少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

不肯拖住 拖一陣又走 又亂咁入舖頭 有咩方法可以敎佢要拖住大人?真係捉得好辛苦

伯爵府

回覆:muiwongmui 的帖子

同佢講,拖住行,聽指示,就有得出街。做唔到立即返屋企! 有冇reward chart? 如果做到,比獎勵。

禁止訪問

回覆:27個月仔仔 出街一定周圍走

別墅

回覆:pandaforever 的帖子

都試過 不過可能不夠強硬

子爵府

平日同佢講故事,講小朋友亂咁走,唔見咗爸爸媽媽會好驚,唔知點算,爸爸媽媽也會擔心。亂咁走撞爛野要賠錢,賠咗錢就冇錢買玩具俾佢玩。

大宅

你要有佢一唔聽話就會隨時回家的決心,否則佢都知你得個講字,唔駛聽。

別墅

回覆:pokey 的帖子

一唔拖住就抱佢番屋企?

男爵府

muiwongmui 發表於 14-10-20 19:55
不肯拖住 拖一陣又走 又亂咁入舖頭 有咩方法可以敎佢要拖住大人?真係捉得好辛苦

...
要設定如果亂走就返屋企 or 冇零食等等的後果
仲要講得出做得到架, 佢兩歲幾咯, 一定明白的......
佢試過幾次都係咁, 自然就唔會再做。
仲有, 當佢做到乖乖拖住行街果陣, 要讚佢同鼓勵佢, 獎罰一齊做。

禁止訪問

別墅

回覆:maylaw1988 的帖子

其實我咩方法都試過 番屋企對於佢不是罰,我想試下 如果佢亂走我就嚟埋 等佢搵唔到我 大家覺得有無用呢?會不會有反效果呢?

子爵府

有啲小朋友好大膽,唔見咗父母唔識驚,問下佢亂走唔見父母會點做。如果佢唔識,教定佢走失咗要企定定,或者搵著制服嘅人,話俾人知佢叫咩名,同埋練習一下識唔識講。

我女平時好大膽,但都怕唔見父母。佢間中會周圍走或者玩到唔願走,通常我話佢知,媽媽走啦,行得遠咗佢會喊住跟我行,有時仲會叫我等埋佢。

禁止訪問

大宅

最初我個女可以自己行去街時,我會帶佢落樓下惠康呀,12蚊店呀練習。佢一唔拖我,或者唔自已行,經解說後都唔得,我就會立即抱佢返屋企。幾次後,佢就知我真係會即刻返屋企,就唔敢唔拖啦,因為佢鍾意出街嘅。

大宅

如果你同佢去商場shopping,當然罰佢返屋企簡直是開心到死。例如如果佢知道陪你去shop完後可去公園玩,咁佢應該會為目標而乖下

大宅

引用:有啲小朋友好大膽,唔見咗父母唔識驚,問下

原帖由 Potato001 於 14-10-22 發表
有啲小朋友好大膽,唔見咗父母唔識驚,問下佢亂走唔見父母會點做。如果佢唔識,教定佢走失咗要企定定,或者 ...
我都覺得灌輸呢個意識好重要,因你唔會預計佢幾時會走失。我教佢要搵職員,企柜枱後面的店員,唔可以周圍走或求其搵個人幫手

禁止訪問

別墅

回覆:pokey 的帖子

同意,要想想方法教他

大宅

引用:不肯拖住 拖一陣又走 又亂咁入舖頭 有咩方

原帖由 muiwongmui 於 14-10-20 發表

...
呢一個問題由我仔14個月放手識行困擾到依家就快21個月,我阿媽話我5教,佢一出街就好像甩繩馬骝咁走左去,试过打手手,玩“喱埋”,抱起佢....…開頭ok拖一陣,但一見到d 吸引既野,即甩手自己行左去,抱佢就大叫R腰,好失禮!
昨晚我們三人回家,仔又5肯拖,我同老公拖手,佢就stop 5行,望住我們,好像好恨拖住我,我话: bb 拖埋你啦,佢就好開心拖住我行返家,全程15mins......好乖!
f我估佢好like 學我,我平時小拖老公,所以佢又5拖我,希望keep 到佢成為習慣,拖手行街!

別墅

回覆:markus128 的帖子

好提議,我又試下先

水晶宮

一定會啦,有D綁住腰既,同埋專門比大人啦BB既書包仔買架,上面有條繩可以係後面拉住BB

首頁

尾頁

跳至