親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年7月帶14個月囝囝去左台灣6日都OK, 之後就膽粗粗PLAN去日本九州10日自由行!
好彩一切順利, 亦好多謝C6出錢出力, 任勞任怨!

DEC 26, DAY 1 (福岡): 坐CX由香港到福岡, 去到已差不多21:00, 酒店CHECK-IN後, 只係響附近一蘭食拉面.

DEC 27, DAY 2 (福岡): PLAN左今日係SHOPPING DAY, 因為怕萬一買得多可以先寄返HK, 去左Marinoa Outlet City, 響earch music & ecology , MIKIHOUSE, Fukuske...etc. 出左好多血, 然後去附近的AKACHAN買尿片 (我只係帶左幾塊尿片咋!), 同埋阿囝用開的日用品, 玩具等.
已經差唔多6PM, 就返左酒店附近的MALL行下, 訂左earch music & ecology一萬YEN福袋(1月2日後有得拎). 再去葯妝店入貨、買手信, 好勞累的一天~
夜晚食左街邊的大排檔, 好有風味!

DEC 28, DAY 3 (福岡->由布院): 朝早竟然開始落雪, 囝囝超興奮! 坐JR去由布院, CHECK-IN後四處逛下, 之後浸私人露天風呂, 晚後後又浸一次大溫泉 (其實都無乜人), 因為鄉郊無夜街行, 所以好早就瞓左.

DEC 29, DAY 4 (由布院->熊本): 早餐後又浸一次私人風呂, 成個人舒服晒! CHECK-OUT後坐JR到熊本, 已經差唔多4PM, 所以無去熊本城, 只係逛下街, 食下飯就返左酒店.

DEC 30, DAY 5 (熊本<->阿蘇火山): 早餐後坐"阿蘇男孩號"火車到阿蘇火山, 火車好得意, 囝囝好開心! 雖然火山上的纜車停駛, 但雪山景一樣好吸引!

大宅

(續)
DEC 31, DAY 6 (熊本->福岡->太宰府): 噢! 原來熊本城除夕新年休假, 我地只好一早坐JR福岡, 返到福岡, 原來周圍的商場都會早收(5PM), 而太宰府天滿宮就會開通宵, 所以我地就SHOPPING先, 然後到太宰府晚飯, 再到天滿宮。好多本地人呀! 好似我地去行花市、黃大仙廟咁! 能夠參與日本人的新年傳統, 感覺好特別!

JAN 1, DAY 7 (福岡->長崎): 同行的細妹要返HK, 剩低我同C6湊住囝囝繼續旅程。我地坐JR到長崎, 參觀左平和公園、原爆資料館。大部分的餐廳、商店都休假, 好彩酒店附近的商場有開, 我地先有飯食, 哈哈!

JAN 2, DAY 8 (長崎): 去左Nagasaki Penguim Aquarium, 有好多企鵝, 好得意! 仲可以親手摸摸, 當然最開心係囝囝!

JAN 3, DAY 9 (長崎->福岡): OMG! 大減價開始了! 我、C6、囝囝都SHOP左好多!!! 仲有好多MALSS未行, 但我地已經超攰了! 仲有拎埋之前訂的福袋, 已經差不多爆喼! 福袋超抵! 有1件褸、7件衫、1條頸巾、1條長項鍊!

JAN 4, DAY 10 (福岡->香港): 早機返HK, 去到機場買下手信, 仲買左一條H tie慰勞下C6, 開開心心滿載而歸返屋企!

雖然好勞累, 但囝囝見到好多佢鍾意的飛機、火車、動物, 仲有好多新奇事物, 感覺佢好開心! 仲進步左好多! 由講單字變成講簡單句子! 當然仲有我地看管住10日, 行為上都乖左.

多謝大家收看! 祝大家2014年身體健康! 繼續周遊嘆世界!

大宅

BB食嘢方面, 因為已20個月, 響屋企都係食飯 (唔再食粥), 所以都係去餐廳ORDER BB食得的食物, 例如飯、面, 有時會食面包。囝囝試到好多新的食物, 佢自己都好開心!

男爵府

BK Milk勳章

回覆:分享: 13/14日本九州跨年之旅(帶19個月大BB)

謝分享!
我下星期一出發啦!

男爵府

BK Milk勳章

回覆:分享: 13/14日本九州跨年之旅(帶19個月大BB)

去Akachan 方便易揾嗎?

大宅

引用:去Akachan+方便易揾嗎? +

原帖由 kmpurin 於 14-01-27 發表
去Akachan 方便易揾嗎?
方便,不過唔近subway, 我係坐巴士去的(我住天神區).

大宅

引用:謝分享!我下星期一出發啦! +

原帖由 kmpurin 於 14-01-27 發表
謝分享!
我下星期一出發啦!
Enjoy!
返黎記得分享呀

別墅

男爵府

yikying98 發表於 14-1-28 08:13
方便,不過唔近subway, 我係坐巴士去的(我住天神區).
請問你去嗰間Akachan 是否近Marino outlet 那間?在mall 的2樓?
天神坐什麼巴士去呢?

大宅

meloeskie2 發表於 14-1-29 11:32
請問你去嗰間Akachan 是否近Marino outlet 那間?在mall 的2樓?
天神坐什麼巴士去呢?

係呀, 我係去呢間AKACHAN, 同一個MALL內都有好多BB/小朋友嘢買.
響天神坐301 or 302號巴士都可以.
從酒店到AKACHAN的路線, 我係用GOOGLE MAP搵的, 好方便, 教晒你點行同埋搭咩車.
P.S. AKACHAN地址: 福岡市西区豊浜3-1-10 ダイエーショッパーズモールマリナタウン内

男爵府

yikying98 發表於 14-1-29 17:29
係呀, 我係去呢間AKACHAN, 同一個MALL內都有好多BB/小朋友嘢買.
響天神坐301 or 302號巴士都可以.
從酒店 ...
唔該哂!
鳥栖outlet 後面都有間幾層樓既Akachan, 不過我仲未識點搭火車去鳥栖

男爵府

BK Milk勳章

搭JR 去鳥栖站,轉士可去outlet, 但Akachan 好似離JR 站幾遠,唔識行過去

男爵府

BK Milk勳章

搭JR 去鳥栖站,轉巴士可去outlet, 但Akachan 好似離JR 站幾遠,唔識行過去 !
鳥栖站附近有西松屋,我打算今次去

男爵府

回覆:分享: 13-14日本九州跨年之旅(帶19個月大BB)

你好叻呀,帶bb去10日,我3月去7日都唔夠膽帶去,怕麻煩又辛苦,anyway thanks for sharing

大宅

引用:你好叻呀,帶bb去10日,我3月去7日都唔夠膽

原帖由 Maggiesauce 於 14-01-30 發表
你好叻呀,帶bb去10日,我3月去7日都唔夠膽帶去,怕麻煩又辛苦,anyway thanks for sharing

...
過獎過獎! 只係2公婆想去旅行,又無人肯湊bb, 又唔放心工人姐姐湊,咪帶埋bb囉!
不過日本都好baby-friendly, 周圍都好方便而且食物又食得慣。
你都玩得開心啲!

大宅

引用:你好叻呀,帶bb去10日,我3月去7日都唔夠膽

原帖由 Maggiesauce 於 14-01-30 發表

...
過獎過獎! 只係2公婆想去旅行,又無人肯湊bb, 又唔放心工人姐姐湊,咪帶埋bb囉!
不過日本都好baby-friendly, 周圍都好方便而且食物又食得慣。
你都玩得開心啲!

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Maggiesauce+於+14-01-30+發

原帖由 yikying98 於 14-01-30 發表
不過日本都好bab ...
日本真係好baby friendly! 買嘢食嘢都啱,帶漏嘢都唔怕

大宅

請問如何提早訂福袋?

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+kmpurin+於+14-01-27+發表去A

原帖由 yikying98 於 14-01-28 發表
我今日搭巴士去Marinoa city 經過Akachan,因為我係Marinoa city 買咗好多小朋友衫,同埋嗰度都有好大間嘅baby\'s R us, 回程無再去!

公爵府

引用:+本帖最後由+yikying98+於+14-1-27+17:42+

原帖由 yikying98 於 14-01-13 發表

上年7月帶14個月囝囝去左台灣6日都OK, 之後就膽粗粗PLAN去 ...
請問有沒有由布院溫泉酒店推介,謝謝

shirleyanson  我剛剛去完住由布院,住仙洞溫泉旅館,近金鱗湖好方便,每人約hkd $1000 一晚  發表於 14-2-10 17:39

首頁

尾頁

跳至