爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

洋房

利申 我未結婚 同埋我想呻下
我都成27歲 咁大個仔 銀行居然仙都唔仙下

今年4月轉左建築呢份工 月入比之前高左成倍有多

有錢就緊係想買架車揸下威下啦
(主要原因係因為返夜更 葵涌去粉嶺 夜晚4點半左右收工 等到5點半先有278X搭 返到屋企6點半
去搭小巴出MK再轉小巴 又係6點3左右先返到 而且貴成30蚊. 今日試過搭8折的 都要155蚊, 所以
先決定買車)

咁我去車行同女朋友一齊睇中架08年CUBE 6萬幾蚊 因為無儲開錢既關係 所以打算上8萬
牌費保險都要比左先得

問題黎啦 上會 SD晒D文件比佢 佢琴日話唔批 係因為我呢份工返得2個月 未穩定 要搵個擔保人

嘩 一話搵擔保人個個"耍手拎頭"...以為我問佢地乞錢咁 雖然我自己都唔會做人擔保 但係呢個世界
真係人情冷暖

而我搵我女朋友做擔保 佢返呢份工先返得一個月 仲衰過我 我家陣驚緊佢唔批

因為每日咁樣返工真係會死人 返工放工前後用成4個鐘 買左車就一個鐘

我家陣打算佢真係唔批既我去借私人借貸

各位有冇平息既私人借貸介紹下 家陣上會4厘息 如果上倒每月要還1974

同埋小弟之前因為爭2期CARD數無找(因為家父有事) 所以個信貸評級應該好差
(呢件事係2年前既事 而我2個月後亦一次過還清左)

唉~_~ 點解做車主都咁難架 搞到我幾日都訓唔著

水晶宮

回覆:做車主真係一件好難既事

恕我直言,你零 savings,仲要欠咭數,比我就唔會出車,等財政穩定返先再諗。

男爵府

有咩所謂, 樓主仲後生, 想個樣...咪追個樣, 身體健康既話, 追尋理想係好事, 錢既嘢, 你早晚會解決

公爵府

仲有既係唔洗停車塲,入油用既錢你計好未架,一個月唔少嘢喎

大宅

看完.坦白説我覺得樓主的理財有問題.既然上會都有問題,何必强行買車.有左車,不必要的開支會多左好多,假若touch wood 撞左車都冇錢賠啦.忍下手一年,改善財務狀況先再考慮自己需要.我厚多士了.

禁止訪問

男爵府

你自己都識講, 咁大個仔銀行居然仙都唔仙下? 但係點解你自己都用"居然"來形容嘅? 開心時刻過得特別快, D錢緊係同你講拜拜架啦, 幾萬蚊都冇係身真係唔好揸車, 唔好以為有保險撞左車唔洗賠錢, 架車有乜頭暈身㷫有冇錢整? 收入多左就儲下錢先啦, D錢都未袋穩就諗借來洗左先, 仙都唔仙下唔洗問點解啦, 我厚多士 x2

子爵府

unkujoh  我第一反應都係呢句  發表於 14-8-15 17:15
unkujoh    發表於 14-8-15 17:09
To be or not to be  that is the question~

大宅

我又再厚多士,不要以為自己年輕,債是可以越滾越大的!

Pororokid    發表於 14-7-12 21:32

大宅

搞掂基本生活先啦“後生仔“(其實27轉眼就30,就唔可以俾自己仲做後生仔)

男爵府

老實講,你唔識計我就話比你知,就算你每日搭的士都唔會貴得過養車,養車係好貴好貴,信不信由你!

mingmingho  同意x 1000000000000   發表於 14-8-31 14:54

禁止訪問

熱血勳章

大宅

ching, 同你講句, 每次出街都飛的, 都平過你養車.

至於威尼講, 有車好威咩? 27歲仲咁樣諗野 ?

hummingbirdy  有自己車點都開心d,但以樓主情況就吾好免強  發表於 14-7-19 01:48
Jalameno  咪就係!又唔係渣格法拉里,有幾威?  發表於 14-6-14 15:53

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

男爵府

老實, 多成倍有幾多先, 除非有 3-4萬 收入, 而家 玩車 除非你唔想同女友結婚.

複式洋房

回覆:rockso2000 的帖子

樓主有冇計過一個月養車要幾多錢?!牌費,燕梳,停車場租金,油費,保養,維修………………仲未計一個唔該炒一炒。如果只係為咗份工而出車根本係本沒倒置。出車用來返工似乎係為自己想買新玩具嘅借口。上面ching講得對,轉工仲好過。各下連試用期都未過,唔批你已經係幫咗你啦。有錢儲起佢做老婆本仲好過啦!結婚要用好多錢㗎…。

男爵府

大佬, 你搭8折的一程$155, 我比你一個月番足30日工, 來回打的都只是$9300, 都同你養車差唔多錢.

大宅

養車都有固定支出同非固定支出 :

固定既有 : 牌費 , 保險 , 停車場

非固既有 : 油費 , 維修 , 罰款 , 意外 , 泊車

樓主你若只著眼於油費一項 , 實在太以偏概全了 , 到時你一個停車場月費都唔知夠你幾多的士費了 .

你講得冇錯既 : 做車主真係一件好難既事

男爵府

回覆:rockso2000 的帖子

唔好買,轉份正常返工時間旣工好過

複式洋房

週身冇蚊你都仲夠膽走去話養架車嚟威威,樓主,我真係服咗你

首頁

尾頁

跳至