跳至

首頁

尾頁

大宅

你們覺得新加玻教育比香港教育好嗎?
我老公有sgp passport,now working in hk.有諗過俾仔女去新加玻讀書,但我一諗起啲新加玻口音同當兵依兩樣嘢就好抗拒。

guzzia  佢地嘅英文口音簡直係....  發表於 14-5-12 23:23

男爵府

我都有想過囝囡過去讀書. 但老公反對, 佢鍾意香港人多過星球人, 佢話香港人有人情味D.

就算返到去都未必容易找到工作.

我自己就唔介意口音及兵役, 因為改口音並唔難. 兵役對男仔來講係一個學習成長的機會.

大宅

引用:你們覺得新加玻教育比香港教育好嗎?我老公

原帖由 snoopymom 於 13-10-28 發表
你們覺得新加玻教育比香港教育好嗎?
我老公有sgp passport,now working in hk.有諗過俾仔女去新加玻讀書 ...
你所怕嘅事,就係我當年點都唔會申請PR嘅原因,雖然已搬噃香港,但住咗幾年真係怕咗呢個地方。

別墅

回覆 radish 的帖子

Oh why?? is Singapore not that good?? I m thinking to move to sing in few years time. What don't you like about the Singapore?

男爵府

hashtag影視迷勳章

去新加玻讀書 -> GCE
HK讀書 -> DSE

複式洋房

回覆:你們覺得新加玻教育比香港教育好嗎?

緊係選香港啦!亞洲前十的大學香港多過新加坡,另外仲有就係d accent啊,我個人真的無法接受Singlish, pls don\'t hate!

大宅

回覆:snoopymom 的帖子

我會選擇新加坡,其實香港口音一樣好唔掂..新加坡小朋友即使係讀最普通的學校至少真係雙語都流利,香港學生就好多時候都對答唔到。而且新加坡國立大學已經取代左港大,而家係全亞洲第一學府。當然依d咁既排名年年都唔一樣,最重要係個學習環境,個人覺得香港唔夠好

首頁

尾頁

跳至