烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

喺農夫市場買好平一大袋有成30朵,檔主話炸嚟食,整咗個漿粉炸,真係幾好食。原來大陸台灣都好興,唔只酥炸,仲有切細煎蛋餅同煮湯,如果見到不妨試下。

材料:
新鮮南瓜花 適量(今次買一袋有30朵,只要一塊半錢美金)

炸漿:
麵粉(中筋粉) 2湯匙 + 4湯匙
冷水 1量杯
雞蛋 1隻
鹽 少許
胡椒粉 少許
甜椒粉 少許

煮法:
1)先處理南瓜花,把花萼剝去,花枝剪餘大概一吋,方便之後用手拿著沾炸漿,吃時再剪走。

2)用小剪刀或手指除去花蕊花芯,把花整朵用淡鹽水清洗抹乾,灑上兩湯匙麵粉拌勻,待用。

3)麵粉4湯匙加其他炸漿料調好後,把南瓜花放入炸漿中沾滿均勻。

4)燒熱食油,把少許炸漿滴入油中,如見起泡即可用。把南瓜花續少放入油中,炸至金黃色即可撈起,放廚紙上吸去多餘油份。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

酥炸

男爵府

rose-mag 發表於 16-7-20 10:46
喺農夫市場買好平一大袋有成30朵,檔主話炸嚟食,整咗個漿粉炸,真係幾好食。原來大陸台灣都好興,唔只酥炸 ...
請問口感如何?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

akppand 發表於 16-7-19 19:52
請問口感如何?
外面酥酥,入面係軟嘅,口感唔錯,似食野菜天婦羅咁,我估切細煎蛋唔錯。

男爵府

rose-mag 發表於 16-7-20 12:20
外面酥酥,入面係軟嘅,口感唔錯,似食野菜天婦羅咁,我估切細煎蛋唔錯。 ...
香港唔知有冇南瓜花賣.

王國長老

akppand 發表於 16-7-19 20:31
香港唔知有冇南瓜花賣.
以前去新界學人耕田果陣見過有瓜花,不過好似唔係南瓜花,細朵少少,可能D農夫有種都自己食,冇見過有得賣,或者新界會有都唔定。我爸爸話以前鄉下種田有食南瓜花,係醃酸嚟食,我上網見大陸同台灣都有好多南瓜花同南瓜花蕾食譜。

男爵府

rose-mag 發表於 16-7-20 12:42
以前去新界學人耕田果陣見過有瓜花,不過好似唔係南瓜花,細朵少少,可能D農夫有種都自己食,冇見過有得賣 ...
Thank you Rose.

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:酥炸南瓜花(附食譜)

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:酥炸南瓜花(附食譜)

首頁

尾頁

跳至