跳至

首頁

尾頁

男爵府

閱讀的好處眾人皆知, 但在功課繁忙的學習生活裡, 孩子們是否真的能培養恆常持久的閱讀習慣呢?
您們的小朋友每天都會閱讀課外書嗎?

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有時我唔得閒,會叫佢睇定一個故事,臨瞓前講故事比我聽!!

男爵府

回覆 carmen111 的帖子

不俗的方法, 您囡囡既肯睇書亦有時間睇書, 叻叻!! 比個LIKE

複式洋房

引用:閱讀的好處眾人皆知,+但在功課繁忙的學習生

原帖由 rosewong 於 12-04-12 發表
閱讀的好處眾人皆知, 但在功課繁忙的學習生活裡, 孩子們是否真的能培養恆常持久的閱讀習慣呢?
您們的小朋友 ...
我就一星期睇兩三本,睡前看又可以同個仔溝通下,這樣讀輕鬆D

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

呀仔學校每一都要帶本圖書回校睇, 學校亦有閱讀計劃... 有時間我亦會同佢睇書...

男爵府

大廚勳章

回覆 lojo11 的帖子

我仔都係一樣. 因佢通常早到學校, 在等上課時, 老師要求學生帶圖書返學校一路等, 一路睇, 所以理論上佢日日返學都會睇圖書. 但我仔只睇圖畫, 唔多睇文字, 所以成日都估書中內容. 呢個習慣要改!

lojo11  其實肯睇就可以...  發表於 12-5-14 08:41

複式洋房

我兩個小朋友呢方面幾好,幾乎每天都會看課外書,即使兒子不識字,起碼也看圖畫。女兒就是因為看書多,所以認字多,到了K3,基本上可以讀童話書,現在小一了,看報紙也不難。鼓勵他們多多看書,只要肯看的,哪怕只是看圖畫都好。但要養成點讀的習慣,就是用手指點著每個字讀書,對認字非常有效。讀得多,對寫作就容易了。

複式洋房

回覆:lojo11 的帖子

你仔仔讀邊間學校?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 Kaka12345678 的帖子

我仔讀基灣(愛蝶灣)小學

首頁

尾頁

跳至