爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我車今天被一架由小路轉右出大路的車猛烈地撞到我右後車輪位置,即時報了警,落了口供及取了檔案號碼,亦與對方交換電話號碼,我明天會揸架車返廠報價。
各位師兄師姐,請提點一下我在整個索償中有什麼要注意?唔該唔該

複式洋房

回覆:今天架車被撞了,有什麼要注意?

有無影相???

複式洋房

襯呢2日快d寫返成個經過出嚟,細節d寫,最好簡單畫埋圖。我fd架車上月俾人撞咗,保險公司要佢再自寫份口供過佢哋跟進

大宅

回覆:VEVEWA 的帖子

影咗相,點解我要寫口供給保險公司?唔明

我架車新買,只是落地幾天,原廠保養及透過原廠買保險的,我以為只等原廠報價後就可向對方索償,我還要通知保險公司嗎??

別墅

先書面通知保險公司, 條款有寫明多少天內通知的

有全保, 整車錢會由保險出, 如果係對方錯, 保險公司會追對方的

大宅

回覆:anfield_martin 的帖子

明白,唔該你

複式洋房

其實我想問,對方要負全責時,樓主仲要唔要俾jin 底費?

大宅

記得明天即報保險,通常填一份表格,再同警察口供書,相片,擬撿控通知書等副本寄俾保險。去原廠維修記得帶報單,之後完全唔使理,保險自己會搵公正行同維修傾。
我有相似經歷,一年先settle收回九成lading。最後發現係對方保險不停拖唔回覆,後來又拗數,最後我嘅保險接受賠償九成但要賠償我全數六千元loading,但對方保險連我份loading都只賠九成。最後我都無奈接受。

男爵府

有d保險要廿四小時內通知保險公司,否則可能拒保。

侯爵府

畀面勳章

Has to report it to insurance asap. Some insurance writes in black and white that you should never admit your fault without informing Insurance. Of course in your case, you didn't, I supposed.

Police will eventually issue a report confirming who's fault was it but takes very long time. In the meantime, if you claim insurance, you have to pay deductible first. Your insurance will liaise with the other party's insurance to claim the loss amount. this could take long time as in most cases. With the police report issued to you, you can then send to insurance company and through them, you could claim your deductible from the other party's insurance.

There's another way to settle it is if that party agree to pay you an amount and you accept it. As he may not want to claim his own insurance as well.

大宅

回覆:daisy17772 的帖子

Thanks all for yours useful information.

我被撞完暈得一陣陣,聽到對方同我先生講他會claim自己保險(因為佢左邊車頭都撞爛了),警察當時叫我地自己和解,除非和解唔到先至14月內去唔知邊度做d咩。我先生就同對方講聽日我地會返仁孚報價俾佢,然後通知佢修理費用。想請問如果佢願意付修理費用,我地係咪都要報保險保障自己先?而我又係咪可以按報價單即時收佢錢?定係整好先收?

唉,好不幸的母親節,不過人無事也算是不幸中之大幸

大宅

回覆:florence 的帖子

我份正式保單都未收到,因為只是新車落地幾天,現在只有cover note, 都唔知條款,個salesman又碰巧去了旅行,唉,不過好彩份保單係經仁孚買的,我睇吓聽日點攪先。。。。

複式洋房

希望撞你的人是付責任的人!

複式洋房

Ken1210 發表於 14-5-12 07:57
希望撞你的人是付責任的人!
報左保險, 就唔洗理對方車住係咪負責任的人喇.. 因為賠償係由對方三保o既公司負責喇嘛.. 係咪?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

過往經驗係 ,双方交換电話後,
係警察方面算係私下解決,唔会有跟進行動

儘快叫廠比份報價你,同对方傾,
如对方有猶豫,7日內拎自己份保单去交通部
要求ai跟進,另通知保險公司

大宅

我諗你架車都撞得幾傷,原廠整一定十萬以上,千萭唔好私了,就算對方答應自己賠償,最後都通常走數。警察實勸你私了,唔好理直接去交通部落口供,記得帶齊相片同畫定圖,最好帶定地圖。
我果次原廠整十五萬,最後自付嘅loading攞返九成,回復原有ncb,就算之後因為扣ncb多交嘅幾千元保費都俾返我。最慘係架車變成事故車,換車時要平賣。

大宅

有無車cam? keep片先

大宅

回覆:kennyklt 的帖子

架車返左廠,好多野check, 現在等緊報价……我平時揸車出入,現在好有陰影

Anyway, 多謝晒各位意見 !

大宅

引用:架車返左廠,好多野check,+現在等緊報价…

原帖由 florence 於 14-05-12 發表
架車返左廠,好多野check, 現在等緊報价……我平時揸車出入,現在好有陰影

Anyway, 多謝晒各位意 ...
放心,原廠維修嚴格講唔係修理,而係換,所有受傷零件都會換新,由車軚,鈴到車身同懸掛。不過會愈整愈多

首頁

尾頁

跳至