自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Bb 有無敏感問題?需唔需要隔離貓同bb?

我地兩隻貓養左6年,已經當佢地仔女,返屋企會係門口等,可以攬住一齊訓教etc. 同c6 傾過計畫生b, 但三個長輩一聽到就話要掉左兩隻貓,如果真係bb 同貓唔可以共存我寧願唔生b, 唔係未有b已經抑鬱…

禁止訪問

回覆:有無jm 有初生b 又養貓架?

大宅

引用:Bb+有無敏感問題?需唔需要隔離貓同bb?我地

原帖由 maggie92 於 14-05-26 發表

我地兩隻貓養左6年,已經當佢地仔女,返屋企會係門口等,可以攬住 ...
No need, 貓貓好有靈性, 會知邊個係小主人, 記住同貓貓解釋呀

子爵府

畀面勳章

我有養 懷孕時只要唔清貓砂就ok

男爵府

maggie92 發表於 14-5-26 18:11

我地兩隻貓養左6年,已經當佢地仔女,返屋企會係門口等,可以攬住 ...
洗咩理佢地點諗
又唔係佢生又唔係佢養

最重要係你另一半點諗

男爵府

放心,我囡囡同2隻貓貓相處融洽,又無敏感,當然你要多D吸塵!

男爵府

減齡達人勳章

我有兩隻貓, 一個b, 無敏感, 不過我冇俾貓入房 (因為我nose敏感)
反而係我兩隻喵驚咗阿b
因為我b好鐘意抱抱佢地!

其實到而家都仲會有人問怕唔怕佢抓b, 咁我又唔多驚...佢地接觸時會睇實, 要教b溫柔對喵, 又要同喵喵講唔好蝦我個女

但自己要堅持, 因為真係無時無刻都會有人叫你唔好養..尤其bb初生時....

別墅

初初我屋企人都係咁諗,最後堅持成功,而家囡囡歲半,同貓貓相處融洽,會一齊玩一齊瞓,貓貓又唔會傷害阿囡,只不過少左同佢玩,佢有d唔開心。所以基本上冇問題,而且仲可以訓練小朋友同寵物相處之道。

珍珠宮

引用:Bb+有無敏感問題?需唔需要隔離貓同bb?我地

原帖由 maggie92 於 14-05-26 發表

我有兩隻狗1隻10歲同另一隻8歲我肥仔兩歲半同兩隻狗一齊玩一齊瞓全冇問題有時我肥仔都會蝦兩隻狗仔我同我阿仔講你係大哥哥吾可以蝦細佬反而兩隻狗仔會避開我仔添

funky_luv_funny  me too!  發表於 14-5-26 23:07

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

即時影你睇!佢地響房午睡,我坐隔離睇住!
我未生前62.99又成日叫我掉,我有次忍晤住講再叫我掉第一個系掉你地個仔!!以後都無再提!

大宅

我有兩隻貓,一隻狗。初頭我媽咪都話唔得,但我唔理!懷孕期間唔執屎屎尿尿就可以,同埋多d清潔個貓廁所。

亞女已經兩歲,佢哋會一齊瞓,又會一齊玩(叫亞女比d彈彈波佢哋玩)好過隱!

寶石宮

我!我由陀女到我女五歲,都有貓貓响屋企

大宅

我d 貓起初好怕bb. 佢地唔會走近bb. 所以一d 問題都冇

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我家姐有左果陣, 貓貓3歲.. 依家貓貓5歲. 細b 幾個月前出世.
完全無問題. 唔好擔心.

老一輩 in general (當然好多都好有愛心) 好似無乜貓狗心..
唔駛理佢地咁多啦........
其實依度好多俾到例子你... 上網 fb 貓義工 , 姓練o既. 佢個b 女都好細咋麻..
佢成屋都係貓添啦... 仲成日有新同病貓入佢屋企..

大宅

最重要清潔貓貓便便之後,要清洗乾淨手手,勤幫貓貓梳毛,抺身、手腳仔便沒有問題!(貓、狗、BB係可以共同生活的!)

mishabella  感情好好喎   發表於 14-5-27 11:00
goodday228  好warm呀!  發表於 14-5-26 22:16
elong  好得意呀!痴到實  發表於 14-5-26 21:19
jennyleung    發表於 14-5-26 19:46

男爵府

我隻喵會咬我但佢怕我個仔

男爵府

回覆:maggie92 的帖子

我有貓同b, 完全無問題

首頁

尾頁

跳至