跳至

首頁

尾頁

複式洋房

對,我地一齊努力!加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我係上年暑假已經做左個時間表比個仔(同埋工人), 等佢知道幾時上咩堂, 幾時睇電視, 幾時做暑期作業及練琴... 開頭都有唔跟, 作業無做齊等等, 即cut佢幾日TV 時間, 之後就跟足晒... 到上左小一, 又有新的時間表... 不過近近下都無了... 佢自己開始有左個模式, 我就由佢啦, 反正都達到我的要求...

小朋友個個性格唔同, 同一個方法我都介紹左比D朋友, 但SO FAR無個work... 因為佢地唔似我, 得一個小朋友... 佢地有多個(細), 會disturb個大... 所以要慢慢搵出適合自己小朋友性格的方法... 加油

大宅

有時我都會覺得小朋友好辛苦, 又要上學, 又要做功課, 加埋默書, 測驗. 或者我想法太簡單, 有時我都想佢唔駛咁多野做, 但當想到大部份小朋友都面對類似的情況, 又可以應付到. 我就會覺得可能係我地安排得唔夠好.

阿囡都算乖, 不過要日日做功課, 始終少左d耐性, 大家的關係亦會差左.
因為我地比較遲放工, 自己睇唔到, 阿囡放學後會去功課班,再返屋企食飯, 我地回家後check, 然後改少少,一般默書都在週末時準備, 然後在平日默之前個日溫習.

不過真係少左好多時間去玩, 週末仲要上興趣班.
而家做細路, 真係唔容易.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我見好多小朋友都好忙... 係超忙個隻... 日日玩嘅時間好少... 我唔想咁... 可能呀仔成日睇電視係無益... 不過我唔想下下用"益處"去measure同justify時間用得適唔適當... 始終都係一個小一生, 只有六歲的小朋友... 當然有d小朋友性格好溫馴, 唔會反抗一切父母嘅安排... 我個件唔得...會問點解... 所以我成日同佢講, 你攪得掂, 我就唔洗用多時間去溫習... 一切睇你... 免得同佢又嘈一餐....

大宅

上學期都有陪做, 但久而久之佢開始依賴, 加上幾次唔同科目我加咀話個答案好似錯喎, 點知派回來是我錯, 之後我就同佢講做功課靠自己好了, 你自己上堂用心, 返黎就識做架啦, 初初都會拉鋸又話唔識又借個義要你坐隔離, 到而家自己做, 係佢訓左才幫佢睇有無做齊, 如果做唔齊第二朝早些叫醒佢對多次功課, 其實小朋友都唔想做功課所以同佢講第一次做啱晒便不用做改正了.

男爵府

大廚勳章

我依家無再陪佢做功課, 放左學, 會叫佢做, 但有時都好勞氣, 因為佢整呢樣整果樣, 攪左好耐都未開始做功課. 之後我仲要湊放學, 所以佢只有最多一個鐘的時間做功課. 有時做唔完, 就等湊左細佬放學再做.

其實阿仔都唔係唔肯做功課, 只係我發現佢D功課通常都係錯. 有D仲錯得好離譜, 或者根本都未完成就當做完.

有咩辦法可以令佢專心做功課呢? 我試過效鬧鐘, 呢個方法雖然可以幫佢知道要趕緊時間, 要做快D, 但就做得好馬虎....

複式洋房

謝謝分享呀! 睇完先發現原來真係咁多小朋友都係咁! 等我都試下整時間表先!

首頁

尾頁

跳至