基督家庭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

今日我好嬲… 話說我幾個月前買了本聖經,放在書枱排好,幾天後發現不見了,以為我奶奶收拾時幫我收起來(唔同住,佢只係幫我照顧小朋友),之後一直看網上聖經。直到今早問我奶奶,我問佢收左去邊,佢話佢掉左,仲淨係掉左本聖經,其他書冇掉到

我話我要睇,佢就問点解我要睇,一d悔意都冇。唔關錢事,而係好嬲佢点解要掉,間屋唔係佢既,佢完全唔識尊重人!

佢係信觀音既,但冇理由連其他人有其他宗教都唔得,佢宗教既書响我屋企,但我都冇掉佢d書啦。

侯爵府

撤拇耳記上8:7

耶 和 華 對 撒 母 耳 說 、 百 姓 向 你 說 的 一 切 話 、 你 只 管 依 從 、 因 為 他 們 不 是 厭 棄 你 、 乃 是 厭 棄 我 、 不 要 我 作 他 們 的 王 。
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珊瑚宮

引用:撤拇耳記上8:7+耶+和+華+對+撒+母+耳+說+、

原帖由 pyjess 於 13-12-30 發表
撤拇耳記上8:7

耶 和 華 對 撒 母 耳 說 、 百 姓 向 你 說 的 一 切 話 、 你 只 管 依 從 、 因 為 他 ...
彼此包容

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

侯爵府

回覆 yuexu 的帖子

不, 不是這樣, 樓主想說的, 正是她包容奶奶的信仰, 奶奶卻沒有包容她
但按著聖經的教導, 我們早已知道, 人都不喜歡神, 所以樓主不用Take it personal, 因為她不喜歡的不是你, 而是我們所信的耶穌

事實上, 樓主的奶奶也不是唯一, 在"自由"版只要寫上"基督教"三個字, 便會被圍, 寫其他宗教卻很多人拍手.... 他們心中沒有神, 自然會有這樣的表現喇

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子不,+不是這樣,+樓主想說

不, 不是這樣, 樓主想說的, 正是她包容奶奶的信仰, 奶奶卻沒有包容她
原來如此 謝謝教導 而行心一致信徒

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

侯爵府

說不上甚麼教導... 做基督徒, 從來不易
記得以前有一個前輩說, 做基督徒很難, 要在行事為人上, 像基督更難, 但灰心時, 返到教會, 見到隔離個"傻佬" (做基督徒有時很傻的喇), 明知難仍然走這條天路, 他便有信心了

亙相勉勵吧!

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子說不上甚麼教導...+做基

說不上甚麼教導... 做基督徒, 從來不易
同意 姊妹所屬咩教會?共勉

生命影響生命

侯爵府

恕我不便公開身份了...畢竟網上世界, 千奇百怪, 要好好保護自己和家人

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子恕我不便公開身份了...畢

恕我不便公開身份了...畢竟網上世界, 千奇百怪, 要好好保護自己和家人 ...
也對 祝姊妹 主的恩典夠你們一家用 而且福杯滿溢

生命影響生命

侯爵府

也祝你一家, 主恩常滿
哈哈, 其實我們常在這裡"碰面"的喇

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子也祝你一家,+主恩常滿哈

也祝你一家, 主恩常滿
自由多險危 危路遇夥伴 信心往上去 嘿 我地都八啫自由區好多野令我地反省

生命影響生命

侯爵府

驚驚, 怕怕...
不過那是自由區, 由得他們吧~ 我們還有這一版可以用, 心滿意足了

珊瑚宮

引用:回覆+yuexu+的帖子驚驚,+怕怕...不過那是自

驚驚, 怕怕...
有些看不過都有入來作好見証

生命影響生命

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好怪奶奶, 佢唔中意主耶穌所以先會掉左你本聖經, 但你追求聖經既真理係唔會因為冇左一本聖經而終止.

神看重既係就算你失去世間所有, 你追求 神既心係不變, 願意真心跟隨, 敬拜主. 你要盡心、盡性、盡意、愛主你的 神....也要愛人如己. (可參考馬太福音22: 37-39)

願主祝福你和你的家人~

男爵府

好媽媽勳章

回覆:點樣可以寬恕屋企人?

多謝咁多位jm開解。

其實我行呢條路唔容易… 我丈夫唔支持, 一開始要上慕道班時佢俾說話我聽, 又覺得我掉低小朋友去happy。我阿媽表面話支持(佢乜野都信),但知道我去避靜,就話我信果個係邪教。依家終於捱到見神父了,希望順利可以領洗啦

公爵府

引用:多謝咁多位jm開解。其實我行呢條路唔容易…

原帖由 twllc 於 13-12-31 發表
多謝咁多位jm開解。

其實我行呢條路唔容易… 我丈夫唔支持, 一開始要上慕道班時佢俾說話我聽, 又覺得我掉 ...
你條路和我差不多

大宅

如果係我我都會好嬲(生氣卻不要犯罪),但請你不要灰心, 因為她還未認識神。有時真的要學習主耶穌的愛,當我們還犯罪時,甚至頂撞祂時,祂還很愛我們。
買過一本聖經(怕她再掉就不要買太貴了),用行動告訴她你信主都是一個決心。並不會因她掉了聖經就掉了信仰。盼望這見證使她有一天認識你背後的主。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:klla 的帖子

我老公會俾錢買過一本聖經… 雖然佢唔太讚成我信教,但更加覺得佢阿媽唔啱

侯爵府

回覆 twllc 的帖子

加油, 信仰路, 本來就不易走, 有好多爭戰.... 願父上帝加你智慧, 又保守你心, 阿門!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至