烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我今日見到TASTE有,三十幾蚊一籃,都想試

原帖由 carrie_piglet 於 14-07-26 發表
我今日見到TASTE有,三十幾蚊一籃,都想試下煮,
洗唔洗煮好耐入面先淋嫁? ...
唔駛好耐,好快熟

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 米米飯飯 的帖子

http://www.fooddb.com.hk/chi_fruit.php?id=16&type=1
佢同椰菜同科架, 好有益, 但我甲狀腺瘤, 唔可以多食, 同埋一次過食太多會胃氣脹架。
參考自呢個網址, 好有用, 請隨便bookmark, ,我都係偶然吓搵到呢個網址。

rose-mag    發表於 14-7-27 16:50

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

我以為是BB椰菜仔

公爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

子爵府

男爵府

回覆:蒜炒甘藍菜

佢喺香港唔係叫甘藍菜應該叫椰菜仔,甘藍係椰菜嘅唔知台灣定大陸叫法。citysuper有售,不過貴我只會間唔中買。佢係我至愛嘅菜,每年去英國我都會食好多,日日都食。

伯爵府

細細個好得意

珍珠宮

引用:我以為是BB椰菜仔,

原帖由 波子 於 14-07-27 發表
我以為是BB椰菜仔,
Me too

男爵府

熱血勳章

回覆:rose-mag 的帖子

大宅

要點洗?如果見到會買來試

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

大宅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:要點洗?如果見到會買來試

原帖由 KitKitLeung 於 15-02-26 發表
要點洗?如果見到會買來試
用水浸下就得,撕咗最外面一兩片唔靚嘅葉,大個就切開一半,細個就咁煮就得。

KitKitLeung    發表於 15-2-26 23:50

禁止訪問

回覆:rose-mag 的帖子

子爵府

我印象中好似係苦苦地?
我今日係新墟街市買沙菜果陣都見到有得買,但唔知幾錢

王國長老

引用:我印象中好似係苦苦地

原帖由 emily_money 於 15-02-27 發表
我印象中好似係苦苦地?
我今日係新墟街市買沙菜果陣都見到有得買,但唔知幾錢
少少澀味,但冇芥菜或苦瓜咁苦

子爵府

引用:Quote:原帖由 emily_money 於 15-02-27 發

原帖由 rose-mag 於 15-02-27 發表
少少澀味,但冇芥菜或苦瓜咁苦
係啦,我都麻麻地陣味,上次食buffect見到,貪得意食左兩粒。

王國長老

emily_money 發表於 15-2-26 09:45
係啦,我都麻麻地陣味,上次食buffect見到,貪得意食左兩粒。
燒熱鑊,落幾片薑拍幾粒蒜頭落油爆香先,再落菜唔駛炒好耐就冇咁大陣瀝味。
有人會先汆水再炒,我媽加肉片炒冇咁齋。我就咁淥熟D菜我女好鍾意食,
不過佢口味好得意。呀,仲有,如果焗雞可以放喺盤底,雞汁流晒落去會好正,
查實你放雜菜喺底吸晒D汁一定好味。

P.S. 細粒D嘅冇咁苦,大粒果D通常濃味D。

大宅

引用:Quote:原帖由+KitKitLeung+於+15-02-26+發

原帖由 rose-mag 於 15-02-26 發表
用水浸下就得,撕咗最外面一兩片唔靚嘅葉,大個就切開一半,細個就咁煮就得。

...
但係我試過揭開塊葉,見到好多一隻隻白色的蟲,好多粒都有,是否都是正常的?

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 15-02-26 發表用

原帖由 REBE531 於 15-02-28 發表
但係我試過揭開塊葉,見到好多一隻隻白色的蟲,好多粒都有,是否都是正常的?

...
吓? 咁切半再浸好d啦

首頁

尾頁

跳至