自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,而今日岩岩收到電費單,我未拆已經估要千五至二千,有曬心理準備。

我老公拆左封信,見到成二千蚊,就話同我分擔一人一半,我話唔使啦,我預左筆錢嫁啦,我講明我負責嫁麻。

我老公:你叫個工人唔好成日開冷氣啦,開左又係房度柄埋。

我:唔緊要啦,反正都係幾個月姐,唔好為錢煩啦。

我老公:咁我唔出啦,你交曬啦(悔氣加黑面)

我:嗯,我預左筆錢,ok嫁啦。

之後佢繼續黑面,我都唔知仲可以講咩,我做野已經好攰,我唔想再去監管個工人開冷氣呀,佢照顧我子女,佢享受冷氣,我子女一樣享受緊,咁你要我講咩姐,你講唔得嫁,上至工人甩頭髮,下至工人甩頭髮塞去水口都要我出聲,我真心煩。

返工受上司氣,又辛苦,收工就受佢悔氣,嬲都無力。

samomor  欣賞你!心理質數好好   發表於 14-8-30 13:27
Lulu0820  唔好嬲,男人係咁   發表於 14-8-30 11:03
BBJOJO    發表於 14-8-30 10:54
catcatcati    發表於 14-8-30 10:47
wcpcelia    發表於 14-8-30 08:42

珍珠宮

畀面勳章

回覆 lazywife 的帖子

你老公肉赤你辛苦
肉赤你D錢

佢錫你先咁嬲

唔好唔開心

男人係咁直

工人既野通常女人開口好D

take care

bu-b  Agree  發表於 14-8-30 21:27
bebe12hk    發表於 14-8-30 13:28
FunWong  agree  發表於 14-8-30 13:18
sharon1    發表於 14-8-30 11:48
stepchk    發表於 14-8-30 11:32
whywhite22    發表於 14-8-30 11:13
YuYuMother  同意  發表於 14-8-30 11:01

伯爵府

畀面勳章

俾我一定接受老公好意自己有預算一回事, 男人俾野你就好似動物俾食物你一樣, 唔要佢會好傷心

sfmeow  haha agree  發表於 14-8-30 11:20
catcatcati    發表於 14-8-30 10:48
唔怕貨比貨,只怕你唔識貨

男爵府

點解你叫lazy wife但都咁勤力㗎?(講笑唔好嬲呀

BBJOJO    發表於 14-8-30 10:54

大宅

引用:話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,

原帖由 lazywife 於 14-08-29 發表
話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,而今日岩岩收到電費單,我未拆已經估要千五至二千,有曬心理準備 ...
我都最憎睇人面色,有錢吾係大晒,好巴閉咩~講事實,不喜勿插

BBJOJO  Me too  發表於 14-8-30 10:54

子爵府

一開始接受咪算囉

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得你老公係講緊係工人開左冷氣晌房柄埋...呢個係重點...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

侯爵府

話說我負責交夏天電費,呢幾個月肯定過千,而今日岩岩收到電費單,我未拆已經估要千五至二千,有曬心理準備 ...
有時佢地講野表面上都要yes佢,跟住就係咁意話係啦,要傾下,但實情就由得佢先…咁會好過啲,我指你…

禁止訪問

珍珠宮

回覆:咁講有咩錯呢?

通常男人都盡量避免同工人有直接對話/接觸,佢肉赤你要俾咁多錢,亦唔排除佢唔多滿意個工人

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你老公可能肉赤你,可能你接受佢好意,一人一半,佢無咁黑面呢!

大宅

其實你老公都係緊張你,唔想哂錢係電費上,就算係你出錢,2千蚊唔係小數,不過問題係應該你老公出聲同工人講,叫佢唔好開咁耐冷氣,咁就唔洗煩啦!

我都有工人,就算夏天一期最多都係一千200蚊,長時間開冷氣對氣管唔好。

大宅

十分明白!老公慣常黑面,我已去到無視狀態,當佢M come!

BBJOJO  M come  發表於 14-8-30 10:55

瑪瑙宮

咁收返佢冷氣費嘛

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

通常男人都會叫個老婆做醜人 , 但佢又肉赤 , 雖然話係你負責 , 佢都話出一半 , 但點知你好似無所謂咁 , 佢咪唔出囉 , 係溝通問題 , 樓主其實你 c6 係對你好 , 要識欣賞 , 幾多人唔洗佢出 , 話之一萬蚊 , 無你咁好氣

伯爵府

回覆:lazywife 的帖子

你都預左比,係你老公揾氣來激!

禁止訪問

侯爵府

引用:回覆+lazywife+的帖子你老公肉赤你辛苦肉赤

原帖由 天佑我們 於 14-08-29 發表

你老公肉赤你辛苦
我寧願佢肉赤下我受氣,都唔好去因錢悔氣我,我不嬲唔太在乎錢,我賺到咪使囉,呢d氣比我窮仲難受。

侯爵府

引用:俾我一定接受老公好意自己有預算一回事,+男

原帖由 windkyk 於 14-08-30 發表
俾我一定接受老公好意自己有預算一回事, 男人俾野你就好似動物俾食物你一樣, 唔要佢會好傷心:happy ...
我都一樣肉赤佢使錢,但我唔會話俾呢d氣佢受,永遠唔可以好好地傾完到尾,下下火起就一句要身邊人難受。

侯爵府

引用:回覆+lazywife+的帖子點解你叫lazy+wife但

原帖由 立夏 於 14-08-30 發表

點解你叫lazy wife但都咁勤力㗎?(講笑唔好嬲呀
因為辛苦命,我想做懶人嫁,無咁既命水。

首頁

尾頁

跳至