自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇完宜家波波池個post 我都有野想講。 早2日我佬帶個仔出去, 個仔整親個咀同d 牙肉, 勁流血, 返到黎我安撫左個仔就算, 鬧個老公都無用, 佢都內疚c. 咁我同我佬講, 不如打去餐廳同對方講聲個仔無事, 同埋提佢哋留意下d 角落,預防一下都好。我佬坐坐下話, 其實當時係咪應該要報警或者我哋要唔要告間餐廳。

我同佢講, 個仔自已走黎走去整親, 你跟住佢後面都停止唔到佢, 人哋都即刻比間房你處理個仔, 你仲諗住告人?

我想話, 細路仔跌跌撞撞受下傷就實有, 事情發生左要去冷靜處理,最緊要係個細路無事。 你追究責任唔係唔得, 但點都好, 個仔囡係自已既, 要負最大責任既一定係自已。 我都怪自已無出門口前提個佬如果個仔周圍走要喺後面提佢慢d 慢d, 佢有時玩得忘我起上黎真係乜都唔記得。

我仔都係我心肝寶貝, 但是非黑白要分清, 因為呢d 都係身教。 我唔想比我個仔覺得, 出左事賴落其他人到就得, 自已唔駛去承擔後果。

我文筆唔好, 可能言不達理, 希望你哋明我意思。

子爵府

回覆:我想話 ...

呢張係第二日腫晒個樣。 今日第3日, 佢已經好得7788, 無唔開心, 但我提佢要小心, 會痛, 佢記得。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

陰公,真係腫得好犀利,痛c la

Bubblegumbb  佢好叻仔,。喊左3分鐘就靜左落黎, 我仲喊得耐過佢 (唔喺佢面前)  佢撞到個角, 介損左d 牙肉同塊面, 勁傷。 不過已經好緊, 同埋佢開心返。 多謝關心。   發表於 14-5-14 13:30

侯爵府

你講得好好,好明白事理,希望你仔仔快啲消腫,相信佢曰後一定會加倍小心。

Bubblegumbb  佢本身係好緊謹既bb,  所以我知一定係意外。 同佢講要小心唔係會痛佢都會指住個咀。 我諗佢會記得。 同埋好感恩唔係傷得好重, 但佢買左個教訓, 下次會留意多d.  多謝關心。   發表於 14-5-14 13:32

男爵府

講得好岩!!
仔仔快d 好返...

Bubblegumbb  thx ~  發表於 14-5-14 13:47

珍珠宮

畀面勳章

get well soon

Bubblegumbb  thx  發表於 14-5-14 13:48
唔好點評我一大段野唔該 公仔點評好啦

伯爵府

讚樓主處理得好好

Bubblegumbb  以事輪事啫, 真係睇唔過眼先出聲。 平時我都睇完就算。  發表於 14-5-14 13:48

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樓主明事理

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見到都肉赤...

希望你仔仔好快好番

Bubblegumbb  多謝關心, 佢好返好多啦。  發表於 14-5-14 13:49

男爵府

諗起試過以前做果間兒科診所。有位媽咪帶住個女黎睇醫生,但個媽咪掛住同醫生講野無睇住個女,個女仲要唔知點解無著鞋,得對sock,個女周圍走,結果「扇」親個額頭撞左落個垃圾桶邊,損左,跟住位媽咪不停投訴兒科診所點解有禁利既野擺度,其實個垃圾桶邊可以有幾利呢?再加上係佢自己疏忽在先,但佢不停話投訴又話要告,最後要醫生承擔個3歲女去睇整形外科既所有費用,直至完全好返為止,其實只係損左少少,佢話怕毀容

Miccchellle  呢個都係怪獸ge所謂..  發表於 14-5-15 06:21
李豆豆  呢個case真係頭報警啦,個家長都痴既  發表於 14-5-14 14:59
Bubblegumbb  唔係啊嘛, 咁我會叫佢報警囉。 唔講唔知"賴"先係香港既大姓。  發表於 14-5-14 13:44

大宅

我之前帶個仔去餐廳玩(全場得2個小朋友),都撞親加損左流血,其實佢地有成3—4人係入面睇住小朋友,但個人感覺佢地無心機,無愛心,掛住傾計,只鐘意乖乖小朋友,設施有角位,整親時佢地即刻打比我,我當時坐左係門口,即刻接返小朋友,所以以後我都唔帶佢去了

Bubblegumbb  d 細路太細既話真係要睇到實, 你話 5 6歲既大啦, 可以比佢哋自由d.  但太細佢個判斷能力有限, 要家長指引。  發表於 14-5-14 13:47

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

個個家長都識咁諗就天下太平喇

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

希望小朋友快d好返

Bubblegumbb  thx ~~  發表於 14-5-14 13:45

伯爵府

我小學時,係自家屋苑單車炒車,撞到轉角位個咀角成忽肉無左, 禁唔通又吿屋苑規劃而家d人鍾意小事化大, support樓主先

ot3    發表於 14-5-14 20:05
BIGPAT    發表於 14-5-14 14:17
Bubblegumbb  我哋細個仲會比阿媽鬧返轉頭, 好話我地做乜咁唔小心。 其實某情度上, 我哋阿媽果套仲make sense d.  發表於 14-5-14 13:50

珍珠宮

畀面勳章

陰公猪羅

Bubblegumbb  佢好樂天, 已經好開心咁玩啦 ~~  發表於 14-5-14 13:50

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:睇完宜家波波池個post 我都有野想講。 早2

原帖由 Bubblegumbb 於 14-05-14 發表
睇完宜家波波池個post 我都有野想講。 早2日我佬帶個仔出去, 個仔整親個咀同d 牙肉, 勁流血, 返到黎我安 ...
明白事理

仔仔流好多血……依家好番未?

Bubblegumbb  好返啦, 果晚沖完涼又流過, 可能血液循環好左, 但佢仲係人奶b,  啜完就好開心咁訓左。  發表於 14-5-14 13:52

侯爵府

回覆:Bubblegumbb 的帖子

樓主好明白事理責任唔多唔少一定係父母身上。你個仔好叻咸一陣就收聲

男爵府

好媽媽勳章

做得好,思想正確
唔知你地有冇發現,有d家長係個小朋友走黎走去既時候通常會話"小心人地撞親你",但唔係應該教佢唔好走黎走去,同埋叫佢"小心撞親人",兩句說話好似差唔多,但意思差好遠

Bubblegumbb  係啊, 我都係同我仔講, 唔好整到其他人啊 ... 佢哋雖然細, 但無情力好大, 我都唔想因為我仔而令到其他人受傷 /_\  發表於 14-5-14 13:59
奀b仔9月16日出世啦~

翡翠宮

早日康復!

首頁

尾頁

跳至