論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

佢平時9:00左右番到黎都,見到野都會做埋先訓,今日佢7:00左右番到黎,一番到黎就入房,Bb喊到拆天 ,我地食飯,佢都無出過黎,之後我就自己洗碗倒垃圾。到9:30佢仲係關門,連涼都未涼,我就嬲嬲地扮入到拎野,原來佢lock左門 ,跟住佢先出黎沖涼,仲要唔同我地good nnite就訓。之前的sunday 佢都會番黎洗碗同收衫倒垃圾,我唔係要佢做家務但佢聽到bb 喊到拆天都唔出黎睇下我覺得好嬲,我係咪太小氣,其實星期日係佢私人時間,但佢番到黎真係一啲野都唔做入房我真係好嬲。想聽下你地意見

大宅

回覆 KamMui 的帖子

個bb係你的, bb喊而你又係到,點解要工人去理? 而家邊個先係bb亞媽?

別墅

回覆:今日個菲菲早左番屋企

明白你心態,但要理解佢地原來大部份工人真係當打份工,有返工同收工時間,平時幾有熱誠都係假,返工時戲係包埋,放工就唔會再扮,不過我個賓真心錫bb,如果bb喊我相信佢會出黎,放假回來都抱抱bb,明白如果你個賓咁既態度你會失望,但亦無可奈何

大宅

引用:佢平時9:00左右番到黎都,見到野都會做埋

原帖由 KamMui 於 14-08-24 發表
佢平時9:00左右番到黎都,見到野都會做埋先訓,今日佢7:00左右番到黎,一番到黎就入房,Bb喊到拆天 ,我 ...
可能佢有啲情緒姐,人人都會啦,有時心情唔好都想lay喺房唔想見人,睇開啲,觀察下先

大宅

我不嬲心態都係佢off果日做5做都無所謂,做就當Bouns ,我果個都係睇心情,不過碗就一定洗,但可能佢會5會因為今日好累或者自己都有5舒服呀?

伯爵府

引用:回覆 KamMui 的帖子個bb係你的, bb喊而你又

原帖由 MilkYuen 於 14-08-24 發表
回覆 KamMui 的帖子

個bb係你的, bb喊而你又係到,點解要工人去理? 而家邊個先係bb亞媽? ...
我煮緊飯,我老公又搞佢唔掂。 平時如果我得閒,Bb係我照顧的

大宅

回覆:KamMui 的帖子

我覺得既然你都知道星期日做野係bonus,咁你又有咩好嬲呢?矛盾

伯爵府

引用:明白你心態,但要理解佢地原來大部份工人真

原帖由 43412023 於 14-08-24 發表
明白你心態,但要理解佢地原來大部份工人真係當打份工,有返工同收工時間,平時幾有熱誠都係假,返工時戲係 ...
係呀,我覺得失望囉,同埋佢自從買左新手機之後,做野懶散左

子爵府

我明你感受。既然佢咁計較,日後如佢有咩special request你亦don\'t need to do her a favour. 大家按本子辦事囉

ecling  agree  發表於 14-8-25 10:16

大宅

引用:佢平時9:00左右番到黎都,見到野都會做埋

原帖由 KamMui 於 14-08-24 發表
佢平時9:00左右番到黎都,見到野都會做埋先訓,今日佢7:00左右番到黎,一番到黎就入房,Bb喊到拆天 ,我 ...
我個菲放假係會一啲野都唔做,連水都唔煲、垃圾更加唔會倒, 奶樽都唔會洗定比我一日, 只得一個夠早餐就算,阿b大喊到嘔咗喺床同地下(已經幾次, 因阿仔好易喊到嘔) ,佢睇倒都唔會幫手, 我自己換好搞好阿仔先去整床單同地下, 阿仔等到喺梳化瞓咗…

工人放假一啲都唔做你無得話佢,佢幫手係人情。我個菲識啲法律多過我!!!我只會覺得, 請咗一個唔用心做野既人, bad luck!

伯爵府

引用:我覺得既然你都知道星期日做野係bonus,咁你

原帖由 baby317 於 14-08-25 發表
我覺得既然你都知道星期日做野係bonus,咁你又有咩好嬲呢?矛盾
佢之前星期星番到屋企都會幫手做家務,但係自從佢上星期買左新手機之後,今日番到黎就入房關門,bb 喊到拆天都唔出黎睇下佢,我請佢番黎係要幫我照顧bb,但係佢今日比我感覺係佢一啲都唔關心bb. 總之今日我同老公都對佢好失望啦。

伯爵府

引用:我明你感受。既然佢咁計較,日後如佢有咩sp

原帖由 darichie 於 14-08-25 發表
我明你感受。既然佢咁計較,日後如佢有咩special request你亦don't need to do her a favour. 大家按本子 ...
係呀,我之後會同佢按本子辦事架喇。因為我仲放緊產假,成日係屋企,所以佢食完飯我都比成個鐘佢小休,見佢訓晏覺都由佢。到6:00左右佢做晒野又未開始煮送時,我都比佢係房休息下坐下,平時有好野食都預埋佢。所以我好失望囉。佢係海外菲第一次出國做野,黎左兩個月多,做野上手快,學野快,近呢一個月開始懶!我諗我要嚴番啲喇!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 darichie 於 14-08-25 發表我

伯爵府

引用:Quote:原帖由 KamMui 於 14-08-25 發表係呀

原帖由 sample@trade 於 14-08-25 發表
你竟然比佢訓晏覺?太過寛鬆了!
係呀,我都覺!我唔會再比喇!

男爵府

Sunday 放完假佢幫friend 又幫佢上一堂

禁止訪問

引用:Sunday 放完假佢幫friend 又幫佢上一堂

伯爵府

畀面勳章

工人放假我吾會要佢做野, 放假就係放假, 我都吾會做公司野, 如你真係很有須要佢幫手, 你不如出聲叫你工人幫下手囉, 其實我真係覺得僱主不要任何事太依賴工人(由其揍BB), 咁樣會比佢地食住架!!

男爵府

我地lunchtime 無人在家,個工人之前會自己煮面食,琴日佢放完假,拎住份佢地嘅報紙,有報導要求加人工,佢今早問我下午要cook rice 開罐頭。我話ok

伯爵府

引用:工人放假我吾會要佢做野, 放假就係放假, 我

原帖由 sukiwongsk 於 14-08-25 發表
工人放假我吾會要佢做野, 放假就係放假, 我都吾會做公司野, 如你真係很有須要佢幫手, 你不如出聲叫你工人幫 ...
我都覺得星期日做野係bonus 所以我先無出聲叫佢做。不過個心就有失望,開頭以為佢幾好,點知天下烏雅一樣黑。 我平時都唔會執到咁正,佢有時入房抖下,訓埋晏教我都由佢,但佢就同我執到咁正,咁咪大家執正黎做囉。仲有bb 不嬲我或奶奶照顧,佢照顧時間兩成都無!我只不過覺得佢聽到bb 喊到震晒都唔出黎睇下咩事,感覺覺得佢唔係好錫bb, 第時我票番番工我真係唔放心,奶奶係back 但我請佢番黎係主力我唔係度既時候佢要照顧bb!

伯爵府

我今日一早就起左身,睇住佢做家務,岩岩比我見到佢係咁易用毛巾抺露台個窗,我之前教過佢要開桶水,用玻璃刮,同埋用玻璃水!佢成日係我訓醒教之前做晒啲家務,等我無得捉佢
同埋由下個月開始,啲break 要cut 左佢 大家一齊執到正無bonus

pm-11    發表於 14-8-25 11:09

首頁

尾頁

跳至