跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

引用:囡囡學了約7個月鋼琴,每星期1堂(0.5HR),但

原帖由 jyb 於 13-03-05 發表
囡囡學了約7個月鋼琴,每星期1堂(0.5HR),但她話鍾意彈琴,有以下問題:

好像一舊雲,返到屋企吾識彈?(基本歌仔 ...
我囝兩歲八個月開始學琴,一直我有同佢上堂,同佢一齊練琴,佢哋太細,唔一齊上堂佢真係會唔識點練

男爵府

醒目開學勳章

引用:囡囡學了約7個月鋼琴,每星期1堂(0.5HR),但

原帖由 jyb 於 13-03-05 發表
囡囡學了約7個月鋼琴,每星期1堂(0.5HR),但她話鍾意彈琴,有以下問題:

好像一舊雲,返到屋企吾識彈?(基本歌仔 ...
我囝囝三歲半就開始上45分鐘堂,佢依家四歲十個月,依家每日練琴一小時,不過有樣野好重要就係手勢,早兩日我俾段Youtube片佢睇小朋友彈琴,佢可以話:"小朋友無曲手指,手指飛起晒,佢un手腕,佢用咗手脾力,所以成身郁晒"

老師第一堂教佢時就要佢用最正確姿勢彈琴,一定要用手指力,手指唔可以飛起,佢到依家手勢都好正確,否則彈錯咗手勢,大咗好難改

男爵府

醒目開學勳章

引用:我個仔學左幾個月,+而家剛剛學埋左手彈歌仔

原帖由 GraceLui 於 13-03-12 發表
我個仔學左幾個月, 而家剛剛學埋左手彈歌仔, 但佢真係唔鐘意練琴, 我決定停一停唔比佢學, 想知佢到底鐘唔鐘 ...
學琴容易練琴難,每個小朋友都唔鐘意練琴,我個仔試過半年齋學唔練,但我唔俾佢放棄,唔可以話唔鐘意就唔做,呢個係訓練恆心同毅力,唔可以輕易放棄,試下繼續俾佢上堂

大宅

引用:Quote:原帖由+GraceLui+於+13-03-12+發表我

原帖由 Cindyjasper 於 13-04-10 發表
學琴容易練琴難,每個小朋友都唔鐘意練琴,我個仔試過半年齋學唔練,但我唔俾佢放棄,唔可以話唔鐘意就唔做 ...
我個仔剛開始學,想買電子琴比佢練住先,半年后有興趣學再買琴,有冇jm係咁,初初用住電子琴晤知有冇問題?

大宅

回覆 butterMM 的帖子

我都係買電子琴在家俾囡囡練,佢由4歲學到而家,但佢都唔鐘意彈琴,好氣餒,所以而家都停了,諗下有無其他方法令佢再有心機去學.

大宅

butterMM 發表於 13-4-16 06:45
我個仔剛開始學,想買電子琴比佢練住先,半年后有興趣學再買琴,有冇jm係咁,初初用住電子琴晤知有冇問題?

...
晤好用電子琴,一係去琴行租琴室練,要買平嘅就買數碼鋼琴,啲鍵比電子琴重啲,但係學到要考級就要用鋼琴練

大宅

lyki21 發表於 13-4-10 15:25
如果小朋友唔做或做錯鋼琴功課, 佢老師應該知道, 我的做法是第一次唔做, 再教過要佢返屋企做番,第二次欠交 ...
下下練完琴有獎,晤點㗎,培養興趣同自律,自動波先係長遠,學琴晤係1-2個月的事,係10年+的事,發覺冇興趣,冇謂勉強,幫她找有興趣的學吧

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+13-04-10+發

原帖由 butterMM 於 13-04-16 發表

...
我最初買咗個yamaha數碼琴俾囝囝練,可以用到四級,數碼琴琴鍵同鋼琴琴鍵差唔多重,學咗兩年,確定佢有興趣彈琴,每日可練一個鐘,啱啱換咗U1琴俾佢

男爵府

醒目開學勳章

引用:回覆+butterMM+的帖子 我都係買電子琴在家

原帖由 mabobo 於 13-04-16 發表
回覆 butterMM 的帖子

我都係買電子琴在家俾囡囡練,佢由4歲學到而家,但佢都唔鐘意彈琴,好氣餒,所以而家都 ...
我個人覺得無興趣都要培養佢嘅興趣,有時小朋友遇到難少少會放棄,但最緊要家長唔好放棄,每次學新野或難少少,我都會同佢講"又真係幾難,不過你一定彈得好過媽咪", 小朋友希望你明白同認同,所以我哋先要認同咗佢哋嘅想法,否則只叫佢練,佢只會越黎越憎彈琴,當佢哋由一首唔識彈嘅歌,練到識彈,佢哋個滿足感好大,同時又可以話佢知「原來唔難,只要你勤力就乜可以做到」,等佢哋明白固中原因,如果佢無興趣就放棄,會令到佢做事無恒心,遇到困難就後退,好似返學咁,唔通無興趣上美術堂就唔上咩? 呢d只係個人見解,不喜勿插

大宅

回覆 Cindyjasper 的帖子

多謝你的回應,其實我都知係自己無耐性陪佢練習,我囡而家5歲,學咗一年其實都彈到一d歌仔,感覺佢都有好大滿足感,但就係唔鐘意練琴,成日話唔識彈,加上我本身又無學過琴又教唔到佢,都唔知有咩辦法令佢鐘意練琴,而家好似迫佢咁做,好無奈,都唔想放棄的,但又唔知點繼續......

大宅

引用:Quote:原帖由+butterMM+於+13-04-16+發表我

原帖由 Cindyjasper 於 13-04-16 發表
我最初買咗個yamaha數碼琴俾囝囝練,可以用到四級,數碼琴琴鍵同鋼琴琴鍵差唔多重,學咗兩年,確定佢有興趣 ...
請問數碼琴幾錢到?普通既鋼琴萬零2萬蚊得晤得?

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Cindyjasper+於+13-04-16+發

原帖由 butterMM 於 13-04-16 發表
請問數碼琴幾錢到?普通既鋼琴萬零2萬蚊得晤得?
其實初學可以上網揾下二手數碼琴,大概三四千都有,到時學耐咗覺得再會學落去先考慮換個可學到八級嘅琴。

如果你想買鋼琴都得,不過鋼琴要保養,最少每年要調音一次,濕嘅時候要開防潮管,如果買個平嘅新琴,都要萬幾,只可以用到四五級左右,二手都要幾千;但買個可以彈到八級,又驚學學下唔學,所以都係睇自己想點,希望幫到你啦!

男爵府

醒目開學勳章

引用:回覆+Cindyjasper+的帖子 多謝你的回應,其

原帖由 mabobo 於 13-04-16 發表
回覆 Cindyjasper 的帖子

多謝你的回應,其實我都知係自己無耐性陪佢練習,我囡而家5歲,學咗一年其實都彈到 ...
我都唔識彈琴架,但老師要我哋一齊同佢上堂,因方便同佢練琴,所以就算我唔識彈都知點教佢;小朋友大多數都唔鐘意練琴,唯有用說話氹佢練,例如由最初每日練十分,就講明只係十分鐘,練完佢就可以玩自己鐘意嘅野,盡量試下,當佢每日習慣練琴,佢自然會練下耐d練下d

大宅

引用:Quote:原帖由+butterMM+於+13-04-16+發表請

原帖由 Cindyjasper 於 13-04-16 發表
其實初學可以上網揾下二手數碼琴,大概三四千都有,到時學耐咗覺得再會學落去先考慮換個可學到八級嘅琴。

...
晤講晤知原來琴久不久要調音,你講我先知,多謝你既回覆呀,我會上網揾下資料

大宅

叻叻勳章

回覆:4歲半學琴問題

我女學左8個月,雖然手勢唔算好正宗,但都彈到簡單既歌仔。
暫時俾佢用住電子琴練習,第時真係有興趣再考慮買鋼琴。
老師一定要我陪上堂,話囡囡仲細(11月),起碼知佢學緊咩,返去都可以同佢練習。
我係用獎勵表叫佢練習,果日有練習有一個印,儲夠某個數量印仔有獎,keep左一排習慣左,之後自動自覺每日練琴

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:細囡4歲開始學,+學了差不多一年.+現在一级,

原帖由 靚靚C9 於 13-03-31 發表
細囡4歲開始學, 學了差不多一年. 現在一级, 每堂45分钟. 家中有琴, 功課唔識問家姐(3级). 她很喜歡學, 又主 ...
老師話阿囡下星期開始學2級啦! 老師話佢有潛質過家妹添. 學得比預期中快.

洋房

如你覺得佢返到屋企唔識彈,咁你真係要同老師溝通,睇下佢唔識乜野?唔識睇五線譜?唔識數拍子?解決左個基本問題佢,如果可以,同個囡一齊上一齊學,慢慢小朋友上左手,你就唔洗一齊上了!

有時有可能老師一路教,個小朋友未打好個底,唔明白,咁學左幾個月d野深了,小朋友就更加唔明白囉,所以要返返轉頭,執返好d基礎先好繼續上

如果想增加小朋友興趣,可以集埋d屋企人,熟的親戚,同佢在家搞個小型演奏會,一班人好整齊安靜咁坐好晒,拍手,然後佢彈幾手歌,你地拍爛手掌,對小朋友都會是好好的鼓勵

大宅

回覆:4歲半學琴問題

我女啱啱先學緊第二個月,屋企無琴,想買個平平地數碼琴,上網見到一個千二蚊幾抵,你地覺得呢個琴ok嗎? http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1121437118?

大宅

好媽媽勳章

引用:我女啱啱先學緊第二個月,屋企無琴,想買個

原帖由 anitalove 於 13-05-20 發表
我女啱啱先學緊第二個月,屋企無琴,想買個平平地數碼琴,上網見到一個千二蚊幾抵,你地覺得呢個琴ok嗎? h ...
我都係買電子琴俾我女練住先咋,係通利買二千幾蚊,彷鋼琴鍵,彷鋼琴大細聲,77鍵,已用了一年,女女可順利上一級

瓜瓜哇哇哇

大宅

引用:Quote:原帖由+anitalove+於+13-05-20+發表

原帖由 ebutterfly323 於 13-05-24 發表
我都係買電子琴俾我女練住先咋,係通利買二千幾蚊,彷鋼琴鍵,彷鋼琴大細聲,77鍵,已用了一年,女女可順利 ...
咩牌子?可以用到幾级??

首頁

尾頁

跳至