樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

支持政府發展新界東北,發展公屋

伯爵府

引用:支持政府發展新界東北,發展公屋

原帖由 yynick 於 14-06-14 發表
支持政府發展新界東北,發展公屋
好多宅青反對

複式洋房

回覆:支持政府發展新界東北,發展公屋

佢地個個都未出黎做野,未有家庭,個個都係同屋企人住緊!佢地唔會明我地既苦況!

sezmanman  同意  發表於 14-6-23 13:35

子爵府

其實我都想知點解佢地咁激烈反對??

pat7889  我覺得佢地收左錢  發表於 14-6-16 22:27

複式洋房

回覆:yynick 的帖子

我都支持,但想再提高公屋比例,12%覺得唔夠!

果班後生仔係搞開事果班,純粹反政府,大部份咩野都仲係靠屋企,冇住屋壓力,同唔係住係東北

大宅

講真,有幾多%係用黎起公屋先?地產商喺東北囤地,到時咪又係益地產商,利益輸送。如果真係咁想發展東北,做乜唔收番哥爾夫球場?我唔見得有好多人打golf,咪因為怕得罪有錢佬啫=.=

別墅

你以爲發展東北真係會輪到你咩 唔好發夢啦

Rumrum    發表於 14-6-29 00:07

男爵府

畀面勳章

回覆:hiatari 的帖子

还有其他項目,如通過了,好影響我地。

大宅

你估益到你咩? 咪又係地產界!另外,呢個計劃背後影響唔止當地東北居民要搬遷,仲體現左立法會漠視民意,剝奪議員發言次數,意圖快啲通過!今次唔抗議,下一次會陸續有黎。呢計劃就話你覺得益到你姐,下次影響到你既計劃你要生要死政府都係通過架啦!!乜你仲唔覺得有問題? ps發展計劃中既古洞被檢出砒霜超出水平,根本唔適合發展!你去住吧~~

複式洋房

回覆:carmen1128 的帖子

好似得12%,我個人覺得最少要有3成,可惜冇人提出提高,只有盲反!

重建既又反,保育又反,東北又反,古蹟又反,但另方面又投訴政府起唔夠公屋,明眼人都知班友思覺失調

卓玲BB  同意  發表於 14-6-21 20:08

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

如果真系起屋點會甘多人反對,D人最怕系做左b6後花園&免簽証區

男爵府

我支持

複式洋房

唔發展東北,那有地方起屋,当年沙田和马鞍山咪又系这样發展下去

伯爵府

引用:講真,有幾多�黎起公屋先?地產商喺東

原帖由 carmen1128 於 14-06-15 發表
講真,有幾多%係用黎起公屋先?地產商喺東北囤地,到時咪又係益地產商,利益輸送。如果真係咁想發展東北, ...
球場內有好多租墓。政府要收都有排攪。

別墅

回覆:芝芝吉 的帖子

咁就要攪在生既人冇得安享晚年?
有幾多真係起公營住宅呀?夠邊個住呀?
擺明益地產啦,擺明利益輸送啦!
政府一而再再而三莫視民意,你估人地好想反呀?見到不公義既事就出聲啦,針咭唔到肉唔知痛,你唔出聲咪俾政府禁住黎踩囉!
高鐵果時咪好多人反囉,依家發展成點呢?有目共睹,係咪要不斷重覆歷史啲人先識醒呀?

伯爵府

睇黎贊成發展佔8成,反對一成到,我身邊個個贊成添

複式洋房

回覆:呀妍 的帖子

始終有人覺得自己講既就=民意,唔做說係莫視

發展左,小極都幾萬至十萬公屋單位,被人搞跨左,就會係0,

sezmanman    發表於 14-6-23 13:36

男爵府

引用:如果真系起屋點會甘多人反對,D人最怕系做

原帖由 momo06 於 14-06-16 發表
如果真系起屋點會甘多人反對,D人最怕系做左b6後花園&免簽証區
呢個喺重點

andy.ma  yes,免签證,後患無窮  發表於 14-6-20 13:51

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

現在既社會又真係幾矛盾, 又多反對聲音。
我只係普通市民, 我但求安居樂業,
平平安安, 過得去就算!
遊行, 示威, 真係無興趣!

sezmanman  同意  發表於 14-6-23 13:37

別墅

其實你地明唔明社會發生緊咩事?或者你地睇下篇文章

在此衷心祝願我們的下一代,不是要「贏在起跑線」,不是要30歲前賺100萬,不要再一味走精面、搵快錢,更加不要做泯滅良知、唯唯諾諾的應聲蟲,對身邊的一切不公義,採取冷漠甚至是冷血的態度;而是要活得正直、真誠和對自己負責任,有勇氣站出來講真說話,而且更加要擁有免於恐懼的自由。
http://news.mingpao.com/20140619/fac1.htm?fb_action_ids=10152875532544186&fb_action_types=og.likes

我身邊好多社福界朋友,大家都因為愛呢個城市,所以唔想睇住佢死,我夠想安安樂樂生活啦,但眼見好多不公義既事,作為香港人係咪就袖手旁觀呢?

Rumrum  Agree
D人以為唔出聲就係和平,根本就連件事係點都未搞清楚,睇多D新聞喇!  發表於 14-6-29 00:11

首頁

尾頁

跳至