少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

7歲小朋友勁貪心點做? 同佢出親街都叫我哋買嘢!入親舖頭就話:我想要... ! 我哋去買嘢,佢又話:有冇得賣(佢想要嘅嘢),去超市攞佢食嘅糖同日用品,所有行為都係貪心,自己想要想玩想買又話人哋要,買嘢一份禮物又話要多份,你哋會點做?

我唔係佢父母

男爵府

引用:7歲小朋友勁貪心點做?+同佢出親街都叫我哋

原帖由 k_k_k 於 14-07-22 發表
7歲小朋友勁貪心點做? 同佢出親街都叫我哋買嘢!入親舖頭就話:我想要... ! 我哋去買嘢,佢又話:有冇得賣( ...
我老公細佬個仔都係咁,六歲
好煩
佢會話自己好肚餓,但明明岩岩食完飯,我話肚餓咪食飯囉,又話唔食,因為其實佢想食零食,我地唔比,就喊

大宅

回覆:7歲小朋友勁貪心

每星期比錢佢自己買,用完就冇

男爵府

回覆:mansum92 的帖子

佢唔係我仔女
呢個小孩冇禮貌,口出狂言,又貪心,同佢出親去都要買嘢!見我哋買佢又買,佢唔係買零食,係買埋日用品,等佢父母唔洗用錢,成日開口問人攞嘢!同叫人買嘢比佢。

男爵府

引用:佢唔係我仔女呢個小孩冇禮貌,口出狂言,又

原帖由 k_k_k 於 14-07-22 發表
佢唔係我仔女
呢個小孩冇禮貌,口出狂言,又貪心,同佢出親去都要買嘢!見我哋買佢又買,佢唔係 ...
其實小朋友好多都係大人寫照,佢父母係咪咁?

男爵府

回覆:catping 的帖子

佢爸媽又唔係咁!但有時真係好討厭!

我知有時小朋友係咁!但佢太...貪,如果吓吓佢開聲話買嘢都買比佢,佢未以為咁樣就啱

男爵府

回覆:k_k_k 的帖子

咁會唔會父母都好就佢, 要咩有咩, 小朋友好易受其他人影響, 7歲咩都識講, 問下佢咩原因, 係咪電視學, 定同學仔係咁, 再教佢咁樣係貪心, 會討人厭, 如果唔係大個好難改

男爵府

回覆:catping 的帖子

佢父母好就佢,唔知有冇教佢,呢個細路會挖人(而家好啲),又講出人哋嘅唔好(好聽就話佢直)。

如果係你,會話佢嗎?(同佢講唔可以貪心)因為,始終唔係佢父母,有時都好難開口,但我又好多時都會同佢一齊

大宅

出街之前,要講清楚規矩.

男爵府

回覆:blueberry613 的帖子

我會試吓!但有時好難開口

翡翠宮

每次隻可以買一樣,等佢自己揀

男爵府

回覆:wahiuma 的帖子

正常小朋友唔會叫人買嘢!就算買,買咗一嘢都唔會再叫人買,佢入一間就問。

如果比我一樣嘢都唔會買比佢

侯爵府

引用:正常小朋友唔會叫人買嘢!就算買,買咗一嘢

原帖由 k_k_k 於 14-07-24 發表
正常小朋友唔會叫人買嘢!就算買,買咗一嘢都唔會再叫人買,佢入一間就問。

如果比我一樣嘢都唔會買比佢
其實佢係邊個?朋友仔女?姨甥姪女果d?

男爵府

回覆:pingu_k 的帖子

我老公個侄女

男爵府

回覆:7歲小朋友勁貪心

唉~~~~~其實我仔仔7歲都有呢個問題,我啱啱都想開post問呢個問題,想知呢個年紀其實係咪都係咁。。。我同爸爸已經有不停咁教,話又話過,鬧又鬧過,叫佢唔好成日叫人買嘢同攞人地啲嘢,去人地屋企連條鐵線都問人地要拎番屋企,問佢點解要,佢就話:「我想要」「我好鐘意」。仲有份人好多說話,成日講錯嘢自已唔知(一模一樣,好聽啲可以話佢直)已經話佢話到連我自已都覺得自已好煩。我自問我同佢爸爸都唔係貪心嘅人,亦唔係佢想要咩都立即俾佢嗰啲,我成日同佢講你有咩想要可以問我同爸爸,如果真係有需要嘅話我地會買俾你。我有時諗會唔會因為佢次次問親人都一定可以得到,所以佢成日問人地攞嘢,我叫啲朋友唔好買唔好俾,佢地又話耐無見一次半次,我好firm咁同啲朋友講真係唔好買,但轉個頭都係買,仲攪到阿仔有時襯我唔喺度先問人要嘢同買嘢,攪到我呢個阿媽好刻人憎咁。成日同佢同朋友出完街番到屋企都要說教真係好煩,唔講又唔得。。。

我是一隻大草蚊

男爵府

回覆:ChoMan 的帖子

個侄女又係咁!嚟親我屋企又係咩都話要。又問你屋企有咩食?

男爵府

引用:個侄女又係咁!嚟親我屋企又係咩都話要。又

原帖由 k_k_k 於 14-07-29 發表
個侄女又係咁!嚟親我屋企又係咩都話要。又問你屋企有咩食?
係呀,我睇到都覺得好似!
都唔知點算。。。

我是一隻大草蚊

男爵府

引用:唉~~~~~其實我仔仔7歲都有呢個問題,我啱啱

原帖由 ChoMan 於 14-07-29 發表
唉~~~~~其實我仔仔7歲都有呢個問題,我啱啱都想開post問呢個問題,想知呢個年紀其實係咪都係咁。。。我同爸 ...
你都好有教佢,佢爸媽都唔知有冇教佢(我覺得佢喺父母面前唔係咁樣),最近同佢出親去都叫我哋買嘢!又話如果去海洋公園帶埋佢去,去到肯定勁食勁買嘢!有時買嘢、食嘢都唔緊,最慘佢冇禮貌,吓吓開聲問人攞! 今日又叫我哋買嘢!佢喺人哋面前叫我哋買嘢,另外一個小孩又跟佢話:我又要! 跟住呢個小孩個亞媽話:唔可以叫人買嘢架!

真係教壞晒! 我老公又成日有咩都預佢,我小朋友都唔知會唔會比佢教壞。

男爵府

引用:Quote:原帖由 k_k_k 於 14-07-29 發表個侄

原帖由 ChoMan 於 14-07-30 發表
係呀,我睇到都覺得好似!
都唔知點算。。。
最慘我呢個勁冇禮貌先衰,你話禮貌啲都願比佢吖!

珍珠宮

k_k_k 發表於 14-7-23 08:59
佢父母好就佢,唔知有冇教佢,呢個細路會挖人(而家好啲),又講出人哋嘅唔好(好聽就話佢直)。
如果係你 ...

查實你話佢都冇用的........... 如佢父母不覺得有問題或不正視問題!如果你想幫佢, 同佢父母講個小朋友咁可能會係亞士保加症, 遲少少再大個d 唔會有朋友, 甚至神憎鬼厭, 叫佢地留意多d, 好好處理, 並揾社工或心理學家幫手!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

首頁

尾頁

跳至