在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

2024年龍年勳章

如題...我在職中已懷孕7個多月, 先生是韓裔法藉人,
因為第一次做媽媽聽好多人講請陪月照顧係對自己身體好,
但係始終係文化交流上有差異...先生話會囉足假期來照顧我,
係外西人眼中 佢地都係天生天養禁大 唔需要D咩 陪月食療去照料,
話要仲要俾成萬幾去請個人照顧一個月 倒不如將D錢留俾BB用...
唉...好煩惱阿... 我自己家人親戚都全部在職唔會有人幫到手...我好唔知點算阿...
就算我解釋佢都唔會明...佢又唔鐘意工人姐姐因為唔喜歡有陌生人係屋企....
遲D生完坐完月我就會復職回公司工作...到時又要煩要去搵同請EE幫手照顧朝9晚6....
仲有幾個月就生我真係好頭痛阿...

另外就係我仲未簽紙同結婚 里樣家人都唔係幾開心...我又迫唔到...
當然我好百份百相信先生既為人係好盡責唔會一走了之對我好好...
先生因為係孤兒被法國家庭從小領養加上離異變得好獨立對婚姻有陰影...
佢承諾會係生BB之前先簽名之後等穩家再補擺....唉.....好灰阿...

別墅

有陪月係會好D, 陪月主要係for媽媽喎... 我會堅持囉, 又或者你話你屋企人insist要你請陪月囉, 又或者搵你的朋友(試過請陪月的)share下經驗比你老公. 雖然係貴d, 但坐月時真係好多野唔方便做, e.g. 濕水洗bb野, 擒高擒低, 幫阿b沖涼等. 你仲要第一次, 會好le he, even我生過, 如果下次再生, 經濟又許可, 我會再請陪月.

伯爵府

BK Milk勳章

if you want to be with him, i suggest you to respect his will. bear it. i think a live out helper is a good choice. you can try.

Meowbb_bb  agree  發表於 14-5-16 15:57
Nancy20090615  agree  發表於 14-5-8 10:06
kittykat8p  agree  發表於 14-5-8 08:37

別墅

聽落冇吔辦法可以幫到你, 但請你支持住, 為左BB惟有頂硬上. 加油!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

哈哈哈...傻豬嚟嘅...唔好唔開心啦, 好小事嚟架...

買多幾本肓兒書, 大家一齊硏究下, 情趣嚟, 既然佢唔仲意, 噤咪唔好請囉, 我都係自已坐月, 沒咩攪唔掂, 只係要落街買野, 就要人幫手囉...

致於坐月膳食, 一般育兒書有教, 上網都好多資料架, 唔洗擔心, 個天比你做得人個呀媽, 你一定合格架...

zaba    發表於 14-5-16 10:14
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

洋房

你試下同你老公講,唔可以用外國你嘅生活飲食習慣,去代入亞洲你身上。

你問下佢外國人有冇風濕?我就試過生完第一個,坐月時用水喉水洗手,結果手指骨入風,攪到風濕痛,到生第二個時,至有機會調理好。

其實坐月係女人第二次重新嘅機會,坐月坐得好,可以令身體變更健康。

試下叫你老公接受一下亞洲人嘅風族。

最後,如果你老公堅持唔請,你就問清楚邊啲嘢坐月時唔做得,你番個清單你老公睇,叫佢答應一定會做晒。

唔好擔心,冇嘢係解決唔到。迎接小生命你一件開心嘅事。

禁止訪問

引用:如題...我在職中已懷孕7個多月,+先生是韓裔

別墅

其實你老公都好自私
不過依一刻都冇得反悔
你真係要認真同佢傾

係香港社會
正宗合法夫婦同子女關係都需要official verify架!
否則第日小小事都好麻煩的

別墅

2024年龍年勳章

回覆:Anmare 的帖子

Thanks,琴日因為家事而唔開心係地鐵喊,番屋企訓著左而禁岩先生工作夜番,我見佢好累仲安慰我我忍唔住喊左出來之後佢tum我就就講左出來,雖然有好多字眼冇辦法解釋到,但起碼佢答應請陪月,不過而家禁...好似太遲了

abby0624  咁你快啲著手搵啦  發表於 14-5-8 18:13

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:因先生是外籍人,因結婚及請陪月問題而意見不合

我又咁睇,好想請咪請囉,就算唔請又冇乜大不了啫,好多人都唔一定會請,我生兩個都係自己攪掂,冇話唔得嘅,可能會辛苦少少,但最緊要老公肯幫手。妳先生肯請足假陪妳,其實真係可以大家一齊學、一齊故,都係樂趣黎。而且妳先生都講得有道理,唔請陪月筆錢用黎買野補身都ok丫,人人諗法唔同啫。至於结婚問題真係要佢想先得,免强冇幸福,不過妳揀呢個男人就要預左先,不過佢自己都响收養家庭中成長,反而應該更明白小朋友應該有完整家庭。我反而覺得呢一刻要盡快協商未來bb誰人照顧嘅問題,呢樣先係一般在職父母最頭痛嘅事。有野坦承拎出黎同先生頃,唔好自己亂諗野。放鬆心情待bb來臨啦! Good Luck !

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

AngelVenus 發表於 14-5-7 12:52
如題...我在職中已懷孕7個多月, 先生是韓裔法藉人,
因為第一次做媽媽聽好多人講請陪月照顧係對自己身體好,
...

佢話請成個月假的話, 我覺得有冇陪月既問題唔係咁大, 因為佢可以做好多野丫麻, 你都要俾機會俾佢去照顧你同bb. 當然, 有梗係好, 但冇又唔係真係咁大件事. 外國大果d人習慣左乜都係自己去解決問題, 唔止係坐月問題, 仲有好多生活小節, 你都要習慣一下.

飲食方面, 你叫佢將就下, 坐月補身係中國人既傳統, 有d野唔係揀左同你一齊就等於要將自己既文化連根拔起. 有陪月咪叫佢去煮, 冇陪月咪自己煮或睇中醫, 再粗 d 咪用28坊, 用電子燉盅會好d又安全d, 問題唔係解決唔到, 你可以遷就佢, 相反食方面我覺得佢要遷就番你. 不過要留意你老公頂唔頂得住d 中藥味, 我老公係老外我地又住外國, 佢聞到薑醋味就會頭痛, 我朝早翻煲d醋, 佢放工時都聞到, 試過阿仔話臭.... 唔係講笑我真係怕響屋企煲薑醋或者藥材湯, 我驚會俾隔離屋投訴.

結婚方面我覺得最好要佢簽紙, 非婚生子女唔知入法國籍會唔會麻煩d, 你check 清楚好d. 正如有jm 所講, 簽左紙, 生活上點都便利d. 另外就算佢對婚姻有陰影, 唔應該影響你同埋bb. 我個意思唔係"恨" 有佢個法籍, 而係如果佢真係冇打算簽紙, 咁叫佢早d 講, 等你真係用同居既心態同佢一齊組織家庭, 響bk 度唔好尊稱佢為你先生.

大宅

呃佢話陪月係自己家人比錢送比你嘅心意,而且又唔會過夜

侯爵府

我生左兩個、無坐好月既後遺症我全部都中、幾年後既今日我仍然辛苦中、你果個男人講果d野、全部唔係由你角度出發、我夠知阿媽係女人啦、又如何姐、男人陪足你一個月、佢如果唔識煮食、調理你身體、根本無作用、辛苦仍然得你一個、另外、把口講幾愛無用嫁、名份除左認同、仲有責任、難聽d,佢有咩冬瓜豆腐、你兩子乸靠咩、佢甘叫負責任、仲要你等、我係你父母、擔心到瞓唔著都似、迫唔迫、你兩個人之間相處、但有左小朋友、就是為小朋友負責。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆 AngelVenus 的帖子

其實你先生係香港,你又係中國人,好應灌輸佢中國傳統文化,坐月好緊要,萬一身子差左,就好難補返,最多自己出錢

大宅

育兒性格勳章

我好明白你既情況,我先生都係外國人,所以佢好唔明中國人既傳統習俗;不過你同佢講請陪月係對自己同BB都好有幫助,我相信佢會明白。

好似我咁,雖然我無請陪月,但我係生之前一星期同坐月期間,返左媽媽度住,而先生果時就自己一個。我解釋俾佢知,有媽媽照顧我同BB會好好多,而且我又唔使煩煮食,只要專心一致照顧BB就可以

另外,我先生都唔鍾意請工人,原因同你先生一樣,唔鍾意有個外人係屋企,所以我搵左個本地姨姨,係我返工後照顧BB

加油!唔好煩咁多,直接同你先生講出你既想法,我相信佢會明白同支持你!

伯爵府

唔結婚問題大D ............

大宅

好似簽紙結婚比較迫切!

別墅

回覆:AngelVenus 的帖子

唔好喊啦。你睇老公幾錫你!笑番!你試下揾陪月中心幫你,上網揾電話,佢地會幫到你!如果請唔到,你之前買定D坐月書睇下,highlight重點提佢,例如你唔濕水,如何上奶之類。會le hea d,不過比時間!加油樓主!

別墅

畀面勳章

咁先請工人,生前一個月到,教定晒買餸煮食,到時好好多。
陪月的確貴,如果覺得是負擔就不要請,我有請但後悔,係不必要的。好的姐姐實用好多
湊b的事幾天便學會

伯爵府

樓主, 唔好唔開心. 唔同文化背景, 有分歧好正常. 就算大家都係香港人都唔一定事事有一樣睇法啦. 我又唔覺得佢係香港住就一定所有文化野照單全收, 將心比己, 有D 傳統野佢唔理解, 都好正常啫.

不過外國人都唔一定係天生天養架. 我老公都係歐洲人, 有次同佢D 朋友傾開, 原來老一輩人都話生完仔要有一段時間唔好食生冷野, 所以入口 (飲+食) 既野都要煮過, 仲要食多D 雞湯, 只不過係新一輩唔理傳統啫.

你同佢講, 健康好重要, 身體係你既, 你希望可以壯D 先打理到屋企同照顧BB, 傾下傾下慢慢佢可能會接受. 陪月都係一日來幾個鐘啫, 再唔鍾意, 一係定坐月餐囉, 咁你又冇咁辛苦, 又可以調理返好個身體.

首頁

尾頁

跳至