懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

岩岩同完阿仔去三亞4d3n旅行
make左一個去熱帶地區既用品list同大家share一下
(希望我無打漏 如果有咩漏網 大家請多多提點)

我個人比較保守同安全 基本上捻到咩要帶既帶曬去 所以呢個list應該無咩甩漏.
雖然有小半既野用唔到 但係bb去旅行嘛 一定要安全至上既!!!

*紅色highlight係當日帶上機用品

日用品類:

尿片
游泳片
尿片隔
濕紙巾
干紙巾
消毒紙巾 (for抹野 因為大陸好多菌)
奶嘴
沖凉液
Vasaline
body lotion
爽身粉餅
棉花
棉花棒
夾鼻鉗
指甲鉗

牙刷牙膏
玩具
揹帶
bb車
消毒洗手液
蚊怕水
蚊膏
防曬
證件 (帶埋出世紙in case)

衣物類:
1) 如果bb皮膚敏感d既 記得攞2被 一張去到鋪床仔(大部份既酒店都會提供) 一張come

底衫
短褲
長褲
短袖衫
長袖衫
薄外套
衛衣 (In case凍)
游泳褲

波鞋
涼鞋/拖鞋
口水肩
大毛巾
紗巾
汗巾

枕頭

食物類:
1) 因為我個仔好煩唔食bb food 所以好複雜... 要自己煲飯同送.. 如果你地bb肯食bb foods的話件事就簡單好多 如果bb food揀和光堂都幾方便. 如果bb唔肯食 大家可以帶一個飯煲去煲飯(我係去大陸旅行所以係淘寶買定一個飯煲 個飯煲好好 煲15-20分鐘就可以搞掂d菜同飯) 跟住我再加dd亨氏既雞肉落去. 帶菜類可以考慮: 紅蘿蔔, 粟米, 薯仔, 南瓜, 耶菜 (呢d可以keep到5日) 西蘭花 (only 3日度)
2) 水 我4d帶左3L去凈反半L度 (我個仔每日大概15安奶) 帶水你要考慮下你bb煮飯係咪可以用當地既礦泉水 如果ok的話就少好多水啦

奶粉

菜類
bb food (肉only)
零食
麵包 (當日出發先買)

清潔用品:
1) 好多jms都問點樣消毒同清潔d食具奶樽呢? 我好簡單用熱水消毒法就得. 雖然市面上有好多消毒片之類既可以選擇 但係消毒片好大陣味 就唔係個個bb都接受到 我都接受唔到陣味.. 所以簡單d 去到酒店開始用酒店既煲煲熱水 買一個長身既密實盒去 洗完野用超滾水陸大概15mins之後瓊干ok. 我個仔腸胃唔係敏感既bb 拒10m時去旅行我都一樣用呢個方法消毒 拒都ok
2) 沖凉其實都一個要考慮既問題. 事前你最好同bb prep一下 拒地肯唔肯企係度淋花曬呢? 原來我個仔同好多bb都唔得 一見到花曬就喊 所以好彩我今次帶住flexibath. 其實好多酒店都有support bb浴盤 如果大家無flexibath的話就問定酒店有無啦 有的話 買定消毒片 去到丟4-5粒落去消毒個盤都ok呀

flexibath 浴盤
消毒片 (for 如果你同bb浸浴缸 要先消毒)
密實盒 (for 消毒用品同奶嘴奶樽)
洗衣液
洗樽液
毛巾 (for 抹立雜野)
海綿 (for 洗碗)

藥物
1)藥物一定要帶齊 有多無少 唔好"捻住""未必"會有事就唔攞定藥.. 你話保嬰丹猴棗末珍珠末可以唔攞既 但係探熱同平安藥set一定要係出發前2-3日度問醫生攞定 我攞一set 380蚊 雖然唔平 但係我就絕對唔會博

平安藥set (我係醫生度攞 有齊傷風感冒咳/疴嘔/肚痛/便秘藥)
保嬰丹
猴棗末
珍珠末
皮膚cream
探熱計
退熱貼

食具

奶樽
奶粉格
碗碟set
飯羹set
較剪 (記得寄倉 唔係收左就大獲)
刀 (切送小刀 記得寄倉)
熱水壺
飯壺
飯煲
水杯

大宅

引用:岩岩同完阿仔去三亞4d3n旅行+make左一個去

原帖由 carmenyan206 於 14-01-17 發表
(希望我無打漏 如果有咩漏 ...
多謝分享呀!我4月都會帶9個月b去17日泰國呀!想問需要額外係私家打預防針嗎?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+carmenyan206+於+14-01-17+發

原帖由 MEI1023 於 14-01-17 發表
多謝分享呀!我4月都會帶9個月b去17日泰國呀!想問需要額外係私家打預防針嗎?

...
e喂。。泰國唔係暴亂咩

打針。。我無呀!但係我見d bb好多都打腦炎針 好似要打幾支wo。。

雖然泰國唔係特別dirty 但係都提議你唔好去太多人口密集既地方 同埋水帶多d

男爵府

回覆:15m bb旅行用品List (自家制)

Thanks for sharing..收藏先~~

大宅

引用:Quote:原帖由+MEI1023+於+14-01-17+發表多

原帖由 carmenyan206 於 14-01-17 發表
e喂。。泰國唔係暴亂咩

打針。。我無呀!但係我見d bb好多都打腦炎針 好似要打幾支wo。。
泰國到4月就應該冇事嫁啦

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+carmenyan206+於+14-01-17+發

原帖由 MEI1023 於 14-01-17 發表
泰國到4月就應該冇事嫁啦
也係

大宅

男爵府

Thanks~借收藏

男爵府

好詳細媽媽你好仔細,帶得好足!
我同仔仔去左6次旅行,其中飛左3次,分別9個月、16個月、22個月,大陸2日1夜短途3次(18-23個月期間),我餵人奶全埋身,加上仔仔一歲後已經全食大人野,當然餸菜會用熱水過一過,無咁喊,食物方面只係9個月果次帶左米糊之外,次次都只需要帶零食+紙包果汁、維他奶。所以我好中意帶仔仔去旅行!
鉸剪真係每次飛都要記得記得記得寄倉,我有次上到飛機要用刀一條一條意粉咁切,諗起都搞笑!另外,我會帶面包、蛋糕上機,9個月果次仲帶埋條香蕉!哈哈!
我坐國泰,唔記得左點解,空姐拎左碟頭等倉嘅生果盤俾我仔食,我無要求的,所以大家可以嘗試問下空姐,我諗如果有多,空姐會拎俾小朋友。(我仔超愛生果)
我無帶過水去旅行,每次都係當地酒店煲水飲,沖涼只帶沖涼液+大小毛巾,我唔理佢慣唔慣啦,同老公兩個人快手快腳、夾手夾腳同仔仔沖花曬,真的好佩服連浴盤+飲用水都帶的媽媽們!我真的是粗心媽媽!
藥物同樓主帶的差不多,幸運地每次都唔需要用。
歲半後嘅旅行就帶埋摺得嘅廁板仔,我仔朝早定時poo poo,出去玩就唔洗帶。同埋好得意嘅係每次旅行都未試過路上poo poo,可能掛住玩!哈哈!
奶樽(實際只係水樽)、餐具只用熱水淥一淥,我無帶清洗液,每次用完用濕紙巾+乾紙巾抺左,再清水洗下,再熱水淥下,已經無曬油。
非常期待下一次帶埋大細仔去旅行,我諗最快都要出年夏天了!

大宅

引用:岩岩同完阿仔去三亞4d3n旅行+make左一個去

好詳細,收藏先!thx!!

複式洋房

回覆:carmenyan206 的帖子

謝謝分享

男爵府

有用 但真係帶好多野

大宅

引用:岩岩同完阿仔去三亞4d3n旅行 make左一個去

好祥細,good

別墅

好詳細,留名備用,謝謝!

大宅

Thx

大宅

thx, 打算下年带bb去沖澠,到時大約15m. 希望可以盡量輕便d。
另外問題,帶2歲以下bb, 机票点計?free or tax only or ..?

manmanhk2012  2歲以下係收成人票價1   發表於 14-9-23 13:46

別墅

回覆:firefoxy 的帖子

多謝分享

珊瑚宮

引用:thx, 打算下年带bb去沖澠,到時大約15m. 希

原帖由 firefoxy 於 14-09-21 發表
thx, 打算下年带bb去沖澠,到時大約15m. 希望可以盡量輕便d。
另外問題,帶2歲以下bb, 机票点計?free or t ...
10% of你既機票

複式洋房

收藏先

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至