興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛甩手 Canon 50mm F/1.4
想入 : Sigma 鏡頭 35mm F/1.4

今早去豐澤 / 張毛記 / 等竟然無售 Sigma

(1) 哪裡大行有售 Sigma 鏡
(2) 哪間較有保障
(3) 聽聞易跑焦, 其實點解大光圈鏡頭容易跑焦 ??
(4) 朋友話水貨 $5,000 我想買水貨, 但老公堅持要買行貨 $5,700, 他說多 700元有三年保養。但我覺得買時試清楚咪無問題啦, 終身一機一鏡, 又點會跑焦呢 ??? 我正確嗎 ????

男爵府

(1) 哪裡大行有售 Sigma 鏡 成成一定有, 星際都會有
(2) 哪間較有保障 成成, 星際肥花果d
(3) 聽聞易跑焦, 其實點解大光圈鏡頭容易跑焦 ?? 不一定, 支支鏡都有機會, 走左未cal lor, 好簡單既事.
(4) 朋友話水貨 $5,000 我想買水貨, 但老公堅持要買行貨 $5,700, 他說多 700元有三年保養。但我覺得買時試清楚咪無問題啦, 終身一機一鏡, 又點會跑焦呢 ??? 我正確嗎 ???? 買鏡果時, 你能夠點試, 才可以試得一清二楚. 隨非你一年都係用兩三次, 否則, 成日用既, 比多700元買行有3年保, 仲想點.

Lily2003  謝謝。  發表於 14-5-30 16:51

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

支35mm f1.4 的確係好鏡來, 如果係相差$700, 我一定買行貨 !!

旺角永成, 萬成, 天祥都有sigma 鏡賣, 而相對平d 的會係星際的DC Fever , 可以去睇睇。

別墅

回覆 chloepapa 的帖子

蘇0也有Sigma Art系列出售

張毛記只賣Tamron

Lily2003  謝謝。  發表於 14-5-30 16:51

子爵府

回覆:Sigma 35mm F-1.4

So 0 35.4 art $6080~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

男爵府

chloepapa 發表於 14-5-30 15:48
支35mm f1.4 的確係好鏡來, 如果係相差$700, 我一定買行貨 !!

旺角永成, 萬成, 天祥都有sigma 鏡賣, 而相 ...

謝謝。 我決定買行貨。 而家只擔心未適應枝鏡咁死重, 孭住成日都幾辛苦。

男爵府

Lily2003 發表於 14-5-30 16:53
謝謝。 我決定買行貨。 而家只擔心未適應枝鏡咁死重, 孭住成日都幾辛苦。 ...
確實係會重好多呀, 叫你C6拎lor.

男爵府

renewdanny 發表於 14-5-30 16:57
確實係會重好多呀, 叫你C6拎lor.

影相, 係自己的興趣, 自己隨身攞搶出來影。

我知我老公肯幫我拎, 但係嘢嘢從他身上攞出來, 影完又要插翻入去佢個槍袋, 真係錯失很多女兒經典shot.

老實講, 另一半完全唔識影相, 個女做 model, 亞媽做業餘影相婆, 回到家只得亞媽一個人執相睇相, 其實個老婆都幾無忍, 好彩佢肯比錢, 又肯比個老婆賣出蝕錢轉鏡轉機, 都算好好好老公。

男爵府

Lily2003 發表於 14-5-30 17:16
影相, 係自己的興趣, 自己隨身攞搶出來影。

我知我老公肯幫我拎, 但係嘢嘢從他身上攞出來, 影完又要插翻 ...
我意思係, 由屋企去到個影點為止, 可以你C6拎, 你留一點體力, 到左個景點你先咩相機上身. C6可以幫手拎外閃或反光版. 正

子爵府

回覆:Sigma 35mm F-1.4

樓主你果部係650D嗎?
如果係會變左56mm架喎~
除非你諗住遲d上full frame 機?
如果你冇諗住玩full frame 就不如考慮
Sigma 30.4 DC HSM ART啦!
行貨應該$3xxx~
or Sigma 18-35.8 DC HSM ART 差唔多6千~

男爵府

tiffany_wong23 發表於 14-5-30 18:34
樓主你果部係650D嗎?
如果係會變左56mm架喎~
除非你諗住遲d上full frame 機?

我部 650D, 以前想轉 60d, 後來聽完 bk 專家意見之後, 覺得自己好 【岸居】, 決定保留650d。

--- 蝕很多 , 轉 6d 好重

以前 50mm 1.4 影得好辛苦, 特別是室內, 簡直錯過很多美好時光, 所以今天忍痛蝕了 $500 出讓予有心人。

現在想入 35mm 1.4, 總好過 50mm 咁辛苦。

網上 30mm 1.4 評語唔太好, 所以唔敢考慮。

或者, 要搵日去 Sigma 北角的 showroom 對比下 (35mm 30mm), 才下決定。

謝謝你。

子爵府

引用:Quote:tiffany_wong23 發表於 14-5-30 18:3

原帖由 Lily2003 於 14-05-30 發表
我部 650D, 以前想轉 60d, 後來聽完 bk 專家意見之後, 覺得自己好 【岸居】, 決定保留650d。

- ...
650D有535克
35.4 有6xx克~
30.4有4xx克~
18-35.8有810克~

你話用50.4吃力,
咁你用35.4 art焦距就要乘大1.6即變54mm!
所以換左都會吃力!
你已經決定唔會上FF機,就緊唔好買FF鏡啦!
一來FF鏡貴,二來發輝唔到佢應有旣威力!
唔係唔得,即係貴左又side左~
何況650D始終都係入門機!
預期你預6千蚊買鏡,
不如買低能新出支10-18mm f/4.5-5.6 IS STM!
都係$24xx~ 再加多支Sigma 30.4啦~
支10-18mm重240克同埋琴日新出!

我自己想買Sigma 35.4原因,
在2015年出6D Mark II時好大機會會買!
其實我之前係諗70D定6D?
因為C6好多同事個個都係玩6D,
我地而家部係舊NEX,
所以我想換部好少少影細仔!
我唔揀6D唔係佢重&貴,係佢唔夠70D對焦快,
又冇touch screen ,(要就C6)
同埋我點解唔慢慢up上去?
一黎就Full Frame 機?咁我下次換乜機呀?
一來太貴又買唔起,二來可以有比較!

呢排都有問開做開攝影的朋友傾開,
同埋上次去星際識到個老闆好好人,
吹左兩三鍾!
佢唔係賣鏡頭,佢間鋪只賣accessories咋!
可能咁岩佢個女又同我仔玩緊,
所以佢同我兩公婆交流左好多心得~
我連兇宅同So 0都好熟,都係叫我唔好浪費支!
支入門FF鏡最平都6千啦!
都有支$4600低能 24-105mm kit 鏡~

因為我係有心上FF, (識多人玩FF多)
所以先會考唔考慮DG ART啫~
其實30.4都係art,不過係DC唔係DG啫!

男爵府

tiffany_wong23 發表於 14-5-31 01:19
650D有535克
35.4 有6xx克~
30.4有4xx克~

tiffany_wong23, 多謝你詳細分析, 多謝。

有點不明白你講 :

(((用50.4吃力,咁用35.4 art焦距就要乘大1.6即變54mm)))

50.4 轉 35.4 乘大1.6即係有 24mm, 其實都有改善。

Sigma 30mm 1.4 是否不用乘大1.6 ?????

經過你詳細分析後, 我改變主意去 Sigma 30mm 1.4 $3,000 左右, 有三年保用, 又輕, 有 hood, 大光圈, 顏色靚。 可惜就是跑焦嚴重, 好難取捨。

因為賣咗枝鏡, 收翻 $2,400, 其實補多 $3,300 就可以買 35mm 1.4, 所以攪到自己好鬼亂。

好難得在bk 見到咁叻的女攝影師, 多謝你寶貴意見。

Lily2003

子爵府

引用:Quote:tiffany_wong23 發表於 14-5-31 01:1

原帖由 Lily2003 於 14-05-31 發表
tiffany_wong23, 多謝你詳細分析, 多謝。

有點不明白你講 :
其實好簡單,Full frame鏡用在APSC機上,
焦距就會拉長左,
把焦距乘1.6就係拉長後的距離!

Sigma 35.4 DG HSM, DG係full frame鏡,
所以就要乘大1.6!
Sigma 30.4 DC HDM, DC係APSC鏡,
所以唔駛乘大佢!

首先你要分清楚支鏡係FF鏡定APSC鏡先!
因為APSC鏡用上FF機會出現粗黑框~

男爵府

tiffany_wong23 發表於 14-5-31 15:16
其實好簡單,Full frame鏡用在APSC機上,
焦距就會拉長左,
把焦距乘1.6就係拉長後的距離!

tiffany_wong23, 謝謝你詳細解釋, 明白,

我一直情迷大光圈, 請問你點睇呢枝鏡, $5,700 想入, 三年保用。又係一個字 【重】

Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM

謝謝你寶貴意見

Lily

子爵府

引用:Quote:tiffany_wong23 發表於 14-5-31 15:1

原帖由 Lily2003 於 14-05-31 發表
tiffany_wong23, 謝謝你詳細解釋, 明白,
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM
呢支好多人一支頂幾支,有人仲長插添!
18-35mm得佢一個做到1.8!
問題係你接唔接受到佢個重量和價錢啫?

Lily2003  謝謝 Tiffany Wong .   發表於 14-5-31 22:48

大宅

先解答樓主的~~
1. 比我會去肥花買~~~因為我個支都係~~~最近好多支色馬都係佢度買, 都算唔錯. 當然, 鏡好唔好都好睇彩數, 試多幾支啦
2. 其實都唔係話大光圈易走焦既, 應該係色馬配CANON易走焦, 不過我個支都算係咁, 無咩問題, 色馬新鏡好左好多架啦, 試多幾支啦~~~同埋大光圈走焦比較明顯, 係因為景深淺, 所以有少少走都會唔清, 所以特別顯眼.
3. 我個人如果唔差1,000, 我一定唔買水貨, 亦都唔會買二手. 因為行貨一手, 始終保障一定好好多.

再解釋番~~~
S35.4, 放在650D, 係會變成56MM, 而
S30.4, 放在650D, 都係會乘1.6, 變成48MM既
FF鏡同APSC鏡既分別, 係如果FF機用APSC鏡, 係會出現黑角
而且APSC鏡既質素, 都唔及FF鏡好, 唔知因為咩用唔盡塊鏡片咁既,
詳細我都唔係好記得, 亦都好難百幾二百字解釋到. 簡單一句, 如果同樣係APSC機
2支鏡, 唔會話邊支質素差左, 而分別在於你比多2千, 但用唔到個2千~~~~
咁當然, 如果你遲D會上FF既, 我一定叫你買35.4

總結~~~重量~~~差個百幾二百克, 唔係一回事啦~~~
如果你唔上FF, 入30.4啦, 因為我估你都係有咩影咩既人
亦都好多室內食物家庭相個D, 所以入30.4啦,
短少少, 會方便構圖.

男爵府

denadanis 發表於 14-5-31 18:13
先解答樓主的~~
1. 比我會去肥花買~~~因為我個支都係~~~最近好多支色馬都係佢度買, 都算唔錯. 當然, 鏡好唔 ...
Hi, Dena Danis, 多謝你咁咩細幫我分析。

色馬配CANON易走焦, 是否'嘟'多幾次, 總會有張中焦 ???

基於錢同重量, 我絶不會上FF, 所以用 35.4 係浪漫枝鏡, 無意思。

我多數會選 S30.4 下星期五會去 Sigma 一趟, 試下枝鏡, 及向他們取經先。

你估中晒, 我係有咩影咩既人, 室內家庭相及室外相, 咩都影, 情迷淺景深, 虛化背景。

真的多謝你們寶貴意見。

順問下 關於 USB Dock, 有什麼好處, 如我買咗, 是否不用 山長水遠去 Sigma 調焦的麻煩。謝謝, 有勞解答。

Lily.

用戶要求終止服務

Lily2003 發表於 14-5-31 22:56
Hi, Dena Danis, 多謝你咁咩細幫我分析。

色馬配CANON易走焦, 是否'嘟'多幾次, 總會有張中焦 ???

鏡走焦 係 '嘟'多幾次 都無用.....影出黎d相 sharp位係走前或走後 ~~~

USB Dock 係用黎調焦用...好多師兄話唔算平...亦新手未必搞得好....行貨走焦都係拎上去搞算啦...况且一機一鏡 ~~~

用戶要求終止服務

FF鏡同APSC鏡既分別, 係如果FF機用APSC鏡, 係會出現黑角
而且APSC鏡既質素, 都唔及FF鏡好, 唔知因為咩用唔盡塊鏡片咁既,

FF機用APSC鏡....出現果d叫 成像圈....唔係叫黑角
APSC鏡因係for crop機用...可以用細塊d鏡片...輕d...細塊左點cover大 sensor??~~~

APSC鏡既質素...係唔一定唔及FF鏡好...甚或更好...因只顧及既原素少左好多...好既APSC鏡一d都唔平...相比較平只係用料較少...成本較平...可以價錢較平少少

好既APSC鏡係市場上較少款係因市埸上需求...FF機越多越平...越少人會用成皮野去入APSC鏡...一升上FF機用唔番(Zoom鏡起碼wide端出成像圈) ~~~

Lily2003  mcl203, 謝謝你詳細解釋, 感激。:D  發表於 14-6-1 13:44

首頁

尾頁

跳至