論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新人請教一下:姐姐日日都要飲咖啡,她叫我買d咖啡比她飲。咖啡系米我都要包埋?

333s  法例無. 選擇在雇主手上.  發表於 14-2-2 13:55

複式洋房

回覆:Cavabien_merci 的帖子

我工人都係…咖啡當水飲!佢上次比個shopping list我,最後果樣寫 "coffee (for me)"...咁我硬食買左比佢…之後佢就奉指要我買!我之前買即沖三合一比佢,但係佢真係飲得好快…我覺得咁落去唔對路!之後有次我買左一大罐最平既咖啡粉+coffee mate比佢!佢飲左好耐…飲完之後佢冇再叫我買lu…我見佢自己買返即沖三合一!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

僱主冇責任包佢咖啡。

珍珠宮

我自己都無飲, 唔會幫佢買, 要飲自己買.

333s  是. 道理就是甘簡單!  發表於 14-2-2 13:56

大宅

我家印姐日日早餐也要飲coffee,有時一杯coffee 當早餐一餐,所以我會買比佢。

一包三合一也是個幾$,所以我豪比佢。

333s  "豪比佢"..心中含不甘之心.  發表於 14-2-2 13:57

複式洋房

回覆:菲傭叫我買咖啡

我自己都係飲水咋!
但係佢要揍我bb, 我都想佢做得開心,佢想要咩唔太過份既我都會say yes!

大宅

如果佢表現好,我會買俾佢,但會同佢講係因為佢表現好,獎勵俾佢,講明佢知僱主唔需要包黎d野俾佢

大宅

僱主冇責任要包咖啡。但個人意見,若工人好,請佢飲令佢做得開心D,你都開心D。若當水飲,咁就要買D平D既咖啡同慢D補倉,通常佢地見你不定時供應會飲得節制D。但要記住提佢地係因為佢點乖,所以你請佢飲,如果唔係佢地好快當\'老俸\',之後冇咖啡就黑臉。

333s  成老俸..有一部分是雇主形成的.  發表於 14-2-2 13:58

大宅

我工人一日一杯咖啡,佢自已買的

子爵府

引用:新人請教一下:姐姐日日都要飲咖啡,她叫我

原帖由 Cavabien_merci 於 14-01-09 發表
新人請教一下:姐姐日日都要飲咖啡,她叫我買d咖啡比她飲。咖啡系米我都要包埋?

...
我工人自己買

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

男爵府

僱主唔洗包佢咖啡,要飲自己買!

侯爵府

引用:僱主冇責任要包咖啡。但個人意見,若工人好

原帖由 sejjb 於 14-01-09 發表
僱主冇責任要包咖啡。但個人意見,若工人好,請佢飲令佢做得開心D,你都開心D。若當水飲,咁就要買D平D既咖 ...

男爵府

菲係咁家,好多野老馮咁!我以前個菲連教會費用,都叫c6交,每次放完假返黎又有新攪作,放假前又用屋企物資煮九大鬼去教會,但我同c6都ok嘅,因為佢攪得掂我兩個女,煮食和清潔,我完全唔使擔心,又有好多自己時間,咪豪比佢囉!

大宅

引用:僱主冇責任要包咖啡。但個人意見,若工人好

原帖由 sejjb 於 14-01-09 發表
僱主冇責任要包咖啡。但個人意見,若工人好,請佢飲令佢做得開心D,你都開心D。若當水飲,咁就要買D平D既咖 ...
我都有買三合一,不過姐姐好節制,一日一杯

珍珠宮

佢叫我買我會 long 下佢先,叫三次就買一兩次。總之唔好做慣手勢,等佢記得主導權在我,唔係老馮,esp. 對 bun. 你買開有日唔記得你都變衰人!

男爵府

我比$姐姐買

大宅

唔係好多$, 佢無叫,但我地一向會買3合一俾佢,佢平時湊B湊得好~

翡翠宮

畀面勳章

我俾佢買,但講明一罐for 1 month, 唔夠佢自己買,所以佢都好自律。

反正佢要食早餐,咪豪俾佢囉。但如果佢早餐又要指定飲品,下午茶飲咖啡,就緊係要佢自費啦。
日日是好日

大宅

僱主冇責任包佢咖啡,不過我送咗包比佢,同佢講飲完自己買,但見佢表現OK,就幫佢REFILL

大宅

我家印姐姐嫌棄我地飲開果隻三合一唔好味(佢話苦喎), 所以佢自己買~

首頁

尾頁

跳至