興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

OnePlus 7 / 7 Pro 5月14日直播發佈會新聞

https://www.youtube.com/watch?v=uDqwsMXyRJA

規格預覽:耗資一億研發的新屏幕

講到高性價比旗艦機,除了小米之外,當然就要數到 OnePlus。
雖然近年手機開始加價,但靠著強大性能以及幾乎無添加的原生 Android 系統,OnePlus 一直都有唔少香港用家追捧。最近 OnePlus CEO 劉在虎就在新機發表前搶先爆料,在預告將發表 OnePlus 7 及 OnePlus 7 Pro 兩款新旗艦機的同時,更透露它們為了新屏幕竟然花費近一億人民幣作研發。
小升級 OnePlus 7
先睇睇「普通版」 OnePlus 7,新機雖然同樣配備支援屏下指紋掃瞄的 6.4 吋 2340 x 1080 FHD+ 水滴屏及 3700mAh 電池,但處理器則升級至最新 Snapdragon 855,另內置 6GB RAM + 128GB 容量 / 8GB RAM + 256GB 容量。
至於 OnePlus 7 的最大升級位,其實就在於機背主相機,OnePlus 今次用了市面上相當流行的 4800 萬像素 F/1.7 主鏡頭配 500 萬像素景深副鏡,雖然也支援像素 4 合 1 等拍攝技術,但整體來講只算是之前 OnePlus 6T 的小升級版。
真旗艦 OnePlus 7 Pro
覺得 OnePlus 7 實在無咩驚喜?咁接下來 OnePlus 7 Pro 可能更啱你胃口,因為此機正正就配備了 OnePlus 號稱使過億去研發的新屏幕技術 - 6.7 吋螢幕解析度達 3120 x 1440,是 OnePlus 首款 2K 顯示手機之餘,也支援 90Hz 更新率。
另外為飛走瀏海設計,OnePlus 也首次為 7 Pro 加入升降前鏡頭設計,以進一步提升屏佔比。
除此之外,OnePlus 7 Pro 也升級至真三鏡 - 配備三枚可獨立拍攝運作的鏡頭,分別有光圈更大 (f/1.6) 、支援 OIS 的 4800 萬像素主鏡、 1600 萬像素超廣角鏡頭以及 800 萬像素 3 倍變焦遠攝鏡頭,在拍攝實力方面跟小米 9 等手機睇齊。
至於內部規格方面,OnePlus 7 Pro 除了同樣搭載 Snapdragon 855 外,更有機會配備到速度更快的 UFS 3.0,並提供最大 12GB RAM 及 256GB 容量選擇,另外 OnePlus 也會特別推出 5G 版 7 Pro。
OnePlus 7 / 7 Pro 預計售價及推出日期
OnePlus 7 / 7 Pro 預計會在 5 月 14 日發表、並於 22 日正式開賣。至於售價方面,OnePlus 7 預計會跟上代相若,入門版賣四千頭;至於新登場的 7 Pro,預計售價就拍得住唔少大廠旗艦,售價由港幣六千左右起,至於 5G 版售價更達到八千蚊左右。
不過老實講,號稱使過億的 90Hz 2K 螢幕並不算是什麼大突破,畢竟之前已經推出配備 120Hz 螢幕的 Razer Phone,究竟 OnePlus 是否收藏了其他神祕功能呢?就要看 OnePlus 新機究竟有咩神祕功能了。

======================================================

https://www.oneplus.com/hk/invite#IV40CVUEHKUSXI5

點擊以上連結可獲取HKD$80 購買Oneplus配件優惠
Access the link above for HKD$80 discount coupon for purchasing Oneplus accessories
https://www.oneplus.com/hk/invite#IV40CVUEHKUSXI5

點擊以上連結可獲取HKD$80 購買Oneplus配件優惠
Access the link above for HKD$80 discount coupon for purchasing Oneplus accessories

子爵府

coldfire1234 發表於 19-4-23 21:59

呢條大陸佬ceo已經走火入魔, 佢嘅產品根本就唔值呢個價, 但有要學iphone咁樣將佢推高度天價, 所以呢兩代one plus銷售已經越嚟越差, 因為佢已經同性價比高已無任何關係

影相又唔係特別好, 電池又唔係特別超強勁, 完全冇一樣必殺技去ko人哋, 但就想學華為咁慢慢加價, 相信呢個原本已經係冷門品牌, 都會同iphone同一命運被市場淘汰

男爵府

baby668 發表於 19-5-1 18:07

呢條大陸佬ceo已經走火入魔, 佢嘅產品根本就唔值呢個價, 但 ...

部幾好好用,聽講大賣

子爵府

Qq555666 發表於 19-10-23 20:11
部幾好好用,聽講大賣

唔好傻啦,大陸人one-plus係咩牌子都唔知, 所以大陸買抵好多, 以前美加同亞洲都好多人玩呢部機,但係去到四千幾蚊五千蚊嘅水位,已經嚴重濟銷, 識得玩一定係返深圳買直接上去維修中心擦返個國際rom,同香港完全冇分別,但最少慳咗千五蚊以上

男爵府

baby668 發表於 19-12-7 18:01

唔好傻啦,大陸人one-plus係咩牌子都唔知, 所以大陸買抵好 ...

我買左4000蚊 6gb 128更g
好好用,主要係個mon 正
影相一般。
因為長時間用,mon 好重要

子爵府

Qq555666 發表於 19-12-7 18:47
我買左4000蚊 6gb 128更g
好好用,主要係個mon 正
影相一般。

你為七定七Pro先?

七喺官網價兩千八蚊人仔8G ram,256G rom 原本我已經 入手,仲打算即場上維修中心改國際ROM, 後尾買咗聯想, 因為948蚊人仔6G ram,128G ROM,710CPU, 性價比超級無敵高

男爵府

baby668 發表於 19-12-7 19:09

你為七定七Pro先?

7pro

子爵府

Qq555666 發表於 19-12-8 07:07
7pro

四千蚊呢啲價位,我就唔會買, one plus從來都係賣性價比, 高過3000蚊根本就唔需要考慮

男爵府

baby668 發表於 19-12-9 20:15
四千蚊呢啲價位,我就唔會買, one plus從來都係賣性價比, 高過3000蚊根本就唔需要考慮
...

3千幾你買到個靚mon
距貴一千都係因為個mon

首頁

尾頁

跳至