烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

最近我好想把家中全部的鍋都換過, 原因是我一直認為很健康的韓國麥飯石鍋.........竟然無意中給我發現係, "假健康, 真傷害"!

麥飯石炒鍋真係好用: 不粘, 快熱, 麥飯石又健康....
問題出於: 麥飯石只係佔好少, 機乎巿面上有的尼種鍋都係鋁鍋加有咩"富特龍"..... 即係簡單講: 不粘鍋加上少少麥飯石
鋁好用, 但會老人痴保.
富特龍, 又會導有重金屬放出......

上網看黑金鋼, 又見到人話: 搪瓷 脫落會食死人

有咩鑊係健康好用的????

珍珠宮

引用:最近我好想把家中全部的鍋都換過,+原因是我

原帖由 tinlingyuetka 於 14-11-11 發表
最近我好想把家中全部的鍋都換過, 原因是我一直認為很健康的韓國麥飯石鍋.........竟然無意中給我發現係, " ...
高級不鏽鋼,玻璃

大宅

我都想知呀,生鐡鑊安全嗎?

子爵府

woll, ok??

複式洋房

其實新出果D易潔廚具, 好多都已經不含Teflon架喇, 我用緊意大利造果隻Ballarini唔痴底又冇PFOA, 都唔算貴, 見佢成日做特價, 不過好似唔係好多地方有得賣。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:不要有毒廚具 咩鍋最好用呀

鑄鐵鍋

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

回覆 Haliaki 的帖子

請問邊到有?大約幾錢左右?

大宅

其實我估鐵係最安全..........
但多油煙, 少少水又生銹
聽講有叫熟鐵的, 係不生銹..... 睇個樣係無加野, 但點解鐵又可以唔生銹? 佢就話: 高温鍛打改變鐵離子的排隊...... 使不生銹.......
係咪真?
買不銹鐵(或叫壽鐵/熟鐵) 好唔好, 有無人有經驗?

大宅

引用:最近我好想把家中全部的鍋都換過,+原因是我

原帖由 tinlingyuetka 於 14-11-11 發表
最近我好想把家中全部的鍋都換過, 原因是我一直認為很健康的韓國麥飯石鍋.........竟然無意中給我發現係, " ...
高級不鏽鋼

伯爵府

畀面勳章

引用:其實新出果D易潔廚具, 好多都已經不含Teflo

原帖由 Haliaki 於 14-11-12 發表
其實新出果D易潔廚具, 好多都已經不含Teflon架喇, 我用緊意大利造果隻Ballarini唔痴底又冇PFOA, 都唔算貴, ...
請問邊度有得賣?

日本の平安を祈ります

複式洋房

回覆 Taiso78 的帖子

我o係上環永安買, 最齊款, 好似citisuper都有, 如果唔等用可以等下個月先買, 工展會再特價可以掃平貨

複式洋房

回覆 Taiso78 的帖子

我買左28cm鑊, 6百零蚊, 再用二百蚊換一隻細dd平底鑊, 有D日本清潔野送

珍珠宮

鑄鐵.

男爵府

上海街,即廚具街,見過法國製造的De Buyer, 聲稱all natural的鐵,見BK煮人都講過下,你試下search用家意見睇下la

侯爵府

DHA勳章

我用不鏽鋼同沙鍋

大宅

products from "Berndes", good mar ...?
Any comment please?

珍珠宮

大廚勳章

樓主 呢個問題 , 我研究得最多 .....

其實 , 最好係 LC、Staub 嗰類搪瓷鍋具 !
但我常用嘅係 黑金剛 (正宗 嗰款) .
黑金剛、LC、Staub 都係 搪瓷 ....
大陸 搪瓷 未必及得上 法國 搪瓷咁安全 , 但黑金剛 嘅整體設計比 LC、Staub 好用得多 .

黑金剛 乃 薄身碳鋼 弧形圓底鑊 , 勝在 輕身、較易拋鑊 , 價錢便宜 , 一年換一、兩次都唔傷荷包

LC、staub 係厚身生鐵 , 唔可以隨便灒酒、灒凍水 , 否則有機會(因為 冷縮熱脹) 導致 爆裂 !!!!

如果 唔鍾意用 黑金剛(大陸搪瓷) , 我嘅次選係 法國 de buyer 碳鋼 煎pan .
但新買嘅 de buyer 要先做 開鑊 程序.

de buyer 同其它大陸 生鐵、碳鋼 鑊 比較 , 不同之處係 de buyer 用料比較 純正 , 雜質較少 , 所以 相對比較安全 .

其實 , 咁多種鐵鑊 , 雜質最少 應該係 "熟"鐵鑊 至啱 , 而雜質最多就係 "生"鐵鑊 .
而大陸近年推出嘅所謂 "不銹" 生鐵 或 熟鐵 , 反而會有更多雜質㗎 !

我自己最常用嘅鑊係 黑金剛 同 傳統 teflon ( PTFE ) 易潔鑊 .
如果 用嚟煮 唔帶骨嘅食材 , 我都係以 PTFE 易潔鑊 為首選 .
但使用 PTFE 易潔鑊 時 , 就一定要配合 紅外線測溫槍 ( 要先調較 emissivity 值 ) 嚟防止 溫度 過熱 .
否則 超過 250℃ 就會燒壞 易潔塗層 , 導致 釋出 毒素 及 喪失易潔功能(即係 變得 黐底) .

CherLeung    發表於 15-7-16 14:16
Q4    發表於 14-12-4 14:39
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

如果 真係要 "完全" 冇雜質嘅 鑊 / pan , 就只有 玻璃 !

否則 , 就算係 100% 天然 陶瓷/瓦罉/砂鍋 亦都會有雜質 (重金屬) , 所以 陶瓷 亦唔及得 玻璃 咁 健康.

至於 冇塗層嘅 金屬鑊 就會同食物嘅 酸/鹼性 產生化學作用 !
雖然 不銹鋼 嘅防腐蝕能力 比 鋁、鐡、碳鋼 強好多 , 但由於 不銹鋼 本身 添加咗大量嘅 "鉻" (重金屬) >13% 、鎳 , 所以 不銹鋼 亦唔算得上好健康 .

瓷釉 本身 含有類似 玻璃 成份 , 所以 搪瓷釉塗層 嘅鍋具 係我嘅首選 !

CherLeung    發表於 15-7-16 14:17
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

回覆:Haliaki 的帖子

知道!咁我去工展會!謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

khman 發表於 14-11-13 10:39
如果 真係要 "完全" 冇雜質嘅 鑊 / pan , 就只有 玻璃 !

否則 , 就算係 100% 天然 陶瓷/瓦罉/砂鍋 亦都會 ...
請教有邊款廚具係"搪瓷釉塗層 "

首頁
12345...6

尾頁

跳至