跳至

首頁

尾頁

大宅

已经晚上吾比佢饮太多水,吾识起身去VV,已经每晚用小童diaper, but his VV now is too "big" even kid's diaper cannot hold that much, always (maybe 2 - 3 times per month) make the bed sheet and quilt wet!!!! I try to wake him up to VV every night around 3 to 4am, but sometimes I also fail to get up (too sleepy). Do I need to take him to see doctor?? Is it a bit abnormal for a 6-year-old boy like this??

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個仔都係... 去醫院覆診時順便問埋醫生.... 醫生同佢抽血, 怕腎功能有問題... 結果係正常... 醫生話六歲的小朋友約有十幾個%係咁... 發育未完全成熟(係熟睡時...膀胱比唔到訊息個腦話急)... 叫我用獎勵式program, 令佢控制好d... 真係改善左好多... 不過半夜都係唔識起身去vv, 要我地叫佢起身去....如果臨瞓前唔飲太多水, 半夜去一次就夠了... 有時唔去, 都ok...

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆 回覆:rita1208的帖子

我仔之前都係,打側瞓賴尿床舖一定濕晒。中醫叫我㷛"夾鬼"(類似壁虎)湯俾佢飲飲咗一個月,而家瞓覺都有包片,瞓前都有飲水,但已沒有賴夜尿,你可問下中醫叫佢地配條方俾你。

主 賜 平 安

大宅

回覆 lojo11 的帖子

Thanks for share your case!

大宅

回覆 ecling 的帖子

Thank you!

大宅

以前聽過一些講座講..

小朋友有壓力或緊張便會有此情況, 你可以睡前溫柔同佢講"痾左尿先訓, 聽朝無賴尿就請你食粒糖" KISS GOOD NIGHT, 第二朝如果無賴尿就奬佢粒糖其他野唔駛講咁多, 如果有賴尿就同佢一齊處理床單但不要責罵, 再同佢約今晚再痾清D先訓, 其實佢地都唔想賴尿架, 如果問題不是出於家長, 便要留意佢在學校或出面社交問題...

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

我亞仔都係咁, 最嚴重時係一晚瀨濕4次, 其實佢自己瀨咗都唔知架, 次次平夜比佢篤尿味臭醒

後來上網睇過有夜遺尿症呢樣野, 毎10個小朋友就會有1個係咁, 其實係佢地自己瀨咗都唔知架~

呢度有條LINK 你可以睇吓

http://www.surgery.cuhk.edu.hk/paed/hkeric/contents-c.htm

我個仔由最初一晚4次瀨尿, 到而家1晚1次有時1次, 而家瀨濕咗佢會醒, 以前佢濕咗都唔醒架, 同埋而家佢已經有固定瀨尿時間, 所以易HANDLE 咗, 佢以前幾時瀨好難捉摸~

你試吓睇吓條LINK 可唔可以幫到你啦~

首頁

尾頁

跳至