婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

嫁左比我老公十幾年,當初老爺在生前已經諗住搬出去住,睇埋樓預備簽合約前電話通知老爺入咗醫院,之後我地飛左去醫院冇簽到約,兩日後老爺過咗生,我老公話不如唔好搬,咁就同我99一齊住左十幾年,老爺走咗一年內都還可以忍到,但之後每兩三個月一次發癲,小小事就鬧,重要講晒粗口果隻,當時小朋友重細,唔想嚇親佢哋,所以我唔同佢嘈,一直死忍難忍唔出聲,佢就係知我唔出聲就變本加厲,嘈得仲勁,終於我有一次忍唔住,我直接同佢嘈,嘈到佢直情拎把菜刀出嚟叫我斬佢,少則兩三個月一次,大則一個月兩次,一次比一次激,其實佢唔癲我係冇乜野,主要無拉拉小小事就黎料

大宅

回覆樓主:

我個仔望住佢又話啤住佢,我個女隻腳動作大D又話我個女踢佢,成日係到講大話,有講重要死口唔認,我踢爆佢都可以繼續唔認,一痴係上黎周圍同人講我勾佬,又十八句真言出晒嚟,咁都算,我忍,到近排去患左Cancer要做化療,知佢辛苦成日煲野比佢飲,幫佢剪腳甲,乜都幫佢做,但脾氣一樣冇變過,連D仔女都唔理佢,又唔講道理,D女唔打比佢就發癲咁一直鬧,最慘日日係到又鬧又喊,每一句都係粗口,我已經開始頂唔順喇!前幾日又發作,佢要沖涼,叫我幫佢抹身著衫,一路等佢沖完叫我入去,點知冇叫,我咪問佢搞唔搞得掂呀!之後一句又爆出黎,唔洗你呀!我自己搞呀!

大宅

回覆樓主:

我心諗發生咩事呀,我又做錯D咩呀!無拉拉比佢爆即刻火都嚟埋,同佢又嘈過,主要原因佢話我話佢煩,但我係冇出過聲行緊番入房囉!唔夠兩個禮拜嘈四次,佢之後重要發晒癲咁狂用粗口鬧我,我已經唔出聲,重要係到狂鬧,我真係好赲呀!只得我一個服侍你咋,好果時就讚到你天上有地下無,無拉拉一發作就踩到你一文不值,最搞笑重要呷我阿爸阿媽醋,救命呀!你係我99黎咋,我對佢重好過對我阿爸阿媽呀!我真係唔想再頂呀!但又搬唔到出去,層樓重供緊,戶主係我老公同我99,我真係好辛苦呀!我晚晚係到喊,我重係我老公面前喊住同佢講,再係咁唔係佢癲係我癲呀!

大宅

回覆樓主:

我已經覺得自己精神開始有D問題架喇!我真係好想一走了知,點解只係要我受,佢D仔女又唔理佢!連我老公都唔理佢!我驚我真係撐唔住呀
更新:今晚真係超嬲,話我阿爸阿媽不特至,重要咒佢地,又叫我個仔教佢講粗口,佢話粗口好好聽喎!全部講反話,我老公一直同佢嘈,我聽到都覺得火都嚟埋呀!

男爵府

cherrie716 發表於 20-11-11 03:24
我已經覺得自己精神開始有D問題架喇!我真係好想一走了知,點解只係要我受,佢D仔女又唔理佢!連我老公都唔 ...

連你老公都唔理佢,佢人品可見不得好,其實你已經做得好好,比著我都可能未必忍到佢直接開拖,會唔會諗請返個人照顧佢

珍珠宮

快d排期送佢去老人院工人都應該頂佢唔順!

你真係好偉大……比著我一年都頂唔順

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cherrie716 發表於 20-11-11 03:18
嫁左比我老公十幾年,當初老爺在生前已經諗住搬出去住,睇埋樓預備簽合約前電話通知老爺入咗醫院,之後我地 ...

咁其實你哋係有能力搬開
另一半住咁耐
佢宜家想唔想搬走
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

難聽講句,已經有癌症,命不久了,再堅持下~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

比我會搵藉口回娘家住幾日, 等你99嘗下無人照顧既滋味

同埋連佢D仔女都唔埋佢, 你真係唔需要咁上心, 吃力不討好.

男爵府

牛年勳章

回覆 cherrie716 的帖子

找個籍口番娘家住幾日。當比自己放下假放鬆下。

大宅

cpycpyhelen 發表於 20-11-11 09:03
連你老公都唔理佢,佢人品可見不得好,其實你已經做得好好,比著我都可能未必忍到佢直接開拖,會唔會諗請 ...

不嬲頭家我一手一腳去打理,請人都冇人可以頂得去順

大宅

mcs74 發表於 20-11-11 09:27
快d排期送佢去老人院工人都應該頂佢唔順!

你真係好偉大……比著我一年都頂唔順

重要話我想迫佢走,話我想霸左佢層樓,佢真係痴缐架!佢死左層樓都係我老公啦!關我鬼事咩!

大宅

0030 發表於 20-11-11 09:57
難聽講句,已經有癌症,命不久了,再堅持下~

一年半載都難忍,唔知等到幾時,我已經頂唔順啦!

大宅

pi0219 發表於 20-11-11 10:09
比我會搵藉口回娘家住幾日, 等你99嘗下無人照顧既滋味

同埋連佢D仔女都唔埋佢, 你真係唔需要咁上心, 吃力 ...

我比佢迫到我離家出走過幾次架喇!眼見我老公晚晚收咗工去搵我食完飯先返屋企訓,睇見都心痛,再者細路要返學,咪又係要返番去

大宅

crystal媽咪 發表於 20-11-11 09:36
咁其實你哋係有能力搬開
另一半住咁耐
佢宜家想唔想搬走

我老公其實唔係好想搬,因為主要層樓重要供,冇能力搬出去,得我老公一個人收入養全家,佢都好辛苦,佢阿媽發癲果時都有幫我鬧佢架!但主要佢對佢阿媽太小時間,而我日日咁對住佢服侍佢,我壓力真係好大!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

本身性格已經係咁
加上重病更加唔再控制自己情緒
走唔到唯有減少接觸吧
盡量多D出去
其實cancer都命不久已
對多1,2年可能都88

大宅

littlefunpig 發表於 20-11-11 13:40
本身性格已經係咁
加上重病更加唔再控制自己情緒
走唔到唯有減少接觸吧

因為我全職媽媽,冇可能成日走出去,亦冇可能減少到接觸,一日我係屋企都要服侍佢,我唔係望佢快啲死,係我想離開間屋多啲,佢就成日都話要死,但佢D仔女話佢死左幾十年都未死得去,佢最鍾意以死黎威脅人,有時我媽咪過嚟幫輕下我,我媽都要服侍佢,我真係好心痛!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cherrie716 發表於 20-11-11 13:45
因為我全職媽媽,冇可能成日走出去,亦冇可能減少到接觸,一日我係屋企都要服侍佢,我唔係望佢快啲死,係 ...

全職媽媽都可以出去架
咪行下商場, 去接仔女放學, 買埋送, 甚至食埋野先返
或者去你呀媽度hea, hea 到夜晚先返
你99 又嘈咪話費事同佢嘈囉~

我無話你想99快D死, 不過老人家有cancer 唔會捱得好耐
我都曾經有咁既家人, 老人家已經係自我中心, 同佢完全唔會講到道理
我果陣留到夜晚先返屋企
到佢病時, 全家咁多人, 唯一照顧者係我, 最細亦都係我,
每日只有我去醫院探, 其他仔女無理過佢
但佢都係會係咁搵你鬧
因為無其他人俾佢發洩,
你係佢唯一接觸得最多既人, 你又唔出聲唔反駁
佢更加係一搵到機會就搵你發洩
所以你可以做只有減少接觸

你只可以改變自己, 你永遠唔會改變到人地
當佢一個外人算, 唔好再受罪, 更加唔好拉埋你呀媽陪你受罪
有時一個人有病真係控制唔到自己
你減少接觸佢亦少左咁多發放負能量發脾氣既時間,
其實對佢身體都好

大宅

littlefunpig 發表於 20-11-11 13:57
全職媽媽都可以出去架
咪行下商場, 去接仔女放學, 買埋送, 甚至食埋野先返
或者去你呀媽度hea, hea 到夜晚 ...

通常朝早仔女返晒學我就入房瞓覺唔鬼理佢,到放學我先去接返屋企食野,下就就去買餸返黎整,佢要嘈無時無刻都嘈到,我落去放狗咪又發作比我老公聽囉!阿媽屋企太遠喇!如果唔係我都搬番阿媽到住,佢跟本一直都有精神病,而佢自己唔知啫!

翡翠宮

cherrie716 發表於 20-11-11 14:06
通常朝早仔女返晒學我就入房瞓覺唔鬼理佢,到放學我先去接返屋企食野,下就就去買餸返黎整,佢要嘈無時無 ...

以前我婆婆都可以隨時隨地同人嘈
去行街睇衫, 唔知做乜都可以同sales 嘈一大餐
所以睇開D
無話咩病, 性格係咁, 越上年紀越不加掩飾

首頁
12345...6

尾頁

跳至