論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從新賓姐嚟咗,屋企啲嘢用得好快,快到我買唔切.…… 1個月1支1000ml 洗潔精,半個月1支潔而亮,洗廚房啲清潔劑,只係姐姐用嘅洗衣粉,2公婆用嘅洗衣液,BB洗衣液,唔知點解次次去親超市都要買。叫佢唔好用咁多,佢話冇泡洗唔到,佢唔鐘意冇泡。呢排有啲秋意,佢全日開住熱水清潔,洗碗,我叫佢用完關,佢冇理我,我關,佢轉頭又開翻,因為要洗手。唉!佢怕凍,比佢用熱水,但係咪過份咗呢

No.1 mama

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆 caroltang_tpy 的帖子

有無解釋佢知, 多泡唔等乾淨, 多泡好容易洗唔清, 你自己都會用呢d餐具, 你都有機會因為洗唔清而肚痛, 長用熱水會好傷皮膚, 對手會好容易乾燥, 容易爆, 到就仲衰, 叫佢用凍水+手套得唔得? 你買最cheap既牌子, 講多d對佢唔好既後果佢聽, 睇下會唔會有所改善

佢鐘意多泡, 叫佢先落少少洗潔精, 之後先開水, 噤就會好多泡

大宅

新來已經係咁, 好唔掂。你再唔話佢, 只會變本加厲,唔需要解釋佢知, 我覺得佢都未必會聽你。 你要下旨, 洗潔精要慳住用, 1個月1000ML, 太誇張, 買勞工牌比佢用。用洗衣機洗衫, 多數都係放一殼洗衣粉, 太多泡會洗壞機(我試過)。

熱水方面, 天氣唔到幾多度唔准用熱水, 咁錫身返歸做公主吧。

佢新來你唔控制佢以後你有排煩

男爵府

引用:自從新賓姐嚟咗,屋企啲嘢用得好快,快到我

原帖由 caroltang_tpy 於 14-10-10 發表
自從新賓姐嚟咗,屋企啲嘢用得好快,快到我買唔切.…… 1個月1支1000ml 洗潔精,半個月1支潔而亮,洗廚房啲 ...
係驚佢過水唔淨,你地就食幾支洗潔精落肚。

男爵府

回覆:1個月1支1000ml 洗潔精,半個月1支潔而亮

我姐姐都係咁!教佢開稀冼潔精嚟洗碗係都要直接嘖落百潔布度洗到成隻碗都係泡,過水又求其,俾我話完在我面前就好d,背住我又做番,唯有每次用之前再過多次水

男爵府

成L洗潔精,食死嚟。住家碗筷有幾油,我自己就無用洗潔精洗碗,買個古老竹刷,洗鑊嗰隻,開住水把所有餸菜漬,油漬刷走,再開盆清水,用快布續隻洗,好乾淨。

大宅

佢會唔會趁你唔覺,偷左啲?

大宅

算罷啦,請得工人預咗係咁,講完背住你咪又做返.

大宅

我家姐姐一個星期用完1支洗潔精,其他野又係用得超快,真係人都癲

wcpcelia    發表於 14-10-11 17:49
olimo  你這樣仲狼  發表於 14-10-11 05:55

大宅

回覆:hehe_baby 的帖子

佢地超浪費!夠膽死我買2斤西洋菜,澤完只淨12兩!

wcpcelia  超浪費  發表於 14-10-11 17:49

大宅

佢地洗野過水好心急架
我唯有自己間中入去望下佢
要浸菜,或有限時既野就叫佢set timer
有左timer 時間觀念好左

禁止訪問

侯爵府

我地個新印姐黎左3個月,今期水費足足多左$380……第一次交$1380水費……

joycheung801  前6百幾,之後2百幾,   發表於 14-10-13 16:47
joycheung801  千幾?痴線!我炒工人   發表於 14-10-13 16:46

大宅

引用:我地個新印姐黎左3個月,今期水費足足多左$

原帖由 yucheung 於 14-10-10 發表
我地個新印姐黎左3個月,今期水費足足多左$380……第一次交$1380水費……

...
咁多你屋企好多人咩,我以前交四五百蚊,而家交8百幾

No.1 mama

大宅

引用:佢會唔會趁你唔覺,偷左啲?

原帖由 geisito 於 14-10-10 發表
佢會唔會趁你唔覺,偷左啲?
佢唔似偷嘢類,佢自己買早餐食,冇問我攞錢

No.1 mama

大宅

引用:回覆 caroltang_tpy 的帖子有無解釋佢知,

原帖由 suki2500 於 14-10-10 發表

同佢講過,佢話冇泡唔識洗 洗咩都要泡,連洗厠所都要。落滴露要成盆水都係白色先覺得落咗,我話用半小蓋,佢話咁小冇用。我1言佢9頂。agent提過我唔好揀賓,唉~~

No.1 mama

男爵府

回覆:npMaMa 的帖子

講得好啱

男爵府

我覺得工人做嘢標準應該由我set,吾到佢吾鍾意。我以前有個工人話吾鍾意用steamer燙衫(其實只係間中steam幾件,大部份吾使steam),叫我買燙斗,我同佢講,冇得吾鍾意,如果我買燙斗,你就要連底衫褲、大小毛巾都要燙埋,佢即刻收晒聲

大宅

好媽媽勳章

我家姐姐第一個月都係用清潔劑勁快.一個月用6L消毒劑.講幾十次唔需要用太多,話埋佢日日咁聞對佢自己都唔好.都唔改.有一次剛剛買返黎,把鬼火係佢面前度晒每日應該用幾多份量再除返枝野可以用到幾時,未到就唔買.而家我兩個月先用一支3L消毒劑.

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yucheung 於 14-10-10 發表我

原帖由 caroltang_tpy 於 14-10-10 發表
咁多你屋企好多人咩,我以前交四五百蚊,而家交8百幾
4大1細………………印姐實在以為唔洗錢不停開住水喉,以前個工人已經叫好浪費水,呢個仲勁……不停叫佢唔可以咁樣,都一樣係咁,今日直頭比今期同上期水費單比佢睇,等佢睇下佢黎之後交多幾多水費

首頁

尾頁

跳至