自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

頭先煮煮吓飯無聊,計計我其實每個月花幾多錢係食呢方面。

計落每個月我花係食。。。大概 $1400. 如果果個月有出街食/叫外賣就+多 $100-200。

呢個係包 BRUNCH +晚餐 +生果。

唔包口㾗時食果D零食 (一個月可能 $200 )。

大家呢 ?? (個人計算)

伯爵府

個個星期買$250-300生果, 因為我會買比較靚既生果所以比較貴
一個月生果around$1000-1200

lunch$48-60 x25日=around$1200-1500

dinner盡量唔食多,有時食煮d菜加d生果算around$20

weekend會有一日食好d過千,但次次價錢都唔同好難講

一個月食方面應該7-8000

伯爵府

回覆:一個月食飯錢。。。??? 請分享~

我同老公一餐都可以1400....平既都幾百,好少係屋企食

cffw  X2  發表於 14-9-12 15:13
wcpcelia    發表於 14-9-12 13:55

伯爵府

One day basic $200 eat out every single day

子爵府

我自己無計....但我有朋友一個LUNCH 加埋一都HK$2000

oolong.t  耐不耐定日日呀   發表於 14-9-13 01:54
oolong.t  醜不耐定日日呀   發表於 14-9-13 01:53
iluvmeeself  EVERYDAY??  發表於 14-9-12 14:49

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:頭先煮煮吓飯無聊,計計我其實每個月花幾多

原帖由 iluvmeeself 於 14-09-12 發表

頭先煮煮吓飯無聊,計計我其實每個月花幾多錢係食呢方面 ...
貴有貴食,平有平食

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

$6000左右

iluvmeeself  HOW MANY PEOPLE ??  發表於 14-9-12 21:16
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

所有同食有關,除咗菜,肉,仲包括奶,調味,水果,茶…應該都要5000

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

淨食1萬左右

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:淨食1萬左右

原帖由 conniecheung 於 14-09-12 發表
淨食1萬左右
一家5口

iluvmeeself  Average 呀~~   發表於 14-9-12 21:16

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好難計架喎, 冇正式計過, 早餐有時食麵包有時出街食, lunch就帶飯, 晚餐一半煮飯一半出街食, 淨計買餸都起碼要$4000

iluvmeeself    發表於 14-9-12 21:16

子爵府

引用:Quote:原帖由 conniecheung 於 14-09-12 發

原帖由 conniecheung 於 14-09-12 發表
一家5口
差唔多

珍珠宮

只是食, 早午晚加出外吃, 每月全家應該有6500-7000
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大家都好富貴啊..我通常都係係屋企食同帶飯..又多數食粗茶淡飯, 所以一個應該唔會好貴, 3-4000啦啦隊長

侯爵府

我自己呢一年開始,使得最多就係食飯錢,一日最少一百,一個月二千幾,我心痛到想喊,以前返工帶飯,又健康又慳錢,我食外賣,又肥又貴又唔好食。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無實際計過..不過真係平貴都有的

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+conniecheung+於+14-09-12+發

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

早餐9成唔食. 午餐帶飯. 或者出去食唔多過$40 (近期一星期3次左右)...
晚飯同家人食多. 一星期平均同家人出去食一餐大約$300. 平均60蚊一個人.
星期日同老公出去食brunch.. ~$50/人. 而晚飯就~$150/人 (兩星期一次).
即係一個月大約食$1200/人

iluvmeeself    發表於 14-9-12 21:18
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

象牙宮

一個月大約4000-5000,日日早餐屋企食,午餐我同仔都帶飯,老公有免費飯,係晚餐一至五都係自己煮,星期六日多數出街食或者去奶奶度痴餐!

首頁

尾頁

跳至