1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2歲3個月大啦, 飲奶仲用緊奶樽, 試緊轉用有飲管既水樽, 但仔仔唔多肯飲.
我係早晚俾個仔飲奶, 每次一沖左奶, 佢都好似d 道友咁發晒 狂, 成支奶飲晒, 轉用有飲管既水樽, 佢真係唔多肯飲, 成大杯係度, 係咪話其實小朋友 係想吸吮奶咀, 並唔係真係想飲奶 ??
我係咪要堅持 用水樽 / 水杯沖奶佢飲呢???

大宅

回覆:babe201222 的帖子

我囝2歲開始轉用飲筒,以前奶樽飲7-8oz, 初頭用飲筒都糸飲得好少,現在2歲5個月早晚好快飲到6oz,我都收貨了,因食多了固體

大宅

回覆 patient 的帖子

我仔都係呀, 奶樽飲到6-7安, 轉用飲管樽後飲得3-4安, 仲要氹好耐, 有時先飲得幾啖... 不過啱開始幾日, 希望遲d會再好d

公爵府

一開始都系要奶樽換黎換去喇,慢慢改變

水晶宮

咁大個都幫佢戒奶樽~~
話咁大用奶樽對牙仔生長唔好~~

翡翠宮

堅持用水杯俾佢飲,就算飲得慢都唔好再飲奶樽

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你要堅持用學習杯,買兩、三個得間學習杯吸引BB。
都已經2歲幾,唔可以再用奶樽喇。

男爵府

睇嚟我囡囡都要戒奶樽喇,佢又係唔肯用學習杯,一直都係用奶樽,之前就係自己唔夠堅持,可能自己一直堅持佢應該可以戒到

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我仔仔果時係三歲先轉既,不过系直接轉用普通杯飲既

子爵府

回覆:babe201222 的帖子

我女識用飲管杯,一口氣飲120-150ml湯都冇問題,但飲奶開頭就飲唔到咁多,只飲到90-120ml, 但一餐食奶200ml 或 150ml, 總係剩番啲飲唔晒。佢15個月開始我已經間中俾飲管杯佢飲奶,飲唔晒就隔一個月再試。直到20個月大,有次夜晚用飲管杯終於飲得晒150ml, 於是第二日開始就用飲管杯,從此戒了奶樽。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

我個都成3歲先介到

珍珠宮

如果教用水樽,一定要堅持

大宅

唉,... 佢成日吵, 話要用奶樽沖, 我用飲管水樽沖俾佢飲, 佢開始唔飲啦....
學習 好似仲飲到奶架喎, 個咀咁大, 咁闊, 好難啜喎

大宅

回覆:2歲3個月,飲奶想轉用杯, 好難.. 有冇方法

我地六個月開始用水杯飲水,慢慢就開始有時用杯開奶,我記得我仔一歲多d就開始用水杯開奶,宜家23個月。咩都係講習慣的。堅持唔好放棄就會成功,加油。

大宅

引用:我地六個月開始用水杯飲水,慢慢就開始有時

原帖由 Wonderful-Baby 於 14-05-27 發表
我地六個月開始用水杯飲水,慢慢就開始有時用杯開奶,我記得我仔一歲多d就開始用水杯開奶,宜家23個月。咩 ...
更新一下係九個月開始轉用有飲管的水杯。四個月時候用鴨嘴杯。

大宅

回覆 Wonderful-Baby 的帖子

好叻喎, 真係要堅持下先

大宅

我仔仔未夠一歲已經轉左飲管杯,而家我仔仔俾奶樽佢反而唔肯飲

大宅

引用:我地六個月開始用水杯飲水,慢慢就開始有時

原帖由 Wonderful-Baby 於 14-05-27 發表
我地六個月開始用水杯飲水,慢慢就開始有時用杯開奶,我記得我仔一歲多d就開始用水杯開奶,宜家23個月。咩 ...
我同你一樣,BB依家15個月大

別墅

我仔仔而家都係2歲3個月,一早戒咗奶樽了,飲奶飲水都係用普通杯,出街就用普通水樽。我覺得呢個係習慣問題,因為可能係我比較懶,佢1歲後,我貪方便經常用大人杯俾佢飲水或奶,當然佢開始時都係一兩啖先嘅,但是加埋佢又貪新鮮,都肯用,所以慢慢就放棄奶樽了,可能歲半到就已經戒曬奶樽了。

大宅

必經階段,飲少左唔緊要,佢會食固體食物會叻點,我女用左學習杯都冇之前咁多奶,但就食多左固體食物。

首頁

尾頁

跳至