跳至

首頁

尾頁

大宅

去左健康院未?歲半!

我今日返左,姑娘話bb識好多野,好叻,跟住叫我地4歲先再去,
咩甘耐架?(因為我冇跟住,so唔知想問下)

大宅

Re: 去左健康院未?歲半!

我bbo係私家打針,一歲o個時姑娘已經叫我o地3歲先番

男爵府

係呀, 基本上如果無咩特別嘢, bb又叻的話, 真係四歲先再返去架. 不過, 我就唔得, 我係兩歲要返, 因為小豬講嘢唔叻, 有D嘢都未達標, so, 2 歲要再返呀 :-( :-( .

小豬又好頑皮, 我又唔多識教, 下星期仲要返多次上個小組, 學教小朋友呀, 我真係失敗呢 :-( :-(

大宅

好緊張ar~~星期六我都同熙熙返健康院~~
熙熙佢都唔講野o家~~ :-( :-(

大宅

crystal ,
你唔好咁諗啦, 小豬仲細麻, 而且每個小朋友發展都唔一樣,小豬只不過係好動型jei

crystal888 寫道:
係呀, 基本上如果無咩特別嘢, bb又叻的話, 真係四歲先再返去架. 不過, 我就唔得, 我係兩歲要返, 因為小豬講嘢唔叻, 有D嘢都未達標, so, 2 歲要再返呀 :-( :-( .

小豬又好頑皮, 我又唔多識教, 下星期仲要返多次上個小組, 學教小朋友呀, 我真係失敗呢 :-( :-(

大宅

甘多小朋友打左針啦 我地星期六去打
小豬媽:
唔好甘稔,你好勤力的了,有時需要小小時間才有效果見倒,不要擔心,反而你應該開心,有跟進係一件好好的事,小豬各方面都發展好,只係呢度有少少樓梯要行多2步即
甘你有無叫巨地比建議你?煩下巨地,巨地跟緊小小,仲好。

大宅

毫子都係星期六先去打, gu ma 你幾點? 我10點.
crystal,你已好勤力啦!輕鬆d, 小朋友真係個個發展都唔同, 總之佢明白你講乜, 有反應就唔需要太擔心. 放心, 遲d小豬不停問你問題時你就會嫌佢煩c. 毫子都係講野唔得,呢幾日好似有d反應, 會講單字. 不過只限於 A, O, 2, 波. 我睇毫子都要2歲再返去探下姑娘.

男爵府

多謝大家的關心, 其實, 我都接受每個小朋友的發展係有所不同, 所以覺得再返健康院都無所謂既, 而且都好, 因為有專家評估, 唔使自己估估下.

的而且確, 小豬係某D方面, 係比較好的, 就係活動能力超強, 近排都聽明多左嘢, 叫佢執下嘢都識. 不過, 佢的集中力就好弱, 我真係要再花多D耐性先得.

禁止訪問

複式洋房

crystal888,
你唔好咁唔開心啦, 我BB咪同你BB一樣, 成日好多外星語, 還好動非常, 冇時停, 你叫佢去東佢會去西, 有時都冇吔心機ga , 都驚緊K1 interview唔知點算
但我又掉頭諗, 只要我們盡心盡力去教佢, 比D時間佢適應, 弟日佢識講嘢時你會嫌佢煩

男爵府

各位,

如果o向健康院既check up 無問題既話就會係 4歲先再去既
~

我都覺得每個小朋友既發展都係唔一樣既~唔駛太擔心。
其實大家都已經好好!好努力喇! 至少大家都好concern 自己既BB 已經係好媽媽喇!

Michael B. was born on 15 Nov 2005!
www.facebook.com/bearso

大宅

人間天堂 寫道:
毫子都係星期六先去打, gu ma 你幾點? 我10點.
crystal,你已好勤力啦!輕鬆d, 小朋友真係個個發展都唔同, 總之佢明白你講乜, 有反應就唔需要太擔心. 放心, 遲d小豬不停問你問題時你就會嫌佢煩c. 毫子都係講野唔得,呢幾日好似有d反應, 會講單字. 不過只限於 A, O, 2, 波. 我睇毫子都要2歲再返去探下姑娘.

毫子媽
我9點呀
實見倒啦
你記住問埋口水呀 :wink:

別墅

gu 媽, 我都識一個 2005/12/17 出世bb, 佢有講野, 不過淨係叫爹d, byebye, cheers, 其他都好少講。 之前我個女開始學行時, 個bb 都遲差不多兩個月開始行, 佢媽媽初初都擔心, e+不知幾叻。 其實佢地知道同識好多野, 不過唔肯講同唔肯做ja。 所以大家努力呀。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

大宅

醒過你!?

貓姐 寫道:
小豬媽,

我唔覺小豬差喎, 我仲覺得佢醒過你添
[img][/img]

男爵府

哈哈哈, 咁又係, 我估小豬一定醒過我, 因為我真係幾懵架

祝個個BB都有進步, 快高長大呀.

大宅

原來係甘!多謝大家回答!

大家都要努力

大宅

我bb好遲先行,而家都仲成日跌(因為佢好鬼心急,基本上係衝多過行)... 所以我都約o左俾姑娘睇下佢

講o野就一定合格,仲多口得滯.... 成日同d唔識o既人講o野

大宅

亞gu剛去完健康院啦,又唔度高又唔磅重
我同老公等巨無人時要求巨幫我地
亞gu79-80cm
重接近21磅 而已
我都問過姑娘,巨話你同老公不是大隻人,巨又食人奶,吃固體唔錯,無計架啦,依家過左1歲半,睇的係健康方面,有些人是不吸收的,你個仔就係啦。坐又唔定,算係甘架啦 健健康康就可以了,所以我地都唔會同你地磅架啦。
其他方面好好,認知同語言去到3歲 (不過,我同老公都覺得未有甘誇)
4歲再見,不過中途有需要,隨時可打去健康院預約

大宅

你個仔情況同我個囡一樣,我個囡得77cm重就22.....

大宅

pocket 寫道:
你個仔情況同我個囡一樣,我個囡得77cm重就22.....

算啦,都真係無野可以做,巨都已經做得好好,食好,去好,訓都好,都無關野可以再改了,就由巨.............似我,細細粒羅,哈哈哈哈

首頁

尾頁

跳至