婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

99係長輩,你做D乜我無權叫你向我交代,但係我同個女係屋企,你唔出聱走來我屋企帶走我個女,又打算同我個女去幾日旅行,都吾知會我一聲,其實我唔同意你帶走我個女我都阻唔到,宜家我只係想你話聲我知,係咪好過份?

子爵府

回覆:jj032008 的帖子

做父母既冇權決定自己仔女既去向?

我會立刻報警!話拐帶!

大宅

回覆:jj032008 的帖子

哇,唔系掛?咁都得?你同個女在屋企,跟住你奶奶聲都唔聲就喺你面前帶走佢?起碼都講聲帶你個女去邊先得ga~咁你有無阻止佢?

大宅

佢當正你個囡係佢個囡呀 傻傻地
唔好比佢帶 事前又冇知會聲 話帶就帶呀

男爵府

引用:做父母既冇權決定自己仔女既去向?我會立刻

原帖由 whoami1977 於 14-02-18 發表
做父母既冇權決定自己仔女既去向?

我會立刻報警!話拐帶!
係囉
邊有6299咁唔講道理架

伯爵府

可以直接爆佢,唔駛留情面,媽媽管自己個女天經地義,仲大條道理。
99佢要私下帶出街,就等小朋友夠18歲先啦!

水晶宮

你......點做人阿媽架?!
真係唔想咁話你,Sorry,但我睇到都好氣憤.
你咁軟弱,你99係唔會尊重你架.
當時就應該堅決唔比99帶走個女啦!
依家仲只係卑微地請求99講聲你聽?

水晶宮

有D人蠻不講理,但都要有人肯縱佢,佢先會越做越過份!
樓主,反擊啦!

複式洋房

你老公點?你要出聲先得啦!

大宅

引用:你......點做人阿媽架?!真係唔想咁話你,Sor

原帖由 方方媽媽 於 14-02-18 發表
你......點做人阿媽架?!
真係唔想咁話你,Sorry,但我睇到都好氣憤.
你咁軟弱,你99係唔會尊重你架.
齋睇咁多,我懷疑樓主平時唔多自己湊囡,乜都唔care,感覺佢唔洗對住個bb仲好可以去玩去同老公拍拖,只係覺得個囡係自己生咁大把。
因為真正緊張的話,實搶返,唔會比人亂黎!去旅行喎!有咩野事咁點?藥有冇帶?奶粉果啲點沖?呀囡依幾日食啲乜?好多野擔心,但你文只care人地有冇同你交代[帶你囡去旅行]。

方方媽媽  係囉,只係要求交代? 講聲就可以去啦咩? 好奇怪囉!  發表於 14-2-18 16:41

大宅

回覆:交代

所以我覺得你奶奶只係無聲抗議:[既然你平時唔係好理個囡啲野,我仲洗乜事事向你報告?]
如果係你一個人湊晒,個囡既事係你管晒,根本你唔會放心,依家仲可以比人帶走埋。

翡翠宮

呢D絕對無可能接受
聲都唔聲走上黎, 已經係難接受
仲要帶走, 無可能
仲要帶去旅行; 根本唔可能發生

你點會唔出聲架? 比我換鎖, 等你屋都入唔到.

伯爵府

引用:99係長輩,你做D乜我無權叫你向我交代,但係

原帖由 jj032008 於 14-02-18 發表
99係長輩,你做D乜我無權叫你向我交代,但係我同個女係屋企,你唔出聱走來我屋企帶走我個女,又打算同我個女去 ...
下? 甘都得?

大宅

回覆 AKi333 的帖子

我都覺得係囉交代咩呢
樓主係唔係身體唔方便?!
冇理由你99話帶走 咁就真係帶走左

大宅

我點會唔理個女,個女以前99凑,我唔like佢湊法,轉左做PT,個女返學我就返工,放工就接放學,不過我覺得麻麻都係鍚個孫,宜家又少左咁多時間見,偶爾帶佢去下街冇問題,唔代表我唔理佢。

大宅

我當然有出聲,但就比人話我好過份先上來問下,c6係超級愚孝仔,當然覺得係我問題

大宅

牛年勳章

就算有交代,,我都唔會比佢獨自帶個BB去旅行啦~~

大宅

引用:我當然有出聲,但就比人話我好過份先上來問

原帖由 jj032008 於 14-02-18 發表
我當然有出聲,但就比人話我好過份先上來問下,c6係超級愚孝仔,當然覺得係我問題 ...
如果單睇你只要求依一點[講聲要帶你囡外遊]一啲都唔過份。淨係執著依樣野的話,當然你奶奶同老公先係最過份!你奶奶都極之離譜添喇。
但係依家你又話你願意比奶奶帶你囡去玩,咁其實你想佢點交代?佢習以為常咁帶bb外出冇講“去旅行“比你知?佢帶走你囡上左飛機坐左船你先知?

大宅

回覆:交代

佢事先交代你會比佢去,咁正常吖。
但,佢忽然衝入屋就話抱走你囡去旅行,你竟然由佢去?!仲話咩野願意嫲嫲帶孫去玩。比著我大把野審問喇!
唉,我真係好好奇你有冇盡母親責任?。請你諗諗問題根本,依家係去旅行唔係去街喎!點解你可以著緊一個“交代“而唔係著緊個囡?追住依個“交代問題“兜圈上黎呻,但竟然唔係擔心到慌上黎呻?。
所以點解會質疑[你咁就比奶奶抱走左呀囡?]。我諗你咁放心奶奶帶你囡去旅行,你一定好信任佢,放心到比奶奶帶走之前都唔洗諗下有冇帶齊bb啲野?。你冇寫?定你唔知除日用品仲要帶備啲乜?再加上你奶奶可以咁唔尊你問都唔問就…?咁我咪諗係咪你平時唔係好理個囡呢?所以問題去返你身上。

大宅

引用:就算有交代,,我都唔會比佢獨自帶個BB去旅行

原帖由 ABEIVY 於 14-02-19 發表
就算有交代,,我都唔會比佢獨自帶個BB去旅行啦~~
如果我要返工,bb只能依賴奶奶照顧,絕對搵唔到其他人幫,而我公司請唔到假,奶奶亦早有交代,我當然ok。……但咁突然!咪洗旨意帶得走個b囉!

ABEIVY  我又真係唔得..單獨帶...況且佢唔係太識照顧~  發表於 14-2-19 17:20

首頁

尾頁

跳至