自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

(綜合報道)(星島日報報道)大量內地自由行旅客來港引起爭議,促使中港當局檢討自由行和一簽多行政策,但本報發現,大批原須隨團來港的內地旅客,近期紛紛通過違規的「L簽送關」和「一人成團」方式,變相自由行來港,有內地旅行社更以一角「賤賣」送關服務,令本港不但出現「L簽乞丐」,更令旅客承受能力「超負荷」,限制自由行旅客的政策似已名存實亡。

現時有四十九個內地城市居民,可獲批准以自由行(港澳通行證以「G簽」標註)來港,來自其他城市的內地旅客則持「L簽」的港澳通行證,須隨團來港旅遊,往年已有不少旅行社推出「L簽送關」服務賺錢,即派員在口岸為旅客登記資料,將旅客當成旅行團團友,但團友往往只有一人,旅行社職員送旅客過關後,讓旅客自由行來港,深圳當局去年初雖嚴禁「一人成團」,並規定旅行社須於四十八小時前上報名單,但近期違規「L簽送關」服務又重張旗鼓。

收費低至數元有交易
  違規「L簽送關」沉寂一時後復活,競爭更達白熱化階段,內地購物網上出現大量「L簽送關」廣告,內地旅客只要預約,抵達口岸後便可迅速由旅行社人員陪同過關,收費更由過往的數十元,低至現時數元甚至一角,吸引大批旅客放棄跟團,以「變種自由行」方式來港遊玩。

來自浙江的旅客陳先生表示,他花費四元五角人民幣,從網上辦理「L簽送關」,獨自在港自由行遊玩,日前他在昂坪市集表示,「此方法來港便宜又方便,以後會多來!」

網上「賤賣」「L簽送關」,各旅行社也在深圳各口岸內外開設大量門市,主要業務包括「L簽」,其中羅湖口岸內外共設有近百間門市,收費雖較網上貴,但也只需二十至六十元不等,不少旅行社職員均在門外拉客,強調付費後可即時過關,和「一人成團」,「每天有幾百個客人!」

「L簽乞丐」嚇跑食客
  大量「變種自由行」旅客來港,不但令本港承受旅客能力增加了負荷,也帶出其他社會問題,例如內地妓女來港賣淫、行乞等,記者日前在尖沙嘴一快餐店內,發現向食客索錢的內地乞丐,一名外國食客被當場嚇跑,該老乞丐承認來自安徽窮鄉,但拒透露為何來港行乞。翻查其家鄉資料,發現其城市居民不獲自由行來港,相信是以「L簽送關」方式來港。

另外,網上也有提供「護照送關」服務,即替內地旅客辦理前往東南亞國家簽證,再持中國護照以過境香港飛往外國的方式為藉口,留港七天自由行,收費只需五十元(不包括簽證費),據悉有曾被入境處拒絕入境的旅客,以「過境」方式再來港,甚至從事賣淫等不法活動。

入境處表示,所有訪港旅客均須接受入境處職員的檢查和訊問,以確定他們的身分、訪港目的、逗留時間以及是否符合一般入境規定,至於經香港過境往來另一國家或地區的中國護照持有人,旅客必須符合一般入境規定,包括持有前往目的地的有效入境證件及經確認事先已預訂相關的續程車、船、機票,方可獲准入境香港。

tsung    發表於 14-4-28 14:21
蜆介鯪魚球    發表於 14-4-28 14:16
siufufu    發表於 14-4-28 11:41
hokally  千其唔好比錢  發表於 14-4-28 10:40
idbi  幾年前就有成村來港乞討,我都唔理解點解香港政府不作為。  發表於 14-4-28 10:31
Bye

水晶宮

meow~meow 發表於 14-4-28 09:52
(綜合報道)(星島日報報道)大量內地自由行旅客來港引起爭議,促使中港當局檢討自由行和一簽多行政策,但本報 ...

尼古丁  無保安架咩,有次我見印巴小朋友被趕出街坊面店  發表於 14-4-28 13:59
Cutemom0808    發表於 14-4-28 12:40
wcpcelia    發表於 14-4-28 10:31
Bye

公爵府

叻叻勳章

OH NO

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

OMG

寶石宮

回覆:OMG~!! 內地乞丐自由行...

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 meow~meow 的帖子

子爵府

多謝自由行之父狼振英特首

jesswm  全中  發表於 14-4-28 16:59
綿綿雨  唉..呢個正一百佳....  發表於 14-4-28 14:06

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:多謝自由行之父狼振英特首

原帖由 Lulu880 於 14-04-28 發表
不是董伯伯?

pollybell  689 教老董  發表於 14-4-28 14:01

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

引用:Quote:meow~meow 發表於 14-4-28 09:52 (綜

原帖由 meow~meow 於 14-04-28 發表
乞兒我又唔係未見過
但圖中咁乞法我就堅係驚…

大宅

以前東門先有,好恐怖,死lur要你俾錢。。。

coolwinnie  香港唔好變成咁呀  發表於 14-4-28 16:16
minigaga  嚇到我彈開,覺得恐怖又污糟,好彩男友鬧走佢。  發表於 14-4-28 13:29
minigaga  試過係東門有0靚仔攬住我隻腳乞錢,恐怖。  發表於 14-4-28 13:27
幸福羊寶寶  香港將會係咁  發表於 14-4-28 12:12
ikkimama  我試過起東門俾十幾個小朋友乞衣追住我,要我俾錢  發表於 14-4-28 11:03

男爵府

引用:Quote:原帖由+meow~meow+於+14-04-28+發表

原帖由 happystich 於 14-04-28 發表
乞兒我又唔係未見過
但圖中咁乞法我就堅係驚…

男爵府

引用:以前東門先有,好恐怖,死lur要你俾錢。。

原帖由 pinkychingching 於 14-04-28 發表
以前東門先有,好恐怖,死lur要你俾錢。。。
廣州火車站都有。。。
的士一停等找錢既時候,佢已經企係的士度門等你,不停咁lur你

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:多謝自由行之父狼振英特首

原帖由 Lulu880 於 14-04-28 發表
好似係老懵董系沙士之後同中央爭取返嚟嘅( 救港政策)

yiyi222  689同老董惺惺相惜架  發表於 14-4-28 13:59
kkan  好似就係現任特首去傾架!  發表於 14-4-28 12:16
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

咁攪法仲唔想出街

子爵府

回覆:meow~meow 的帖子

已後更加唔洗去行街。

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:meow~meow+發表於+14-4-28+09:52+(綜

原帖由 meow~meow 於 14-04-28 發表
我在佐敦老麥真係好似遇過他,成日笈位你份餐,食得好吾舒服

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

引用:Quote:原帖由+pinkychingching+於+14-04-28

原帖由 WillJuneBB 於 14-04-28 發表
廣州火車站都有。。。
的士一停等找錢既時候,佢已經企係的士度門等你,不停咁lur你

...
我以前去過廣州,係一落車即刻十幾個小乞丐圍埋嚟,然後手持小竹枝係咁拮,係咁叫「施捨下」,嚇到我狂叫。佢地專揀女士嚟圍,好彩同行有大隻佬好惡咁呼喝佢地先兇得走。

我好怕第日香港都會變成咁。

hoho369  agree  發表於 14-4-28 16:29

子爵府

引用:Quote:原帖由+Lulu880+於+14-04-28+發表多

原帖由 rabbit75 於 14-04-28 發表
好似係老懵董系沙士之後同中央爭取返嚟嘅( 救港政策)
佢曾提及,當年係佢提建議比董伯伯ga

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

政府真係要做D野啦
中國就話香港唔包容,但係就咩人都放落黎,外國見到都怕怕啦...最後死既係香港

丫雅  外國人已唔想黎香港了......  發表於 14-4-28 14:30
蜆介鯪魚球  最後死既係香港  發表於 14-4-28 14:18

首頁

尾頁

跳至