烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

老公同事送嘅自家種洋蔥,又大又甜,唔知整咩好,炸個洋蔥圈全家一齊睇影碟時食。

FiFiMa    發表於 16-7-9 19:00
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

食譜及煮法如下:

材料:
洋蔥 1個
麵包糠 4至6湯匙

炸漿:
麵粉 1量杯
發粉 1茶匙
鹽 1茶匙
黑胡椒 少許
雞蛋 1隻
牛奶 1量杯

炸油 適量

煮法:
1)洋蔥去外皮,橫切每份約1/4吋闊,小心把洋蔥肉一圈一圈取出。

2)把麵粉、發粉、鹽及黑胡椒混合,洋蔥圈先續個沾上乾粉料,之後乾粉料加入雞蛋及牛奶,拌至沒有粉粒成為炸漿。

3)洋蔥圈沾上炸漿後,裹上麵包糠。

4)食油加熱,先放一點炸漿入熱油內,見到有泡升起即足夠燙熱。

5)把洋蔥圈放入熱油中,較中火把洋蔥圈炸至金黃色,撈起後放廚紙上吸去油份,稍攤涼後不燙可入口即可食用。

FiFiMa    發表於 16-7-9 19:00
cutiemapa    發表於 16-7-7 19:21
bee918    發表於 16-7-6 13:23

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

炸洋蔥圈, 好詳細, 多謝您食譜

公爵府

熱血金章 畀面勳章

睇波必食

大宅

回覆樓主:

好詳細呀!黎緊朋友開party就大派用場喇

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

好詳細呀!謝謝分享

男爵府

rose-mag 發表於 16-7-6 12:09
食譜及煮法如下:

材料:

Thank you
So nice ! 我想食

翡翠宮

王國長老

kyky123 發表於 16-7-8 13:50
Thank you
So nice ! 我想食

有朋友用另一個炸漿話仲脆,又唔駛用麵包糠,不過我未試,試咗真係好d我再出帖,呢個我家人已經覺得好好食。

侯爵府

子爵府

首頁

尾頁

跳至