烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下有沒有曲奇食譜是不需要放入雪櫃?可否share俾我

子爵府

回覆:曲奇

你指不需放入雪櫃係指制作過程?

男爵府

唧花曲奇
呢個食譜我喺呢度揾架!我冇雲呢那油,但焗完出來都好好味!

別墅

回覆 kc_babe 的帖子

今日試整要放入雪櫃的曲奇,但失敗了不知為何,雪完刀係軟身,疵手……
我要點做?我給吾到模

水晶宮

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:回覆 kc_babe 的帖子今日試整要放入雪櫃的

原帖由 applefish 於 14-09-11 發表

今日試整要放入雪櫃的曲奇,但失敗了不知為何,雪完刀係軟身,疵手……
你雪幾耐?放冰格定下格?係咪雪櫃拎出嚟即刻操作?

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

引用:回覆 kc_babe 的帖子今日試整要放入雪櫃的

會唔會係用左唧花曲奇既食譜當印模曲奇食譜咁用?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

別墅

回覆 rose-mag 的帖子

放下格大約30分鍾

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

applefish 發表於 14-9-10 19:16

放下格大約30分鍾
唔夠時間,最少都雪幾個鐘,想快同埋唔係印模只係切片的話,放冰格30分鐘都OK。你個曲奇食譜係點架?油粉比例如何?

子爵府

我玩左好多次曲奇,都冇放過入雪櫃喎,想知你個食譜係點架,可以分享一下嗎?

別墅

牛油 100g低筋麵150g
糖霜75g

子爵府

引用:回覆 rose-mag 的帖子牛油 100g低筋麵150g

你係印模曲奇?如果係可能會面粉唔夠喎,我平時係100牛油,200粉

別墅

回覆 momo01 的帖子

下,吾知點解雪完,好疵

別墅

我印吾到,因為好疵,有咩解決辦法?

別墅

第二個問題,好疵,印吾到模,點算?

子爵府

引用:回覆 momo01 的帖子我印吾到,因為好疵,有

我印吾到,因為好疵,有咩解決辦法?
你唔夠粉咪痴囉,你今次唔孚印模啦,是但搓圓佢一份份去焗啦

下次試下落多d粉

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆:applefish 的帖子

你的是唧花曲疴,當然印不到模。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

別墅

依家再加上去得吾得?

王國長老

applefish 發表於 14-9-10 22:02

其實我整開果個印模曲奇都係100g牛油150g麵粉,但我多數用中筋粉,
而糖粉係大概58g,我雪最少4小時放雪櫃第一格,更多時候係雪過夜,
拎出嚟之後唔駛點等,用麵棍慢慢壓到成一塊,初頭好硬好難整,
但只要用麵棍敲打下壓下好快就會回軟,千萬唔好等回溫,
回溫之後牛油溶番就好難印模。真係唔得就雪番入雪櫃等一等再整過。
不過你係用咩方法整?我係人手rubbing in,唔係用機打牛油,
個麵糰唔係creamy,最初係好似一堆散粉咁,慢慢搓成糰再雪。
呢個係我之前出過嘅帖,你或者可以睇下有冇幫助啦。
#30 有個JM將粉量加到180g用低粉加少少綠茶粉去搓,你可以參考吓。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12281123&extra=&page=1

複式洋房

我同你既方法相同,但我用機打

首頁

尾頁

跳至