親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛去完2日1夜深圳,用唔駛1小時(天水圍經西北通道到深圳灣),用<$270住了1晚酒店,影咗D相.連老公都話抵.(平過去離島)忍唔住要上來報料...

客棧是在世界之窗2期歐陸小鎮內.住客棧的好處是它提供了入世界之窗的門票優惠:85折+ 24小時內入園2次的安排.

Details 可check世界之窗網站及一洲網http://www.yizhou168.com/hotel/hotelshow.asp?hotelid=2002

Photos: http://baby.popart.hk/blog/?skid=BabyChristy&sk=viewreply&n=11967

複式洋房

BobMa ,

多謝你的推介, 真係好抵好靚, 我打算去... 請問你book房點
book.. 有冇早餐, 你的行程安排, 這裡有甚麽好食好玩?請推介???

大宅

我是在"一洲"網訂的。
http://www.yizhou168.com/hotel/hotelshow.asp?hotelid=2002 (香港預訂电话:852-8165 1919)

只需留低姓名及聯絡電話便可。無須預先交錢。你會收到confirmation電話的。

其實冇乜行程,因為全部要千就"好懶"的老公和B女.
Day1
10:50 出發經由深西通道出發。在口岸轉搭90號巴士到酒店門外.
11:45 check-in, 酒店範圍影相; 世界之窗外的KFC午餐.
2:00-4:30返酒店回氣抖抖.
4:30>>>> 入世界之窗玩 (內有啤酒節,晚餐在場內攪掂)
9:00 返酒店休息

Day2
早上: 酒店早餐可加$15@食粥+炒麵+曼頭仔(每日不同),但我老公厭有人食煙.在地鐵站便利店買了咖啡,cake,杯麵吃.
9:30am 入場再玩
12:00 返酒店沖身休息...
1:00pm (deferred) check-out
中午 原本plan了搭地鐵去"老街站"的中森明菜吃日本餐;但怕冇時間掃書.去了"科學館站"深圳購書中心附近的永和吃個快餐.之後,我就"迷失書城",老公同個女行了一會便在書城地下的starbuck 嘆啡食cake.
傍晚 回程.852-8165 1919

原文章由 TamamaMummy 於 07-8-6 17:44 發表
BobMa ,

多謝你的推介, 真係好抵好靚, 我打算去... 請問你book房點
book.. 有冇早餐, 你的行程安排, 這裡有甚麽好食好玩?請推介???

水晶宮

原文章由 BoBMa 於 07-8-6 19:10 發表
我是在"一洲"網訂的。
http://www.yizhou168.com/hotel/hotelshow.asp?hotelid=2002 (香港預訂电话:852-8165 1919)

只需留低姓名及聯絡電話便可。無須預先交錢。你會收到co ...

Hello BoBMa,

我睇完你blog d photos , 忍唔住岩岩係網上訂左房啦。

請問係深圳搭mtr去世界之窗站,近唔近客棧架?要轉車,定步行可以架啦?

見你話第二日又入世界之窗,係咪第一日行唔哂,定純粹去多次咋?丫,入場費 RM102/成人,咁小朋友幾多錢呀?幾多錢至可以買小童票呀?

唔該哂!:-P

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 07-8-6 22:00 編輯 ]

天空之城, 快樂之地

複式洋房

請問晒唔晒呀?

大宅

搭mtr,在世界之窗2期(歐陸小鎮/阿爾卑斯冰雪世界出口),出口向左邊行2-3鐘便到.
http://baby.popart.hk/blog/?skid=BabyChristy&sk=viewreply&n=11969 一出站,就見到間客棧啦!(見圖左行第2張相)

我分兩日去,係因為怕曬(同大小B要午睡)傍晚/早上去舒服好多

小童(計身高,1.1米-1.4米),好似半票?? 住客棧的優惠是所有世界之窗入場票都是list price的85折,要在酒店櫃位買.

原文章由 PCCW2319 於 07-8-6 21:00 發表

Hello BoBMa,

我睇完你blog d photos , 忍唔住岩岩係網上訂左房啦。

請問係深圳搭mtr去世界之窗站,近唔近客棧架?要轉車,定步行可以架啦?

見你話第二日又入世界之窗,係咪第一日行唔哂,定 ...

大宅

BoBMa:
你是經AGENT BOOK 房嗎? (HK / CHINA?)
你星期六, 日出發?
酒店有無按摩, 有咩玩?
THX

水晶宮

原文章由 BoBMa 於 07-8-9 00:21 發表
搭mtr,在世界之窗2期(歐陸小鎮/阿爾卑斯冰雪世界出口),出口向左邊行2-3鐘便到.
http://baby.popart.hk/blog/?skid=BabyChristy&sk=viewreply&n=11969 一出站,就見到間客棧啦!(見圖左行第2張相)

我分兩日去, ...

Thanks BoBMa。請問世界之窗裡面d食物 (晚餐) ok 嗎?多款揀嗎?
天空之城, 快樂之地

大宅

我是在"一洲"網訂的。
http://www.yizhou168.com/hotel/hotelshow.asp?hotelid=2002 (有香港預訂电话:852-8165 1919)
只需留低姓名及聯絡電話,訂房細節便可。無須預先交錢。之後你會收到confirmation電話的。

我平日去.(房租是RMB$270 for all-days)

這間酒店是3星級,配套(餐飲/泳池/按摩真是通通欠奉),要外求o架!!但房間就光鮮乾淨,環境交通就好好啦!我是貪佢世界之窗的優惠.

世界之窗內(近門口)的都是小攤檔.有麵食/串燒/炸雞等比較安全的食物(高溫嘛)另有撈冷麵/街頭小吃...在凱撒宮旁的路直入近歐陸小鎮,有2-3間小餐廳可以試試.不過要吃好些都是搭地鐵去華僑城/老街等吃,質數高好多. 

原文章由 AMY 於 07-8-9 15:36 發表
BoBMa:
你是經AGENT BOOK 房嗎? (HK / CHINA?)
你星期六, 日出發?
酒店有無按摩, 有咩玩?
THX

大宅

城市客棧City Inn 地址:深圳深南大道9003號(世界之窗停車場旁) 電話:(86)755-26929999 房價:雙人標準房每晚RMB268(HK$264)、豪華房RMB288(HK$284) 網址:www.szwwco.com 前往方法:由羅湖乘深圳地鐵至世界之窗站I出口即達,車費RMB5(HK$4.9)。

水晶宮

原文章由 AMY 於 07-8-15 16:58 發表
城市客棧City Inn 地址:深圳深南大道9003號(世界之窗停車場旁) 電話:(86)755-26929999 房價:雙人標準房每晚RMB268(HK$264)、豪華房RMB288(HK$284) 網址:www.szwwco.com 前往方法:由羅湖乘深圳地鐵 ...

e.........我經一洲訂豪華房 HK$270, 普通房 HK$260咋喎。
天空之城, 快樂之地

大宅

BOBOMA,
想問問如果我想去歡樂谷, 是否選城市客棧-歡樂谷店, 你知否2間有甚麼分別, 世界之窗門票85折後多少錢, 是否剩觀光, 沒有小朋友遊戲設施. 謝謝

大宅

我都好有興趣,請回來後和我們分享
原文章由 PCCW2319 於 07-8-15 17:17 發表

e.........我經一洲訂豪華房 HK$270, 普通房 HK$260咋喎。

水晶宮

原文章由 hinhinmami 於 07-8-16 14:02 發表

好呀!:mrgreen: 希望呢個星期六、日冇落雨啦。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 hinhinmami 於 07-8-16 14:02 發表

報告...................

房間好企理,連我d屋企人都話抵住,我book左5間房。除左向馬路方向,周圍d建筑物都好有歐洲feel,我影左好多相。而且 hotel 好近世界之窗。e+住客送夜場世界之窗入場費 (7:40pm - 11:00pm) 原價 RMB50。

原本打算去夜場,日頭實在太曬 (所以你打算日頭去,要帶帽、遮)。但DINNER時橫風橫雨,所以冇去到。

第二日 (Sunday) 飲完茶 , check out放低行李係hotel 至去世界之窗,玩到5:xxpm至搭mtr去老街dinner。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

hello~PCCW2319,

多謝你的報告~!
我都有興趣想去下~

原文章由 PCCW2319 於 07-8-21 00:10 發表

報告...................

房間好企理,連我d屋企人都話抵住,我book左5間房。除左向馬路方向,周圍d建筑物都好有歐洲feel,我影左好多相。而且 hotel 好近世界之窗。e+住客送夜場世界之窗入場費 (7:40pm ...

禁止訪問

住客送夜場世界之窗入場費

大宅

世界之窗3歲小朋友岩玩嗎?

水晶宮

原文章由 cokcokmama 於 07-8-21 16:11 發表

請問是怎樣得到夜場世界之窗入場費的呢?是否問客棧enquiry counter 取入場券呢?因為在cityinn and world window websites 都看不到這優惠。這優惠是要經cityinn 的website 訂房才有?還是只要是住客就可以 ...

我用樓主post出黎果間 "一洲"網上訂架,網上係冇寫有夜場世界之窗入場券送,係去到hotel, 職員講 & 係counter d職員會俾。如果你訂房而用電話confirm booking, 咁你可以問下。或者唔知優惠至到幾時,所以冇係網上寫卦。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

原文章由 熙媽咪 於 07-8-21 16:23 發表
世界之窗3歲小朋友岩玩嗎?

都岩架,我姪仔4歲幾都玩得好開心。我地有坐高架車 (係高空行路軌既車, 環"擾"世界之窗右面景點一周 & 火車 - 係地面行,環擾世界之窗左面景點一周,途中會停頓會俾你地影相。如果單坐一樣車 RMB20/位,但坐二樣套票 RMB30/位。

世界之窗入場費:

成人 RMB120 (CITY INN 主客係HOTEL買 RMB102)。
小童 BELOW 110CM & ABOVE 65歲 : 半價。
ABOVE 70歲:免費。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至