心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我從不奇視基督徒.只希望佢地能夠以身做則.奈何總是俾我遇到雙重標準的基督徒.(包括虔誠基督徒的親戚)認真無奈 ! 唉 !

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

so far 識親既都係....觀念好有問題...

唔係講晒咁多人, 不過我識親都有問題姐...

cqwert  我都係識親都好有問題  發表於 14-6-27 21:41
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

我係教會學校成長,基督徒唔係聖人,出錯有咩奇,而且未必係錯,對方只不過行為未如你心中所想。

子爵府

回覆 美之選468 的帖子

可能我唔好彩遇親的基督徒(包括虔誠基督徒)我用四個字形容(不知所謂)我都知基督徒唔係聖人,出錯唔奇,我唔係要對方行為要如我心中所想,但最好能夠以身作則,我遇到的基督徒很多都很喜歡知人的私事,很喜歡起人家底,多多嘢問,問人問題唔會尊重人,好似以為自己是基督徒就可以奉旨怎麼問題都可以問,我遇過虔誠基督徒返教會巳過四十年,我剛相識的,和我一傾計就問我住公屋還是私樓,知我住私樓問我是自己物業還是租,又問我屋企有幾大,又問我C6職業,我比好幾位基督徒問我這個問題,但唔係基督徒唔會問我C6職業

公爵府

cqwert 發表於 14-6-27 22:47

可能我唔好彩遇親的基督徒(包括虔誠基督徒)我用四個字形容(不知所謂)我都知基 ...
我地認真同病相連 ? 我所遇到的基督徒沒有一個好東西.(是我不好彩?)

cqwert  我都係  發表於 14-6-28 00:03

別墅

回覆:對基督徒的認識

我是天主教徒,每週回教會服務,眼見不少的人。首先,影響一個人的涵養有很多因素,成長環境,家庭背景,教育水平,個人價值觀,生活遭遇及至宗教關係,當我秤一個人時,多了解不同因素對他的影響,特別是前三者,後二者則看程度上的深淺。當遇上困難或選擇時,最早放棄的是宗教(因此聖人不多),例如為性命而改信回教的尼日利亞的少女,為利益而忘記宗教的貪曾,因為宗教是最虛幻的東西,完全個人,堅守或唾棄完全是個人的東西。神父時常說我們只有在教堂內是教徒,一離開即打回原型,貪婪,粗俗,尖酸,鄙視,爆露一切劣根,因為宗教影響力對部份人有限。一竹篙打一船人是難免,我相信水貨客中也有仗義之人。我自己為例,宗教對我的性格影響甚小(大的話就跑去當神父),我不做衰不是宗教,我不做好也不是宗教,有時候,我都想每週回去幹啥?

水晶宮

基督徒只係一班願意跟從耶穌名下,學習聖經教導的正常人。
信左主,不會變成神,大家都係平凡人,都會犯錯,然後重新學習。
正正人覺得心靈有需要,生活想改變,先想從宗教學習正確的
道得觀,價值觀。

其它宗教的教徒難道不會犯錯? 點解人接受唔到基督徒也是凡人,
也要學習的?

只是個人見解,不喜物插

別墅

對不起道德觀和價值觀不會因宗教而改變,是自幼養成,至少我是這樣,我相信在日常生活中,父母的影響比耶穌大。

子爵府

育兒性格勳章

回覆:美之選468 的帖子

我99都係咁

禁止訪問

公爵府

信左耶穌都不能改善自己的待人處事.也不能提高自己的修為 ? 咁信來做咩 ? 唔通為左走形式俾人睇 ??

cqwert  認同,講得好  發表於 14-6-28 22:11

別墅

引用:信左耶穌都不能改善自己的待人處事.也不能

原帖由 美之選468 於 14-06-28 發表
信左耶穌都不能改善自己的待人處事.也不能提高自己的修為 ? 咁信來做咩 ? 唔通為左走形式俾人睇 ?? ...
你應該直接問他們或指出他們行為有違基督徒的身份,但絕不能以假設性問題試探別人,這是禮。

美之選468  直接指出有什麼用 ? 別忘了基督徒永遠都是"對"的.有錯的一定是別人.  發表於 14-6-30 10:28

子爵府

回覆 cqwert的帖子

珍珠宮

其實咩信徒都係人
人總有軟弱時候
但最憎果d敦起個款
自覺好似好聖潔
下下話人點點點但又其身不正既教徒

美之選468  很同意.....不知為什麼 ? 那些言行不一的"基督徒"都俾我遇到了.  發表於 14-6-30 10:23

伯爵府

好同意.
我有好多朋友都話好討厭呢類"基督徒".
e+係多咗好多成日將"我係基督徒"呢句嘢掛喺嘴邊嘅人.
佢地講嘅時候好似自己頭上都有光環咁,
既然覺得"我係基督徒""呢句嘢係應該受世人仰望嘅,
咁就唔該嗰d人要時刻檢討自己嘅言行有冇違反教義先啦.
唔好連累成個基督教囉.

美之選468  非常同意.  發表於 14-6-30 10:20

用戶要求終止服務

Cheeselover 發表於 14-6-29 14:24
你應該直接問他們或指出他們行為有違基督徒的身份,但絕不能以假設性問題試探別人,這是禮。

...

我唔同意.

聖經有教人處世之道...例如, 有一篇....有人話一位妓女無資格親近耶穌, 耶穌聽到回應道----如果你們當中有人從未犯過罪,就可用石頭攻擊那女子.......

我都認為信左基督教後, 某D 過往價值觀會改變( 例如不貪戀本不屬於自己應得的東西)

我唔覺得那位網友的問題是無禮.

別墅

教會有不同品格的人,有些受教,改變陋習,有些頑固不改,影響一個人品德有很多因素,神父也不保證每個教友依足教悔處理世俗,我只不過覺得(大部人)家庭成長和人生閱歷對個人影響更大。我指無禮,意思是心存歪念,利用敏感問題挑剔別人,例如明知他帶假髮還問他那個牌子洗頭水好。

公爵府

Cheeselover 發表於 14-6-30 22:04
我只不過覺得(大部人)家庭成長和人生閱歷對個人影響更大。我指無禮,意思是心存歪念
不用擔心.我無意針對 "禮" 字....其實我也知道教會中有不同品格.不同道德標準的基督徒.只是我非常不好彩遇不到好人而已 !

男爵府

MommyPanel勳章

cqwert 發表於 14-6-27 22:47

可能我唔好彩遇親的基督徒(包括虔誠基督徒)我用四個字形容(不知所謂)我都知基 ...

而家好多呢類人,睇下你有唔有錢,可否入到佢地的家,之後做十一奉獻(即係出糧的10%比教會), 都O的入去扮基督徒去搵生意,特別係做保險,銀行,顧傭公司的人,佢地入去係有目的架, 我朋友信左基督教, 係咁叫我信, 老實講, 基督教本身就無問題,最有問題就係你地呢班掛半頭賣狗肉的人, 自己信左主就聖人,咩事都可以原諒,唔信或者做錯事呢, 就下地獄!!!!都痴7線

我試過一次問佢, 如果小動物死後,佢地去邊,佢地唔知, 我就車埋,我咩教唔會信,我信我自己. 我信"因果報應,有輪迴" 如果每一個人做錯事,一味"祈禱" ,咁佢玩哂啦~殺左人都唔可以祈禱就算啦~係咪呀!!!!

Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

男爵府

MommyPanel勳章

美之選468 發表於 14-6-28 21:38
信左耶穌都不能改善自己的待人處事.也不能提高自己的修為 ? 咁信來做咩 ? 唔通為左走形式俾人睇 ?? ...
有些人係人前人後講自己係基督徙,等人覺得佢清純o的, 特別係女仔
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

首頁

尾頁

跳至