自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問妳地, 妳地而家呢份工要唔要輪班,輪休?

有冇jm係可以只返5日或6日, 星期日放假可以家庭日?

我想加入呢個行業, 但唔想輪夜, 唔知有冇呢?

如果打8號/10號風, 妳地用咩途徑可以準時返到工作崗位?

我知呢份工係唔易做, 但我而家呢份工做到月尾就冇得做啦, 係時間轉行了.

謝謝

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:想請問妳地,+妳地而家呢份工要唔要輪班,輪

原帖由 amandarocky 於 14-07-24 發表
想請問妳地, 妳地而家呢份工要唔要輪班,輪休?

有冇jm係可以只返5日或6日, 星期日放假可以家庭日?
我老公做緊,有d只返日班,但夠數做單棟樓或阿伯做多,人工又少d, 但你要放星期日,間吾中有,但不能保證,全term人都話放紅色又家庭日,個日邊個做?

我老公其實幾好,可能人緣ok, 個阿頭對他不錯,好多時紅色都比他拿假或孖day

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

如果你有學歷,可以做APO,PO,就不需輪班,放星期日,但要開夜會

大宅

有冇咩奇人奇事可以分響吓

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:有冇咩奇人奇事可以分響吓

預左咩人都有,住客咩事都有得投訴,屋苑商場有老麥,但多人排都投訴,點解物管不幫手整條隊比住客優先

Nok_Nok  低能的  發表於 14-7-25 01:14
小肥兔  佢意思係佢應該要優先   發表於 14-7-24 21:24
cvpigpig  唔係化  發表於 14-7-24 17:56
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

PO, PM雖然唔駛輪班, 返寫字樓, 但有咩大鑊野(半夜三更爆屎渠, 爆格, 有人受傷報警, 醉酒鬧事), 你估管理員唔打俾你咩

我以前公司有做prop man, 我同事都叫人唔好入行, 真係無休

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

amandarocky 發表於 14-7-24 11:26
有架

最經典果單(攪笑的)
話說防煙門有cert, 好貴, 有玻璃的更貴, 有客想換問過價(本身officer係木防煙門, 個客想要有玻璃窗), 問完嘩嘩聲覺得我地呃佢錢
有一日看更巡樓, 見到個客自己拆左度門落黎, 自製左個玻璃窗

緊係叫佢即賠啦, 防煙門開左窿, 點防煙呀

Nok_Nok  低b的  發表於 14-7-25 01:15
amandarocky  呢個客本身係裝飾師傅   發表於 14-7-24 11:36

王國長老

麻煩+sad

公司有own豪宅, 有個鬼佬客, 成日投訴, 冷氣壞話佢個bb overheat要入醫院claim賠償果d呢, 去整又話屋企有bb唔方便 (大佬咁你想點!)

兩年完約, 佢搬左去另一豪宅, 一天光晒
有日從看更口中得知, 新聞話某豪宅有個小女孩從露台跌死左, 原來就係佢個女, 雖然個老豆麻煩姐, 個女都可愛架, 都有d唏噓........同時唸到, 果間物業管理/業主有排煩了! 個業主一定姓賴

ipodbaby_123  外國人一樣好鍾意投訴   發表於 14-7-24 21:19

子爵府

回覆:有冇做物業管理/管理員的jm

如果你有degree,可考慮做assistant property officer or property officer, 如果你做商場有機會要輪班,做住宅就通常返5日半,但要夜晚開會,有時假期又要搞屋苑活動如中秋晚會,聖誕聯歡,而且要24小時on call。仲有,如果你想升manager, 一定要讀cert進修。不過作為過來人,我認為除非冇選擇又等$開飯,否則唔好入呢行,我早兩年唔做後已決定除上述原因外我永遠絕不再入此地獄
你做過property management後你會好憎香港人的

Nok_Nok  未做過都憎啦  發表於 14-7-25 01:16

大宅

我冇degree, 我都估到做豪宅實有呢類人, 但估唔到會用地獄來形容咁驚

longlokma  不過你冇乜机会升職   發表於 14-7-25 06:46
longlokma  apo,po可以冇degree   發表於 14-7-25 06:45

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:我冇degree,+我都估到做豪宅實有呢類人,+但

我冇degree, 我都估到做豪宅實有呢類人, 但估唔到會用地獄來形容咁驚
就算你做屋苑,現在d人比左幾百萬,過千萬買樓,好像高高在上,態度真係有時好賴皮,當然也有好客,但衰的佔多,做座頭有時開門又鬧,開得慢都鬧,好在老公現在做控制室,吾使做巡樓,車場呢d慘位,冷熱都死得。好多要巡樓續些簽簿,膝蓋都痛。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

amandarocky 發表於 14-7-24 11:55

依家D 香港人好中意投訴, 係又嘈唔係又嘈, 成日覺得自己有道理就大哂

男爵府

你要知道你做咩post先。如果係管理員就要輪更,就要當夜,有機會返星期六日。如果係主任或文員,就五天工作。你係咩學歷?

大宅

中五畢業, 乜呢類工種有文員做咩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

你係讀呢科??不如做shoppin mall

大時大節可能都要返工,但係放星期日機會大少少,同唔洗輪班機會大d
唔係做前線

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:中五畢業,+乜呢類工種有文員做咩

中五畢業, 乜呢類工種有文員做咩
由低做起,豬頭骨時間有得你哽

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

我都明白呢個社會唔會有幾多份筍工嘅, 我又冇degree, 一入職實比朱頭骨位我做, 只希望人事唔好復雜, 開開心心做野

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:我都明白呢個社會唔會有幾多份筍工嘅,+我又

我都明白呢個社會唔會有幾多份筍工嘅, 我又冇degree, 一入職實比朱頭骨位我做, 只希望人事唔好復雜, 開開心 ...
人事其實好麻煩,同級又煩,做中層就上下都難做。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

王國長老

有寫字樓呀, 管理公司D OFFICER/ASSISTANT咪寫字樓工LOR, 不過都成日要出去物業睇呢樣果樣, 同看更跟進等
平時工作最基本咪出通告, 安排維修檢查, 應付D客, 請看更(幾騎呢阿伯都有, 有人話因為申請綜援要搵唔到工, 所以騎騎呢呢咁去見工LOR, 一口煙屎, 棟起隻腳果D呢; 有時RECEPTIONIST一開門已經知有料到, 個管理公司文員去IN佢就慘LOR.....起碼對佢5-10分鐘, 臭都臭到暈)

公爵府

我的育兒心得勳章

引用:我冇degree, 我都估到做豪宅實有呢類人, 但

有網友話,前世做作孽,今世做物業,尼形容做呢行好苦

Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

首頁

尾頁

跳至