懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

便秘呢個問題真係好鬼麻煩…吾去又吾得…食吾落連水都吾想飲…各位sis有冇咩招數分享比我呀?我已經睇過醫生…飲過軟便糖水…食西梅乾,西梅汁,多菜架啦

別墅

我都煩咁,基本上3日1次,過幾日食matema,估計仲難去

男爵府

回覆:mrsjennafung 的帖子

我一日一橙解決咗呢個問題

伯爵府

回覆:第二胎喇…又係便秘問題搞到我好心煩

起身後灌兩大杯暖水,一定要迫自己飲哂,再煮麥皮做早餐,坐一陣就有得去

男爵府

食麥皮對我好work。

食多菜係要配埋多飲水先有效架。

大宅

BK Milk勳章

我本身平時去便便都麻麻,食咗materna後就好嚴重.....所以我停咗無食materna了

複式洋房

我每一個水果食菜同有時朝早食麥皮,雖然吾係日日有,但䣓日都去到。你一有便意你就要係洗手間等出黎。

水晶宮

引用:便秘呢個問題真係好鬼麻煩…吾去又吾得…食

原帖由 mrsjennafung 於 14-05-12 發表
便秘呢個問題真係好鬼麻煩…吾去又吾得…食吾落連水都吾想飲…各位sis有冇咩招數分享比我呀?我已經睇過醫 ...
食橙同奇異果,我上胎冇便祕,今胎20週後間唔中會有,食呢兩樣對我黎講work,最好一起身刷完牙即飲一杯暖水跟住食

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我本身冇哩個問題, 宜家第二胎好似你咁呀! 盡量逼自己飲多D水囉...

我就好灰, 一食得多生果同菜就消化唔到會嘔番出黎同胃痛, 所以唯有咪小小咁食, 希望幫補下啦.
.........................................

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

西梅汁呀... 有用ga

別墅

我好灰啦…你地講既全部我都做哂…點解呀…

別墅

而家又食吾落,又痾吾到,媽媽奶,維他命,葉酸未食見到都飽…

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我都好驚便秘,飲水都要睇方法,我就朝早起身,飲一杯水,清理腸胃,而且又補水。我差唔多一日一次,最長時間就2日一次。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

西梅. 好掂

別墅

我係飲好多水,火龍果,西梅,朝早飲一杯暖既鹽水,因為我五個月時生左一次痔瘡後,我就好驚,所以飲依要盡量清淡

大宅

回覆 mrsjennafung 的帖子

去藥房買盒人生通便液'$16,10支'最好效果係等舊便便差唔多去到門口'成支吱晒入去'最好搽d野響個吱咀先'可以滑入去'忍10-20秒'慢慢排出'好快就去到家啦。我頭頭有左'真係日日坐廁所成個鍾'舊便便去到門口都出唔到'夾硬塞反入去'唔上唔落'真係好好好想喊家'個時都係有食materna'舊便便係石頭質地'就因為又硬又大粒'個頭出唔到'有次終於谷到出來'結果聽到尾龍骨最尾個節啪一聲'以為烈左'去睇醫生'佢話骨興骨之間舊關節斜左'係痛到坐唔到'尤其坐巴士'重買左個水泡坐都痛'去左做物理治療'終於痛左我5個月'先自己好番'唔係講笑'一早比我個道有通便液'就唔洗咁'講比朋友知'笑我有冇咁誇張'我話我比舊屎玩死。
so far我用到而家37週'舊便便一唔出就即刻用'而家日日都有得去'應該係有左D荷爾蒙響度搞屎掍。

男爵府

當我有2,3日無得去個陣,就做少少運動,左郁下右郁下轉腰,做一陣就會有得去,當然係慢動作啦!可能有左之後少郁動個肚,所以郁幾郁等d腸郁吓就去到!

洋房

我初時吃了materna吃了20多日了,但已开始嚴重便秘,常常屙到出血,连痔瘡都出了,我已經停了不再食,只食葉酸

大宅

有左少郁動個肚, 飲多d水, 自己用手順時針係腸胃位置按摩, 同埋有冇便意都習慣去toilet坐一坐, 咁樣就好d呀!

子爵府

畀面勳章

盡量飲返d水,同西梅汁,不過荷爾蒙攪鬼,真係唔掂要睇醫生喇

首頁

尾頁

跳至