家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

兩款都是儲存定期
1. 牛牛(因為息高及除時都可以提走)
2。銀行(要放足夠時間才可以提走d錢。
謝謝

珍珠宮

小肥豬 發表於 23-7-4 13:45
兩款都是儲存定期

牛牛有定期?

大宅

小mama 發表於 23-7-4 14:21
牛牛有定期?

我也想知道

大宅

小mama 發表於 23-7-4 14:21
牛牛有定期?

係咪又係果啲貨幣基金,或大陸稱 xx 寶果啲?
如果係

1. 唔係存款,唔受存款保
2. 唔係交易所交易產品,唔受投資者賠償基金保障

爆左自己 x 晒,佢後面買咩自己攪清楚先

子爵府

兩款都是儲存定期

銀行一向都有貨幣基金,可能是少人留意而已。

例如中銀香港便有
1. 中銀香港全天候港元貨幣市場基金 - A1類
2. 中銀香港港元貨幣市場基金
3. 摩根貨幣基金 - 港元
4. 信安豐裕人生基金-信安港元儲蓄基金
5. 施羅德金融市場基金
https://asialt.morningstar.com/BOCHK/BOC/fundsearch/quicksearch
https://asialt.morningstar.com/BOCHK/BOC/disclaimer/riskdisclosure

子爵府

兩款都是儲存定期

3. 渣打馬拉松 或 中信大富翁

我3樣都會做, 因為每種投資產品各有"優點" 和 "缺點", 我不會把它們視為一樣, 但會按時段和 自己手上資金的數目去分散投資. 我 不等於他人, 他人也不是我. 只要想清楚自己可以承受的风险, 更決定.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊