激,但係佢都都大有信心的向神求,神就賜左大大俾神使用的撤母耳俾佢,之後仲有三個仔兩個女。

其實我都有覺得好失望,唔好的事一次又一次發生。真係要等到幾時機時呢?只好向哈拿好好學習,與其自艾自憐,真係不如用信心禱告等神動功。真係等左好耐啦,唔知神究竟為我預備左乜野好野呢?
耶和華是我的牧者.我必不至缺乏。Thanks God for my lovely family.

子爵府

jen....好開心見妳上bk呀!

其實琴日放工搭mtr果陣,我有諗起妳同一d小產完又小產嘅人,我真係想像唔到,如果我係妳,我會點? 所以諗起妳地嘅處境,我不其然眼濕濕.... :-(

初時我小產完,見到bk有人小產完又小產,我喊到死死下,鄧人傷心自己又擔心....不過,正因為在bk見得多,反而依家我越黎越唔驚再有bb,因為我知道,我的而且確小產機會增加左,哩樣係事實,無得好驚,驚就唔好要bb算把啦~~~同埋真係相信,上帝會有預備,只好靜心等待...!

jen...真係幾"痛"架! 琴晚諗起妳去醫院做手術,我就諗番我果陣,催生完,唔清,再去做手術...不過,無論點樣難過,總會過,天父會知道,會記念妳同曾經同妳作戰嘅小b架! 加油!

子爵府

all....

傳道書3章1-11節----- 係我小產完第一次返崇拜時,牧師咁啱講嘅一段經文,好似專登俾我聽,鼓勵我咁,我當時一路聽一路cry...好大安慰!

3:1 凡 事 都 有 定 期 、 天 下 萬 務 都 有 定 時 .
3:2 生 有 時 、 死 有 時 . 栽 種 有 時 、 拔 出 所 栽 種 的 、 也 有 時 .
3:3 殺 戮 有 時 、 醫 治 有 時 . 拆 毀 有 時 、 建 造 有 時 .
3:4 哭 有 時 、 笑 有 時 . 哀 慟 有 時 、 跳 舞 有 時 .
3:5 拋 擲 石 頭 有 時 、 堆 聚 石 頭 有 時 . 懷 抱 有 時 、 不 懷 抱 有 時 .
3:6 尋 找 有 時 、 失 落 有 時 . 保 守 有 時 、 捨 棄 有 時 .
3:7 撕 裂 有 時 、 縫 補 有 時 . 靜 默 有 時 、 言 語 有 時 .
3:8 喜 愛 有 時 、 恨 惡 有 時 . 爭 戰 有 時 、 和 好 有 時 。
3:9 這 樣 看 來 、 作 事 的 人 在 他 的 勞 碌 上 有 甚 麼 益 處 呢 。
3:10 我 見   神 叫 世 人 勞 苦 、 使 他 們 在 其 中 受 經 練 。
3:11   神 造 萬 物 、 各 按 其 時 成 為 美 好 . 又 將 永 生 安 置 在 世 人 心 裡 . 〔 永 生 原 文 作 永 遠 〕 然 而   神 從 始 至 終 的 作 為 、 人 不 能 參 透 。

子爵府

Jen...多謝你的分享, 見到你上BK真係好開心, 昨天想起你應該做完手術了, 唔知你出院未, 好掛住你呢 ~ 我好明白你的感受, 當初我同BB講再見時, 我都大喊左一埸, 到現在都無法忘記當時的情景, 對BB的感情, 我沒有因他的離去而忘記, 偶然想起個心依然很痛, 很傷心....然而在這裡跟大家各姊妹談了感受後, 得到大家的鼓勵, 我知道,神給你的, 他一定會保守, 神收回的, 一定對你更好~ 所以我地要展望將來, 而且你還有一個可愛的仔仔呢, 這也是神給你的福氣, 你要好好休息呀, 保重身體~

子爵府

WongMing.....看到傳道書這章經文, 好安慰...是的, 凡 事 都 有 定 期 、 天 下 萬 務 都 有 定 時 . 生 有 時 、 死 有 時 . 栽 種 有 時 、 拔 出 所 栽 種 的 、 也 有 時.......
我諗我真係 "仲未是時候做媽媽吧" (這句是我老闆在我小產後對我說的話, 雖然很難入耳, 但也有她的道理)..... 我這小信的人...唉~ 真係要多多讀經了解神的心意 :-(

大宅

其實我地而家有個基督徒小產support group都幾好呀。大家分享下,技持下,為神作見証又可以互相幫助。我打中文仲快左好多添。不過可以認識到你同其他朋友,我都好開心。我話俾我老公知有班net friend互相技持,佢都要好amazed冇神同在真係唔知點企起身。我個女反天家那一次,我什至忍受唔到見到大肚婆,今次冇事啦。

我有時都覺得好難過,好似等了又等,都唔知神要我等到幾時。不過我有個仔其實已經好好。佢係我的好提醒。我尋晚好唔想祈禱,覺得好煩,見住教會,公司d人生完又生,我就次次落空,好煩,唔想見到神。今朝我個仔醒左,我快過工人入佢房,佢居然叫我"Mammy get out."唔要我一定要個工人,趕我走。我那一刻都好傷心,激到我死死下,捉住佢塊面炳左佢一餐。搞到佢一早就喊到成層樓都聽到。

我反到入房反醒下,特然之間覺得我好似我個仔,令到神好傷心。有問題,自已唔開心就趕神走,叫佢get out。其實神是我的米飯班主,冇左佢我根本乜都冇。跟住就跪下禱告求佢原諒,心又平靜反好多。神唔俾糖我食一定有佢原因,或者我好似阿仔一樣,器管敏感呢。真係靜心等待啦。

我生之前兩胎都係開刀,真係小產痛過生仔。我自已入左院先,一見到家人就投訴產痛過生仔。我仲見到小b添,不過好似一粒米禁,都唔知點分頭同腳!
耶和華是我的牧者.我必不至缺乏。Thanks God for my lovely family.

子爵府

各位...係呀~ 大家都有同一個信仰, 同一個經驗, 係呢度分享下感受, 互相鼓勵一下, 支持下, 心情會好d, 信心會大D.. 我小產時, 因我教會全部懷孕的姊妹都很順利生產, 從古至今,根本沒人有過小產的經歷,(我係我教會小產的始祖)無論她們生產第一胎or第二胎都好順利, 只有我一個第一胎就小產, 身邊也沒有朋友像我這樣.....我當時的心情, 就像被神遺棄了, 點解要係我, 我犯了什麼罪,......好多好多埋怨...教會也沒有這方面的support, 好偶然下, 在進修返學時, 識了個同學仔, 佢話在BK呢度, 有好多人同我一樣, 叫我上來睇睇.....真係咁, 原來神沒有遺棄我, 只是,我未知道神為我選了對我"更好的路"....各位主內的姊妹, 大家要加油, 振作呢

子爵府

ypt...其實妳老闆講得好啱,佢都係想安慰妳jer~~~我老闆都有講類似說話呀,不過後尾佢同我講,原來佢太太無左4次,先生左依家對孖女,(20幾歲la)我聽完好大鼓勵!
ypt 寫道:
WongMing.....看到傳道書這章經文, 好安慰...是的, 凡 事 都 有 定 期 、 天 下 萬 務 都 有 定 時 . 生 有 時 、 死 有 時 . 栽 種 有 時 、 拔 出 所 栽 種 的 、 也 有 時.......
我諗我真係 "仲未是時候做媽媽吧" (這句是我老闆在我小產後對我說的話, 雖然很難入耳, 但也有她的道理)..... 我這小信的人...唉~ 真係要多多讀經了解神的心意 :-(

子爵府

WongMing.....我都唔知我老闆係咪安慰我, 我老闆係一個未結婚的40多歲女強人, 雖然佢好恨結婚生仔, 但都是單身, 其實佢唔多鍾意女同事大肚....但冇法啦....一切都有神的安排 ~ 之前因自己未想通, 有時候人地既安慰, 反而係我既一種打擊, 但依家當然唔會啦, 我會抱住無限的希望, 迎接我未來的兒女...哈哈哈..我要響應 "曾特首" 生3個

大宅

ypt

你想生三個就盡量唔好開刀啦。我個仔臍帶纏脛要開刀。開完第一次,覺得好舒服,第二次都開。點之呀女番左天家,到第三胎驗查時,醫生話傷口太多scar 有機會有complications,但係冇得揀一定要再開。

子爵府

jen....妳好勁,好夠薑睇個胎呀? 我果時要催生,臨攞出個bb果陣(當時13週多,有5,6cm大小),我雖則一路痛,不過都記得死都叫姑娘千其千其千其唔好俾我見到個bb....

緊係痛過生仔~~~生仔痛,痛得黎係開心,有價值,but,小產唔係,我果陣陣痛,一路痛一路諗,我為咩要受哩d苦???好唔甘心 :-( 真係身心都傷呀~~~仲要花成萬幾蚊做個傷身嘅刮宮手術,哼!

不過...依家諗番,其實都係一個人生經驗jer! 可能有人覺得我好阿q,不過我當果次陣痛係採排, 到下次真係生得果陣,我會有定心理準備,原來會係咁嘅~~~唔駛驚,唔會痛死嘅~

其實我都係好偶然發現bk架,我有時都會諗,好彩我識到bk d姊妹,各方友好對我關心,如果唔係,我哩幾個月都唔知點撐過黎!

子爵府

Jen....我係想生3個, 但係都要睇神比唔比我架 ~ 有時d野唔到我自己想呢, 我都冇諗過第一個就小產啦, 所以生3個呢個希望 or 願望.....可能係唔洗望呢, 都真係要同神傾下, 睇下佢答唔答應啦~

子爵府

ypt.... 3個,勁!

jen....係呀,都無法la~~~下次搵個好醫生幫妳再開囉! 妳有無聽過霍麗玲醫生呀? 聽人講,佢開刀生仔手勢超好架! 我小產都係搵佢攪!

子爵府

WongMing...我小產時, 果姑娘有比阿b我睇呀~ 阿b個形狀我都現在都記得, 果陣我本來都好驚架 ~ 但係這個係我同阿b第一次見面又係最好一次見面.....所以, 我都怕住心口去見佢....好傷呢~

嘩, 你做手術用左成萬幾蚊呀, 係咪係私家醫院做呀, 我係QE做, 連埋住院2日, 唔洗$500- 走得喎~

首頁

尾頁

跳至