懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位jm, 我99知道的懷孕後,我去襯食飯,會煮:白菜瘦肉湯,蒸有殻鮑魚,鱷魚肉海底椰湯,蒸海魚,腐乳炒通菜!我現在得8w, 我食得以上菜式咩?我心好唔舒服,點解整d好似唔食得的餸我食!今日佢仲話d煲綠豆牛腩湯,我話唔會飲,先改紅豆牛腩湯!

別墅

引用:請問各位jm,+我99知道的懷孕後,我去襯食飯

原帖由 cwytse 於 14-04-27 發表
請問各位jm, 我99知道的懷孕後,我去襯食飯,會煮:白菜瘦肉湯,蒸有殻鮑魚,鱷魚肉海底椰湯,蒸海魚,腐乳 ...
我只知道通菜,白菜,綠豆都好涼

大宅

回覆:真心一問

鮑魚, 海魚, 通菜我都成日食。 我體質無問題。 唔知你得唔得。 or 其實係咪你奶奶唔太識煮?

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

佢可能係想你補d但係唔知道你唔可以食

複式洋房

紅豆都吾食呀

大宅

回覆:mandyfish1005 的帖子

佢煮野食不知幾勁!
咁我先唔開心到極點

大宅

回覆:紅豆B 的帖子

我明白只要唔食過量就無問題,但我始終講唔通自己點解整d咁的餸,白菜綠豆點都應該避免下wa!

hoho369  可能佢西方思想,不需戒口  發表於 14-4-28 00:27
kawaiibebe  我話無便便,99叫我食木瓜tim,我真係呆眼  發表於 14-4-27 21:48

大宅

引用:我明白只要唔食過量就無問題,但我始終講唔

我明白只要唔食過量就無問題,但我始終講唔通自己點解整d咁的餸,白菜綠豆點都應該避免下wa!

...
可能佢唔知。 有咩咪同佢講清楚有咩唔食得, 否則你會好唔開心wor.

大宅

我99就唔識煮嘢食,亦唔知咩食得唔食得,如果我有懷疑既,我就選擇唔食,但佢成日都話小小唔怕,但我心諗個b有咩事,佢實只會賴我唔知食咗d乜做咗d乜囉,所以我都費事講太多,自己小心d就算

大宅

其實我覺得佢唔係專登嘅!只不過佢地以前個年代冇話好似我地宜家咁"經"貴,又要介口又要補身,佢地以前陀b只要餐餐食得飽就得,唔會仲要揀食咩唔食咩咁多嘢!所以我自己媽咪同奶奶都係我次次話俾佢地知喱啲中醫話涼唔食得佢地先知!其實我覺得有時食少少都唔會太大問題,不過如果你真係唔想食,咁咪開心見誠講出黎囉!我諗你奶奶應該都想你同bb好嘅!唔好諗得咁負面啦!對bb唔好架Y(^_^)Y

複式洋房

回覆:cwytse 的帖子

我99過佢陀仔時食西瓜……所以如果佢standard 係咁,我就唔會同佢'理論', 揀餸嚟食,橫掂都係少食多餐…

禁止訪問

大宅

謝謝各位jm回覆開解,我估佢唔係有心,如果將來又見涼餸至多自己小心d! 祝大家快樂生b

大宅

回覆 cwytse 的帖子

我都有食木瓜,係我媽咪切俾我食,後來先知唔食得, 所以其實老人家可能都唔知咩食得,咩唔食得,唔係有心的!自己覺得唔啱食,就避開唔食囉!

大宅

我同我99講我係寒底。 吾食得寒涼野。

佢都居然比碗涼茶我飲啦。。個時我得20週咋。。

以前佢成日煲老火湯。 而家返親去, 都係飲金寶羅宋湯 同粟米忌廉湯啦。

我有肌瘤, 而家好大粒。 佢仲煮雞翼添。。。又比d 雪左既水晶梨我。

我由得佢。。。我又吾係餐餐同佢食。 吾啱食咪食少d 囉。

禁止發言

別墅

嘅然佢煮,米食少少,費事佢吾開心,

男爵府

引用:請問各位jm,+我99知道的懷孕後,我去襯食飯

請問各位jm, 我99知道的懷孕後,我去襯食飯,會煮:白菜瘦肉湯,蒸有殻鮑魚,鱷魚肉海底椰湯,蒸海魚,腐乳 ...
我個中醫同婦科都話唔洗特別介囗,只要唔食過量就冇事。
你講果d我全部有食

大宅

引用:我同我99講我係寒底。+吾食得寒涼野。佢都

原帖由 love_mong 於 14-04-27 發表
我同我99講我係寒底。 吾食得寒涼野。

佢都居然比碗涼茶我飲啦。。個時我得20週咋。。
你奶奶咁搞笑?俾我會平心靜氣問佢點解

首頁

尾頁

跳至